Hlavní obsah

Oblečení z kašmíru - luxus, do kterého se vyplatí investovat

Novinky, Linda Humlová

Teplé dny jsou již nenávratně pryč a na řadě je dlouhá a chladná zima. Připravte se na ni pořádně a pořiďte si alespoň jeden kašmírový svetřík, sukni nebo alespoň šálu. Oblečení z tohoto prémiového materiálu vás spolehlivě udrží v teple, a navíc se ve vaší skříni bude vyjímat dlouhá léta.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Gant

Článek

Kašmír patří nepochybně mezi luxusní materiály, a proto se připravte, že oblečení z něj se nepohybuje v řádu stovek, ale tisíců korun. Přesto se do něj vyplatí investovat. Tento materiál je totiž oblíbený zejména pro své hřejivé vlastnosti. Navíc na rozdíl od vlny nekouše, je naopak velmi příjemný.

Kašmír se získává z několika druhů horských koz, kterým se souhrnně říká kašmírské. Chovají se zejména v Číně, Indii, Nepálu či Mongolsku. Jeho výroba je poměrně náročná. Kozy se totiž nestříhají, ale vyčesávají, nebo se sbírají chomáče zimní srsti, kterou kozy na jaře shazují.

Z jednoho zvířete se ročně získá 100 až 500 gramů suroviny. I proto je cena za tento materiál tak vysoká.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Gant

Při výběru svého kašmírového kousku se řiďte zejména svojí intuicí. Některé kašmírové produkty z řetězců nejsou totiž tolik kvalitní a začnou se na nich rychle dělat žmolky.

Stejně jako u ostatních dražších kousků se zde vyplatí zajít do obchodu a osahat si daný produkt než objednávat online.

Dejte stop černé. Tyto svetry rozzáří vaši skříň

Styl

Co se týče barvy, vsaďte na neutrální odstíny, jako je černá, béžová, bílá nebo šedá, které se snadno kombinují.

Pokud ale máte jinou oblíbenou barvu, o které víte, že vám sluší, pak neváhejte a pořiďte si v ní i svůj vysněný kašmírový kousek.

Foto: archiv firem

Kašmírový kardigan, Esprit, 3999 Kč. Svetr z etické úpletové tkaniny, Touch me wear, 1990 Kč. Šála kašmírová, H&M, 1499 Kč. Džíny, F&F, 499 Kč. Kabelka, F&F, 499 Kč.

Foto: archiv firmy

Touch me wear, 1990 Kč

Vybírat můžete mezi kašmírovými svetry, šaty, šálami, kabáty, ale i například sukněmi.

V případě, že je váš rozpočet omezený, pak se nebojte sáhnout po oblečení ze směsi kašmíru a jiného materiálu, nejčastěji modalu či vlny.

Foto: archiv firem

Kašmírové šaty, Marks & Spencer, 5599 Kč. Halenka, F&F, 3799 Kč. Žlutý svetr kašmírový, Marks & Spencer, 2999 Kč. Geometrický svetr kašmírový, Marks & Spencer, 3799 Kč. Kabelka, Lindex, 599 Kč. Boty, F&F, 599 Kč

Foto: archiv firem

Džíny, Zara, 599 Kč. Svetr se vzorem z jehněčí vlny, Gant, 6699 Kč. Červený svetr kašmírový, H&M, 3999 Kč. Košile, Esprit, 119 Kč. Kašmírový svetr fialový, H&M, 3990 Kč

Foto: archiv firmy

Top z modalu a kašmíru, Intimissimi, 849 Kč

Reklama

Související články

Chcete být francouzsky šik? Pořiďte si baret

Barety jsou jasným trendem letošní zimy. Jejich hlavní výhodou je to, že spolehlivě zahřejí, ale přitom vám nijak neuberou na šarmu. Právě naopak. S lehkostí...

Výběr článků

Načítám