Hlavní obsah

Podzimní trendy podle českých návrhářů

Novinky, ema

Tropické léto je u konce a společně s prvními školními dny se pomalu, ale jistě blíží chladný podzim. S tím souvisí i obměna šatníku. Tápete a nevíte, co pořídit, protože toužíte po nových a trendy kouscích? Podívejte se, co je „must have” (musíte mít) letošního podzimu podle známých českých návrhářů a inspirujte se barvami i střihy z jejich tvorby.

Foto: Profimedia.cz

Podzim pomalu klepe na dveře, jakým kouskům uvolnit místo ve skříni?

Článek

Veronika Štěrbová, návrhářka Sophistic by Veronika

Foto: Archiv návrhářky

Sophistic by Veronika

Trendových linií na letošní podzim a zimu je opět mnoho. Z těch nejvýraznějších jsou to určitě kožešiny, a to v různých barevných variantách, od přírodních odstínů až po pestré a zářivé barvy.

Dalším trendem jsou metalické materiály ať už ve zlatavé, stříbrné nebo perleťové barvě. Zůstávají stále květinové motivy, které nejsou pro sezónu podzim/zima tolik typické.

Co se týče střihových trendů, mezi nejsilnější patří holá ramena, volány, přetrvávají oversized kabáty a také bombery. V barevných kombinacích bude vládnout dusty pink a žlutá.

„Osobně se většinou ve své tvorbě trendů příliš nedržím. Trendy jsou v dnešní době spíše marketingové nástroje pro rychlo-obrátkovou fast fashion. Mou stálou inspirací je heslo, že nosit šaty znamená být ženou. A pro tuto kolekci mě ovlivnila žena, která se nebojí hodit své zavedené návyky za hlavu a posouvá se dopředu. Taková, která chce být přitažlivá, a přesto se cítit svá.”

Must have letošního podzimu: Letošní metalické materiály a volány mě zaujaly natolik, že jsem je, ač velice okrajově, do své nové kolekce s názvem Svůdná zařadila také.

Zdeňka Imreczeová

Foto: Archiv návrhářky

Podzim v podání Zdeňky Imreczeová

Barevnost kolekce vychází z atmosféry podzimního lesa. Čistě černé modely střídají odstíny béžové, barva velbloudí srsti, šedozelená, borovicová, lahvová, šedomodrá a petrolejová.

Velkou pozornost věnovala návrhářka propracovaným detailům. Čtvercové prošívaní některých modelů, souběžně prošité pásky, knoflíkové légy, límečky naznačené v ploše prošitím a zesílením materiálu, výrazné předimenzované kapsy a nakládané vojenské kapsy se zúženou patkou oživují jinak jednobarevnou plochu oděvů. Z materiálů můžeme jmenovat merino vlnu, popelín, úplet (bavlna + ea, viskózu).

„Vzdáleně jsem se inspirovala také náladou 40. let 20. století. Obdobím, které už z jeho dějinné podstaty vnímám jako melancholické i plné naděje. Z hlediska oděvu mě na něm zajímá propojení mužské a ženské siluety, na jedné straně velmi ženské projmuté šaty a kabáty s kolovou sukní v protikladu se strohostí oblečení zdravotních sester a vojenských či leteckých uniforem,“ dodává návrhářka k prolínání ženské elegance a army detailů v kolekci AW 2016-17 Black Wood.

Must have letošního podzimu: V letošní sezóně bych doporučila investovat do kvalitního kabátu – mým oblíbeným kouskem v naší kolekci je oversize kabát z jemné 100% merino vlny s výraznými předimenzovanými kapsami.

Tiqe by Petra Balvínová

Foto: Archiv návrhářky

Tiqe by Petra Balvínová

Podzimní kolekce je rozdělena do teplých a studených odstínů. Klasická hnědá a černá jsou doplněny o šedou. Těmto základním barvám dělají akcent syté odstíny červené, oranžové, modré či žluté s tím, že vykreslují siluetu a tvoří oděv hravější.

„Inspirací jsou mi pocity. S každou kolekcí se snažím začít s tím, že konečný pocit, jaký má nositelka v daném modelu, je můj výchozí bod. Cítit se dobře, štíhle, v hřejivém oblečení, které má dynamiku, a přesto je pohodlné a praktické. Hrála jsem si s geometrií a dala pohyb a hravost právě do střihového řešení.”

Must have letošního podzimu: Vlněná maxi mikina

Chatty

Foto: Archiv značky

Chatty

Pro kolekci je charakteristický denim v různých modrých odstínech a v šedé.

Kabáty jsou ušity z šedého a žlutého doublefacu, což je materiál, který z vrchní strany připomíná kůži a ze spodní ovčí rouno. Některé modely jsou z temně fialového lakovaného denimu, kalhoty a šaty ze světle šedé lisované vlny.

„Inspiraci jsme tentokrát našli v oblékání dělníků na začátku minulého století a jejich vztahu k denimu. Vedle toho nás nadchla atmosféra a jedinečnost tanečního stylu subkultury Northern Soul.”

Must have letošního podzimu: Denimový overal

Lukas Lindner Atelier

Foto: Archiv návrháře

Lukáš Lindner

„Použili jsme česané příze a kašmír na kabáty, gabardeny na kostýmy a obleky. Ty doplňovaly hedvábné košile, džínovina i kůže. Inspirací, jak už to u mě bývá, byly hlavně materiály z vlněné a hedvábné tkaniny. Tentokrát jsem myslel více na muže - pánská ´klasická´ móda První republiky mě vždy fascinovala.”

Must have letošního podzimu: Kašmírový velký unisex kabát, který může nosit váš partner stejně jako vy.

Zuzana Kubíčková

Foto: Archiv návrhářky

Podzimní kampaň pro Zuzanu Kubíčkovou nafotila Bára Prášilová.

Většina modelů v kolekci AW je tvořena z tradičního skotského mohéru a bavlněné výšivkové krajky, jsou vypracovány s hedvábnou podšívkou, vždy v barevně kontrastující kombinaci. Hedvábné materiály se v kolekci objevují také na zdobených límečcích a halenkách. Nechybí ani hedvábná organza, hedvábný mušelín či vlna.

„Barevný základ tvoří tmavě modrá nebo kouřová s lesní zelenou, které doplňuje šeříková, fuchsiová, pudrová, petrolejová nebo ostře oranžová, například v podobě nášivek ve tvaru pusinek z výšivkové krajky. Ta se v kolekci objevuje také v šedé, kterou rozjasňují třpytivé broušené kamínky, působící efektem zimní jinovatky, i na několika dalších modelech."

„Vždy jsem si přála pracovat s mohérem, inspirovala mě k tomu má vlastní touha po požitku z jeho nošení. Je to nejteplejší vlna, kterou znám. Je nadýchaný, lehký a moc příjemný na dotek. Motiv pusinek, energické a šťavnaté barvy dodávají energii v šedých zimních obdobích."

Must have letošního podzimu: Extra teplé mohérové šaty, které se dají nosit místo kabátu, nebo měkoučký mohérový svetr v černobílém “Herring bone” vzoru, ideálně v kombinaci s kalhotami nebo sukní výrazné barvy.

La Formela

Foto: Archiv značky

Podzimní kampaň pro Zuzanu Kubíčkovou nafotila Bára Prášilová.

„Při tvorbě podzimní kolekce jsme se zaměřili na uvolněné siluety, nositelné prvky, jako jsou úpletové mikiny, roláky. Pracujeme také s autorskými potisky a kolážemi.”

Inspirací bylo prostředí městské subkultury, období kolem roku 1989 a punková kultura. La Formela do kolekce na sezónu podzim/zima čerpala zejména z uvolněnosti a pohodlí.

Nevyrovnané emoce punkové kultury a symbolika skrývání a odhalování vlastní totožnosti se v kolekci projevují na několika svrchních dílech, jež jsou navrženy tak, aby vypadaly, že mají ženské tělo zakrývat, nebo naopak odhalovat. Některé oděvy jsou graficky zpracované vrstvením nebo kombinací barevných bloků ve svých střizích.

Všechny střihy a barevnost kolekce v sobě spojují sportovní eleganci a ženskost. Ve zmiňovaných detailech i volbou některých materiálů a střihů značka reaguje na různé sociální nebo politické problematiky a nostalgicky se vrací například k dobám před rokem 1989 v Česku.

Must have letošního podzimu: Mikiny s autorskými potisky

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám