Hlavní obsah

Ponožky paní Dagmar plete už 71 let. Přivydělává si tím k důchodu a pomáhá dobré věci

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, mzm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednaosmdesátiletá paní Dagmar Melicharová se věnuje pletení už od útlého dětství. Mezi její první výtvory patřil svetr pro bratříčka. Poté, co ovdověla, si ale připadala osamělá. Radost jí opět vrátilo pletení ponožek, díky kterému si přivydělá k důchodu, a ještě pomůže dobré věci. Projekt Ponožky od babičky zaměstnává na 200 pletařek po celé České republice.

Ponožky paní Dagmar plete už 71 let. Přivydělává si tím k důchodu a pomáhá dobré věciVideo: Novinky

 
Článek

Od roku 2016 plete paní Melicharová ponožky ve vzdělávacím a kulturním centru pro seniory Elpida, kde také projekt Ponožky od babičky vznikl. Zvládne jich uplést i 20 za měsíc.

Dagmar nejraději plete tzv. melounovky, ponožky se zeleným patentem a červeným podkladem, kde proužek představuje kůru, černá barva zrníčka a vše je doplněno zelenou špičkou. „Ty jsou teď moje hitovka, pletu je nejvíc,“ směje se vitální babička.

Miniazyl Voříškov pomáhá problémovým psům nalézt trvalý domov. Podporu získávají i díky sbírce

Domácí

V Elpidě pletou dva druhy ponožek. Prvním jsou tzv. recyklované ponožky pletené z darované příze, kde je každý pár originální. Druhým jsou ponožky s přesným vzorem, pletené z nové příze.

Vedoucí projektu Ponožky od babičky Broňa Hilliová vysvětluje, proč takový projekt vůbec vznikl. „Důvodem bylo podpoření aktivity seniorů v centru, ale také jsme jim chtěli nabídnout možnost přivýdělku k důchodu.“

Foto: Novinky

Většina žen plete celý život.

Babičky, které se tak scházejí jednou týdně u pletení, jinak samozřejmě pletou i doma, ale pokorou nešetří. „Když se to prodá, je to radostná věc,“ dodává Dagmar. Vyjádřila ale smutek nad tím, že neví, kdo její ponožky nosí.

Charitativní adventní trh pomůže postiženým a podpoří obnovu poutního místa v Neratově

Vánoce

Její kolegyně Marie Horynová přitakává. „Mám úžasný pocit, že se někomu líbily a udělaly radost. Ale stačí mi, když se líbí kolegyním,“ směje se jednasedmdesátiletá Marie, která také plete od deseti let a dnes předává svůj um i mladé generaci, která o to má ještě zájem. Podle Marie totiž za jejích dob uměly plést úplně všechny ženy.

Foto: Novinky

Paní Marie také plete od deseti let, dnes učí plést i mladou generaci, která o to má zájem.

Ponožky se dají zakoupit na e-shopu Elpidy nebo na vánočních trzích. V Elpidě se celý rok připravují právě na Vánoce, kdy jdou jejich ponožky nejvíce na odbyt.

„Je to dárek, který zahřeje nejen u nohou, ale i u srdce,“ dodává Broňa Hilliová a vysvětluje, že projekt babičkám nejen vydělá nějakou tu korunku k důchodu, ale také jim dává pocit, že jsou stále potřebné a že se jejich výrobky někomu líbí, když už třeba nikdo z rodiny žádné nové ponožky nechce.

Foto: Novinky

Dámy se v centru pro seniory Elpida scházejí každý týden.

A právě v chladných měsících mohou být ponožky velmi užitečné. Elpida zaštiťuje několik charitativních projektů, díky kterým můžete přímo pomoci i vy.

Na e-shopu je možné zakoupit tzv. ponožky do domovů, které následně poputují do domovů pro seniory. Dalším projektem je spolupráce s Armádou spásy, kdy se všechny zakoupené ponožky věnují lidem bez domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám