Hlavní obsah

Proč je důležité nové oblečení před nošením vyprat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radost z nákupů nás často vede k tomu, že si chceme nové oblečení hned obléknout. To může být ale podle expertů chyba. Oblečení je totiž obvykle napuštěné chemickými látkami, které mohou vést k nepříjemným kožním problémům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přestože nové oblečení vypadá na první pohled čistě, může obsahovat skryté toxiny, které mohou podráždit pokožku.

„Většina továren na výrobu oděvů se nachází ve vysoce frekventovaných městských průmyslových oblastech s vysokou koncentrací lidí, kamionů a výroby. Tyto továrny mají spornou kvalitu vzduchu a jsou chlazeny otevřenými okny, která umožňují cirkulaci znečišťujících látek a jejich přichycení ke tkaninám,“ říká Lee W. Johnson, zakladatel pánské oděvní společnosti Old Bull Lee.

„Mnoho polétavých průmyslových znečišťujících látek poletuje kolem a pravděpodobně se usadí na věcech během doby strávené při jejich výrobě. Než se k vám oblečení dostane, může sice vypadat dobře, ale pravdou je, že na něm sedí spousta nečistot, které nevidíte,“ dodal.

„I když má továrna lepší cirkulaci vzduchu, chemikálie používané v procesu barvení mohou být rovněž nebezpečné,“ dodává. Konkrétně se jedná o olovo, které je běžnou složkou barevných pigmentů, nebo formaldehyd, známý karcinogen často používaný v nemačkavých oděvech.

Nano revoluce: Úspěšní čeští podnikatelé sází na „zázračné“ materiály

Styl

Důsledkem může být vyrážka, nebo dokonce hyperpigmentace. „Nejčastěji pak v podpaží, oblasti třísel, v pase nebo pod prsy. Kůže v těchto místech neposkytuje příliš možností k proudění vzduchu, a je tak náchylnější,“ říká dermatoložka Azadeh Shiraziová pro Huffington Post.

Mnoho lidí si navíc nespojí vznik vyrážky s novým oblečením a příčinu hledá jinde. Příznaky se obvykle projevují opožděně. Zpravidla až po několika dnech, kdy si oblečení oblečete. Někdy dokonce až dva týdny poté.

„Nejnáchylnější skupinou jsou přitom lidé s citlivou a ekzematickou kůží. Ale i ti, kteří se s kožními problémy nepotýkají, si mohou časem vyvinout zvýšenou citlivost, nebo dokonce zhoršit alergické reakce,“ říká Shiraziová.

Co všechno může stát za svěděním kůže

Zdraví

Dermatologové proto doporučují nové oblečení před nošením vždy vyprat. Ideální je obrátit vše naruby a nechat vyprat ve studené vodě, poté vysušit v sušičce. Díky tomu můžete mít jistotu, že se zbavíte všech usazenin a toxinů.

U delikátních kousků vsaďte alespoň na ruční praní s malým množstvím pracího prášku. Pokud máte citlivou pokožku, nezapomeňte vybírat speciální prací prášky a aviváže, které jsou k pokožce šetrné a nedráždí ji.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Anketa

Perete nové oblečení před prvním použitím?
Ano, vždy
52,6 %
Jen některé
31 %
Nikdy
16,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11191 čtenářů.

Reklama

Související články

Přízrak covidu se vrací

Válka na Ukrajině a s ní spojené následky zatlačily do pozadí starosti s covidovou pandemií. Ta mezitím v některých evropských i asijských státech nabrala...

Výběr článků

Načítám