Hlavní obsah

Péče o boty v zimě

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní obuv vyžaduje daleko důkladnější péči než letní obutí. Aby nohy zůstaly i při těch nejtřeskutějších chladech v teple, je potřeba obuv řádně impregnovat a chránit před sněhem, vodou i posypovou solí.

Foto: Profimedia.cz

V zimě je nejdůležitější obuv impregnovat speciálními přípravky. Jedině tak odolá sněhu a dešti.

Článek

V chladných měsících, kdy chodníky i silnice namrzají, vyjíždějí silničáři, kteří povrchy ošetřují posypovou solí. Ta ale na většině materiálů vytváří nehezké bílé mapy. Tento problém nevyřešíte ani v případě, kdy si koupíte ty nejkvalitnější kožené boty.

„Pokud jde o koženou obuv, je potřeba vyhýbat se při čištění chemickým prostředkům. Na většinu nečistot si vystačíte pouze s vlhkým hadříkem. U hladké kůže potřete boty krémem stejné barvy a pak vyleštěte čistým hadrem,” doporučuje zástupce obchodu Destroy.

Posypovou sůl odstraňte co nejrychleji

„Pokud objevíte bílé mapy, co nejdříve je z bot odstraňte vlhkým hadrem a teprve pak nechte vysušit. V případě, že jsou příliš výrazné, namočte hadr do směsi octa a vody v poměru 3 : 1,” radí Veronika Sajdoková z CCC.

Kožené boty nikdy nesušte přímo na topení nebo v jeho těsné blízkosti. Proč? Vlhký kožený povrch může nepěkně ztvrdnout a bota změnit tvar.

Pokud máte boty vlhké, použijte jeden z tipů ověřený i našimi babičkami. Tím je sušení při pokojové teplotě, kdy boty vycpeme novinami. Udrží tvar a uschnou mnohem rychleji.

Materiály
Hladká useň: Hladká useň je nejčastější a nejoblíbenější materiál. Jedná se o klasickou kůži v hladké úpravě. Pokud zakoupíte kozačky nebo jiné boty z hladké usně, je velmi důležité je před prvním obutím důkladně naimpregnovat. Nejvhodnějším přípravkem je krém nebo speciální vosk. Oba přípravky prodlužují životnost materiálu, boty po povrchu vyleští a chrání je před vodou, nečistotami a maximálně se snaží zabránit právě vzniku bílých map od soli.
Nubuk (kůže broušená po líci): Nubuk je speciálně upravená přírodní useň a je tvořena z vnější strany kůže. Tento materiál je velmi odolný, avšak je náročnější na údržbu. Základem pro údržbu nubukové obuvi je gumový kartáč a také kartáč se štětinami. Gumovým povrchem se obuv zbaví nečistot, kartáčem se štětinami se pročeše a zdrsní povrch. Poté aplikujte impregnační sprej, který ochrání povrch před vlhkem a vodou.
Velur (kůže broušená po rubu): Velur neboli semiš je materiál velmi podobný nubuku. Na rozdíl od nubuku je velurová obuv vyrobena z vnitřní strany kůže, má tedy delší a hrubší vlas. Co se týče přípravků, jsou povětšinou stejné jako u obuvi z nubuku.
Syntetické materiály: Napodobeniny kůže a nejrůznější syntetické materiály ošetříte nejlépe běžnými impregnačními přípravky, nejčastěji však spreji. Zajistíte si tak vyšší odolnost materiálu vůči vlhku a nohy zůstanou v suchu. Nepoužívejte krémy, které jsou určeny na hladkou kůži. Ta má na rozdíl od syntetiky sací materiály, taková péče by se tedy na syntetickém materiálu minula účinkem, bota by klouzala a špína se spíše zachycovala. Nečistoty otřete vlhkým hadrem a obuv nechte vyschnout při pokojové teplotě.
Textilní obuv: Textilní obuv čistěte i impregnujte přípravky speciálně k tomu určenými. Na nečistoty nestačí obyčejná voda a hadr, vzhledem k tomu, že textilní materiály nečistoty vsakují.
Lakovaná kůže (useň): Lakovaná kůže se vyznačuje velmi lesklým povrchem. Vznešený vzhled je také mnohonásobně náročnější na údržbu než obyčejná hladká kůže. Nečistoty přesto odstraníte obyčejným hadříkem s měkkým povrchem, aby se bota nepoškrábala. Co se týče další péče, používejte impregnaci výhradně určenou na lakovanou useň. Pokud budete péči o takový povrch zanedbávat, může dojít k jeho vysušení a popraskání.

Jak často impregnovat?

Mylná je představa, že boty není třeba impregnovat, pokud je například celou sezónu nenosíte. Zejména kožené povrchy mají tendence začít vysychat, proto je velmi důležitá péče i v měsících, kdy obuv tolik nevyužíváte.

Zpravidla platí, že impregnovat je potřeba vždy, kdy se vám začíná zdát, že obuv ztrácí odolnost proti vodě.

Pokud boty nosíte denně, pak je vhodné je ošetřit zhruba jednou za dva týdny (týká se především obuvi ze syntetiky, textilu, nubuku a veluru). Obuv ošetřovaná krémy a oleji (hladká a lakovaná useň) se impregnuje zhruba jednou za 4 až 6 týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám