Hlavní obsah

Přírodní oleje, které pročistí tělo

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oleje mají protizánětlivé účinky a jsou silnými antioxidanty, vážou na sebe nežádoucí volné kyslíkové radikály, a tím tělo pročišťují. Detoxikovat tělo můžeme výplachy nosu, ústní dutiny, střev nebo masáží celého těla a samozřejmě zařazením rostlinných olejů do běžného stravovacího režimu. To všechno pomáhá tělu zbavovat se nežádoucích látek a regenerovat organismus.

Foto: Profimedia.cz

Oleje jsou silnými antioxidanty a mají protizánětlivé účinky.

Článek

Olej z černého kmínu: Prevence proti chřipce

Olej z černého kmínu získáváme ze semen černuchy seté, po staletí se používá v Číně. U nás se dá koupit ve specializovaných prodejnách s orientálními potravinami. Je vhodný především pro alergiky, při detoxikaci organismu odstraňuje z těla těžké kovy kadmium a olovo.

Vyznačuje se účinností proti mnoha střevním parazitům. V období chřipek se doporučuje k výplachům úst jako velmi silná prevence. Olej z černuchy také výrazně stimuluje činnost slinivky.

Kokosový olej: Snižuje chuť na sladké

Vyrábí se z dužiny kokosových ořechů. Má antibiotické účinky, působí proti kvasinkám a plísním, obnovuje střevní mikroflóru a reguluje stolici. Prokázal velmi zajímavé výsledky v rámci výzkumu léčby Alzheimerovy nemoci. Je vhodný při cukrovce 2. typu, jeho pravidelným užíváním se snižuje chuť na sladká a tučná jídla.

Pro stimulaci metabolismu se doporučuje přidávání tohoto oleje do jídla na podporu činnosti štítné žlázy. Používá se vně i vnitřně. Výborně působí na vlasy, pokožku, je vhodný na jaterní skvrny.

Slunečnicový olej: Chrání před slunečním zářením

Kvalitní nerafinovaný olej obsahuje lecitin, antioxidanty, vitamíny E, řadu vitamínů B a hlavně víc vitamínu D než třeba rybí tuk. Vzhledem k vyššímu obsahu vitamínu E působí preventivně proti rakovině, regeneruje pokožku a chrání před slunečním zářením.

Santalový olej: Řeší kožní problémy

Olej se připravuje ze dřeva santalu bílého a santalová silice má charakteristickou vůni, která je součástí mnoha parfémů, mimo jiné i proslulého Chanel 5. Dobře působí na kožní problémy a snižuje svědivost. Nepoužívá se vnitřně, ale je vhodný na pěstění celého těla nebo při aromaterapii. Působí proti zahlenění, tedy při kašli a rýmě. Je protizánětlivý a antiseptický.

Olej z meruňkových jader: Podporuje kožní metabolismus

Připravuje se lisováním za studena z jader meruňky obecné. Voní po mandlích, celkově je velmi lahodný. Obsahuje velké množství draslíku, řadu nenasycených esenciálních mastných kyselin, vitamíny řady B. Působí pozitivně na zrak, srdce, zklidňuje pokožku a podporuje její pružnost, má omlazovací efekt.

Olej z ostropestřce mariánského: Podporuje tvorbu žluče

Olej má jemně nahořklou chuť a je vhodný i na výplachy úst. Ostropestřecový olej podporuje tvorbu žluče, je účinný zejména při zánětech jater, při cirhóze, zvýšeném množství tuku v játrech. Harmonizuje nízký krevní tlak. Zevně pomáhá při křečových žilách a bércových vředech a hodí se k ošetření pooperačních jizev.

Sezamový olej: Král všech olejů

Sezamový olej byl známý dříve než olej olivový a má nejlepší účinky. Zlepšuje průchodnost cév, působí blahodárně na srdce, je prevencí na osteoporózu, používá se při chronických onemocněních, jako jsou bolesti hlavy nebo poruchy metabolismu. Doporučuje se po ozařování a chemoterapii. Má silné protizánětlivé, antibakteriální a regenerační účinky.

Omlazující masáž - celé tělo masírujeme zahřátou směsí sezamového oleje a uvařené rýže. Vyšší teplota bylinné směsi otevře póry, živiny se tak lépe dostanou hlouběji do kůže a svalů a odplaví i případnou bolest. Postupujeme od špiček nohou klidně až po vrchol hlavy.

Dýňový olej: Posiluje nervovou soustavu

Semena obsahují zinek a ideální poměr 3 a 6 omega mastných kyselin, chrání proti řídnutí kostí, posilují imunitu. Olej pozitivně působí na snížení krevního tlaku, na srdce, cévy, prostatu, močový měchýř, posiluje svěrač a svalovinu.

Používání nalačno působí proti střevním parazitům, snižuje syndrom dráždivého tračníku. Dýňový olej je také antidepresivum, zlepšuje funkci mozku a spánek.

Hořčičný olej: Zpomaluje šedivění vlasů

Získává se ze semínek indické hořčice, má tmavě žlutou barvu, silné aroma a je lehce pálivý s mírnou ořechovou příchutí. Pozor! Vnitřně se neužívá a někdy vyvolává alergii. Zlepšuje stav kloubů, svalů, šlach. Skvěle působí na revmatické bolesti a záněty šlach. Odstraňuje tmavé skvrny na pleti. Zlepšuje prokrvení pokožky. Vyživuje kořínky vlasů a působí proti jejich šedivění.

Výplach nosu

Několik kapek oleje si kápneme nejprve do pravé a potom levé nosní dírky a necháme působit. Začínáme dvěma až třemi, později můžeme zvýšit až na osm. Očista nosu olejem je v zimě vynikající ochranou nosní sliznice před vysycháním, čímž podpoříme i preventivní opatření proti chřipce a nachlazení.

Pomáhá i při ztuhlém krku, závrati, bolesti hlavy, migrénách, zánětu dásní, bolesti zubů, problémech s hlasivkami nebo psychické únavě.

Výplach úst

Polévkovou lžíci oleje převalujeme v ústech asi tři minuty, případně vykloktáme. Tím očistíme i mandle. Celý proces opakujeme několikrát za sebou. Provádíme po ránu a nalačno. Olejem také můžeme naplnit ústa co nejvíc, až nám nabobtnají tváře, a promíláme ho v ústech, jak dlouho vydržíme (doporučuje se deset minut). To je velmi účinné při nemocech dásní a zubů.

„Olejové výplachy úst prokázaly vysokou účinnost oleje jako léčebného prostředku proti bakteriím, které se významným způsobem podílejí na vzniku zubního kazu. Navíc má olej antibiotický účinek,“ říká lékař David Frej, autor knihy Detoxikace léčivými oleji, kde najdete řadu konkrétních rad a tipů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám