Hlavní obsah

Princ Harry se chystá strčit hlavu do chomoutu

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech větších či menších problémů je teď chloubou britské královské rodiny. Šarmantní mladík, který svou žoviální povahou okouzluje ženy po celém světě. Zdá se ale, že princ Harry už brzy o svou svobodu přijde - a vypadá to, že rád.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry

Článek

Harryho přítelkyně Cressida Bonasová, s níž chodí od minulého května, totiž podle všeho překonala svůj strach z manželství a je připravena kývnout na princovu nabídku vzít si jej.

„Cressie se za Harryho vdá,“ prozradil jeden z jejích přátel listu The Daily Telegraph. „Harry už od začátku mluví o svatbě a dětech a ona se s tím už smířila. Pravděpodobně se vezmou příští rok,“ dodal.

Foto: ČTK

Cressida žije bohémsky a ráda se baví, což se na ní Harrymu líbí.

To, že princ, kterému bude příští rok 30, se chce usadit s 24letou Bonasovou, není žádným tajemstvím. Mladého muže, přezdívaného „pártyový princ“, její bezstarostná povaha tak okouzlila, že se do ní beznadějně zamiloval už v den, kdy je vzájemně představila Eugenie. Tehdy se ale Bonasová ještě na svatbu cítila moc mladá.

„Cressida jen pláče a pláče. Děsí ji představa usadit se,“ prozradil jiný její kamarád. Ale princ se nenechal odradit a šel na to od lesa. „Na Cressy jde opatrně, krůček po krůčku, a snaží se ji držet mimo světla ramp,“ podotkl jeden jejich známý a tím i vysvětlil, proč byly zatím společné novinové snímky zamilovaného páru tak vzácné. „Jsou si velmi blízcí, Harry ale dělá vše pro to, aby na ni nikdo nevyvíjel žádný tlak,“ dodal.

Foto: ČTK

„Bouřlivák“ Harry dostal konečně chuť se usadit a založit rodinu.

Po princově loňské aféře v Las Vegas, kde se nechal vyfotit v rouše Adamově při divokém večírku se striptýzem, se krátce rozešli, pak se ale znovu udobřili. Když byl Harry loni na podzim vyslán na čtyři měsíce do Afghánistánu, byli pravidelně v telefonickém kontaktu. Po princově návratu pak románek rozkvetl s novou silou - často byli vídáni, jak spolu chodí do kina a ven se známými.

Letošní letní romantická dovolená na březích Středozemního moře už nemohla nikoho překvapit. A hned na konci září byli společně na koncertu Jamese Blunta a večer poté v londýnském West Endu na muzikálu Kniha Mormonova z dílny tvůrců satirického kresleného seriálu Městečko South Park. To je podle jejich přátel jedna z věcí, co mladý pár spojuje - oba se rádi baví v dobré společnosti.

Opak Kate

Spekulace o svatbě Bonasové s Harrym vedou média ke srovnávání Cressidy s Catherine, manželkou Harryho bratra, prince Williama. A zdá se, že obě dámy se liší takřka ve všem. Zatímco Kate pochází z rodiny podnikatelů, Cressidina matka, čtyřikrát vdaná Mary-Gaye Curzonová, je dcerou hraběte a příbuzná britského krále Eduarda VII.

Foto: ČTK

Cressida se nevyhne srovnání s Kate - pro média je zajímavé, že jsou v mnohém diametrálně odlišné.

Kate vystudovala dějiny umění, Cressida naopak letos promovala na konzervatoři Trinity Laban v oboru tanec. Paparazzi si ale nejvíce všímají nejmarkantnějšího rozdílu mezi oběma ženami, a to je móda. Zatímco Kate je vždycky perfektně upravená, Cressida nemá problémy ukázat se na veřejnosti i rozcuchaná, v džínách a martenskách, ve vlasech látkovou gumičku jakoby vystřiženou z módního katalogu z 90. let minulého století.

Obě dámy jsou každopádně finančně dobře zaopatřené. Bonasovi žijí nedaleko King’s Road na západě Londýna, kde domy stojí v průměru čtyři milióny liber (zhruba 120 miliónů korun). Její matka je dědičkou bankovní rodiny Curzonů, její otec bohatý podnikatel, jedna z Cressidiných nevlastních sester je návrhářkou doplňků u slavné Vivienne Westwoodové, druhá nevlastní sestra si nedávno vzala syna miliardáře Richarda Bransona.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate

Cressidina rodina je bohémská - její matka byla a je už od 60. let hvězdou elitních salónů - a to se princi velmi zamlouvá. Stejná je i Cressida - přestože jí peníze rozhodně nechybí, před nástupem na univerzitu strávila rok v Austrálii, kde pracovala jako číšnice v baru a restauraci. Nyní hledá práci v divadle, živila se ale také jako modelka a lyžařská instruktorka - ne náhodou se hvězdný pár objevil poprvé spolu na veřejnosti letos v únoru při lyžovaní ve švýcarském letovisku Verbier.

I v tom se s Harrym shodnou. Podle zasvěcených by se princ nejraději oženil bosý na nějaké opuštěné pláži na Bali, než aby absolvoval honosnou svatbu v Londýně.

Do manželství se nehrne

Williamovu ženu s Cressidou ovšem dělí další zásadní věc. Zatímco Kate se podle všeho nemohla princovy nabídky na sňatek dočkat, Bonasová se do manželství nijak nehrne a není se čemu divit. Královská rodina má svá přísná pravidla a každý její člen je ustavičně mediálně sledován, což je pro svobodu milující Cressidu noční můrou.

Velkým otazníkem také zůstává, co na případný sňatek řekne samotná Alžběta II. Harry s Cressidou přece jen chodí pouhých 18 měsíců a vzhledem k sérii rozvodů, které královskou rodinu v nedávné minulosti zasáhly (katastrofální první manželství tří z královniných dětí - princů Charlese, Andrewa a princezny Anne), panovnice chce, aby si oba byli závazkem naprosto jistí.

A Cressida je možná ještě příliš mladá na to, aby dokázala unést neustálou pozornost, která ji coby manželku vnuka Alžběty II. nemine. Část tisku proto odhaduje, že pokud svatba bude, je pravděpodobnější, že k ní dojde až napřesrok.

Žít jako Diana

To ale média nijak neodrazuje od spekulování nad dalšími detaily vztahu, jako například nad způsobem, jakým Harry požádá Cressidu o ruku. Paul Burrell, bývalý komorník Harryho matky, princezny Diany, který deset let oba prince vychovával, prozradil, že po Dianině smrti si každý ze synů vybral jeden z matčiných předmětů na památku - William její hodinky Cartier a Harry její zásnubní prsten.

Když se ale William svěřil Harrymu, že si chce Kate vzít, Harry mu prsten daroval. „Byl to jeho způsob, jak ukázat, že Kate považuje za sestru a že by se Dianě líbila,“ myslí si Burrell.

Tím ale mladý princ zůstal bez prstenu, který by teď mohl Cressidě navléct. Podle komorníka ale Harrymu o žádný fyzický dar jeho nastávající nejde. „Žádná tiára nebo náušnice. Harry ví, že největší pouto, které se může mezi ním a jeho budoucí princeznou na jedné straně a jeho matkou na straně druhé vytvořit, je žít život tak, jak jej žila Diana,“ vysvětlil. To znamená věrná svým ideálům a především svému srdci.

Reklama

Související témata:

Související články

Aféry prince Harryho neberou konce

Moderní, charismatický a dospělý státník? Tak taková image sedmadvacetiletého prince Harryho, na níž několik let tvrdě pracoval on i jeho spolupracovníci,...

Výběr článků

Načítám