Hlavní obsah

Aféry prince Harryho neberou konce

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní, charismatický a dospělý státník? Tak taková image sedmadvacetiletého prince Harryho, na níž několik let tvrdě pracoval on i jeho spolupracovníci, během mžiku vzala za své.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Princ Harry

Článek

Nechat se vyfotit v rouše Adamově při divokém večírku se striptýzem v hotelu MGM Las Vegas - to se těžko srovnává s postavením v pořadí třetího z následníků na britský trůn. Starý „dobrý“ rošťák a nezbeda Harry je zpět.

Už jako nezletilý se nevyhýbal alkoholu. Přiznal se, že kouřil marihuanu. Z klubů se vracel rád až za svítání a občas se dostal do křížku s fotografy. Největší vrásky na čele způsobil Buckinghamskému paláci i celé rodině v roce 2005, kdy se na maškarní oblékl za nacistu, a to včetně hákového kříže na rukávu. „Harry The Nazi“ (Harry nacista) - bulvární The Sun, nejčtenější list na ostrovech, ho nijak nešetřil. Následovalo veřejné pokání a písemná omluva.

Přerod Harryho ale předčil všechna očekávání. Ještě v létě sklidil mladší bratr prince Williama všeobecné uznání za seriózní zastoupení své babičky, královny Alžběty II., při závěrečné ceremonii na olympiádě v Londýně. Jeho kariéra coby špičkového bojového pilota mu jen přidávala na respektu. „Zdá se, že věci s Harrym konečně jdou tak, jak by měly jít,“ pochvaloval si v komentáři k fotografii Harryho na olympijské tribuně The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Na londýnské olympiádě vášnivě fandil i zodpovědně reprezentoval. Však také za to sklidil spoustu pochval.

Dvůr stálo hodně úsilí a času, aby stvořil obraz jiného, „lepšího“ prince. V roce 2005 začal studovat na vojenské akademii v Sandhurstu. O tři roky později ho armáda vyslala na deset dní do Afghánistánu, do nebezpečné provincie Hílmand. Jeho nasazení armáda tajila, avšak poté, co ho odhalil australský tisk, musel být z Afghánistánu urychleně stažen. Přesto princ zabodoval. Stal se prvním členem královské rodiny vyslaným po 25 letech na bojiště.

„Lidé si řekli: ten chlapec není ulejvák a nechybí mu odvaha,“ hodnotil tehdy Harryho nové já Brian Doherty, který sledoval dění na královském dvoře pro televizi Sky News.

Bouřlivákovo polepšení nešlo přehlédnout ani letos na jaře, kdy zastupoval jako jediný korunu při cestě na Bahamy, do Brazílie a na Jamajku. „Obraz rozesmátého prince, jak běží stovku spolu s jamajskou sprinterskou legendou Usainem Boltem - co víc by si tisková služba paláce mohla přát,“ podotkl tehdy list The Guardian.

Přítelkyně si drží hlavu v dlaních

Jenže na sklonku léta přišel osudový striptýzový kulečník v Las Vegas. Pikantní snímky zasáhly nejvíce princovu přítelkyni, třiadvacetiletou modelku Cressidu Bonasovou. Zejména fotografie, jak Harry slaví s nahou blondýnou, ji zarmoutily. Podle britského listu Daily Mail se cítí fotkami velmi ponížena. Plánovala totiž budoucnost po boku prince, ale teď musí uznat, že on nebere jejich vztah tak vážně, jak si myslela.

Foto: Reuters - Toby Melville

Foto nahého Harryho v Británii zveřejnil jen The Sun, ostatní tisk vyhověl přání Buckinghamského paláce snímky nepublikovat.

„Je to neřízená střela, nesmí být ponechán bez dozoru,“ řekl na Harryho adresu bývalý královnin mluvčí Dickie Arbiter. Řadové Brity ale princův poslední úlet kupodivu nijak zvlášť nepohoršil. „Kdyby byl mým synem, byl bych na něj hrdý,“ řekl jeden z dotázaných novinářům. „Taky mám děti a dělají to samé. Proboha, je to chlap,“ podotkl jiný.

„Samozřejmě je to stupidní, ale ne, že by jej proto lidé přestali mít rádi - právě naopak,“ soudí šéfredaktorka časopisu Majesty Ingrid Sewardová. Podpořit Harryho se rozhodly i desítky kolegů v armádě, kteří se nechali vyfotit nazí při salutování a s intimními partiemi zakrytými rukama či zbraněmi.

Zatímco na internetu už si Harryho snímky prohlédly milióny lidí, podle médií vznikla rovněž videonahrávka se všemi pikantnostmi noci včetně lehce oblečených dívek, nahého prince a striptýzu. Není divu, že se jejímu zveřejnění snaží mnoho lidí zabránit všemi prostředky. Ale vlastník videonahrávky prý zřejmě chce zůstat v anonymitě a usmlouvat s médii co největší částku.

Foto: Profimedia.cz

Harry se snaží budovat image váženého člena královské rodiny. Ale i když se mu zatím moc nedaří, vypadá to, že sympatie Britů neztrácí.

Vegas má reklamu

Situace by se navíc mohla pro prince a královskou rodinu ještě zdramatizovat, protože kromě již zveřejněných snímků údajně existují další podobné fotky. Například Max Clifford, majitel vlivové agentury, řekl pro BBC, že ho navštívily dvě Američanky s nabídkou na prodej dalších Harryho snímků. Byly prý v hotelovém pokoji s princem. „Řekl jsem jim, že tyto fotky nebudu prodávat,“ zdůraznil.

Pro Las Vegas, kde se to vše semlelo, to ale naopak vůbec není špatné - aféry se snaží využít pro svou reklamu. Samozřejmě pozitivní a vstřícnou. V listu USA Today totiž město zadalo celostránkový inzerát s heslem Co se stalo v Las Vegas, zůstane v Las Vegas. Zároveň město vyzvalo k bojkotu těch, kteří prince zneužili - s nimi se už nemá slavit žádná párty. „S těmi už více nehrajeme,“ varoval městský úřad pro turistiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám