Hlavní obsah

Novinky z české módní scény: originální kolekce i rozpad oblíbené značky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Leden se nese ve znamení změn a nových začátků. Jinak tomu není ani v českém módním odvětví. A zatímco některé značky už přicházejí se svými kolekcemi na novou sezonu, pro jiné se jedná o poslední společný počin.

Foto: archiv značky

Model z kolekce Chatty

Článek

Zima nemá šanci

Česká oděvní značka Soolista se na designové scéně objevila v roce 2012. Její modely se vyznačují netradičním střihem, rafinovaným řešením a smyslem pro detail. Autorem modelů je designérka a architektka Zuzana Basterrech a právě rukopis architekta se v konstrukcích střihů nezapře.

Nyní představuje kolekci Urban polar integirty, elegantní městské kabáty.

Foto: archiv značky Soolista, foto Michal Ureš

Variabilní kabát z kolekce Urban polar integrity

Originální a do detailu dotažené modely jsou vyrobené z přírodních materiálů a technickými parametry se mohou rovnat oděvům stvořeným k cestě za polární kruh. Právě odtud si kolekce propůjčuje název. Fanoušky nadčasového designu a osobitého stylu potěší elegantní a minimalistickou estetikou.

Od návrhu až po finální zpracování jsou vyráběny v Česku a díky speciálním povrchovým úpravám a výplni z husího prachového peří dosahují kvalit oděvů na polární expedici.

„Urban polar integirty je výsledkem snahy o vyvinutí technologicky dokonalého kabátu do zimy ve městě, kdy už vám sebevíc zateplené vlněné kabáty přestávají stačit. Kolekci tvoří jeden pánský a jeden dámský kabát, které lze přetvořit ve tři různé varianty – integrita stylů v jednom modelu,“ popsala kolekci designérka Zuzana Basterrech. Její tvorbu charakterizuje nadčasovost modelů, variabilita nošení a prémiové přírodní materiály.

Foto: archiv značky Soolista, foto Michal Ureš

Kabáty jsou odolné a vhodné i do největších mrazů.

Kabáty dosahují mimořádných technických parametrů: paropropustnosti MVTR 25 000 g/m2/24 hod a vodního sloupce 20 000 mm. Výplň v elegantní prošívané mřížce tvoří české husí prachové peří v expedičním poměru 90/10 a plnivosti 850 CUIN. Přídavnou voděodolnost zajišťuje hydrofobní a olejofobní úprava DWR C6 s extrémně dlouhou životností.

Kabát pořídíte v dámské i pánské variantě za 19 800 Kč v concept store Showroom v Klimentské ulici v Praze 1 nebo online na e-shopu značky.

Pro milovnice kontrastů

Designéři značky Laformela Miroslava Kohutiarová a Antonín Soukup se ve spolupráci s Janem Grombiříkem při tvorbě kolekce mainline 23/24 ponořili do přirozenosti ženského nitra a nechali se fascinovat dualitou ženské povahy.

Nejpřirozenější ženské instinkty ovlivnily volbu materiálů, barevnou škálu i konstrukci. „Inspiruje nás, že každá žena je jemná a elegantní, ale i dravá, až neúprosná a pevně si stojí za svým názorem, a to nejen v profesním životě,“ popisuje jednu z hlavních myšlenek kolekce designér Laformela Antonín Soukup.

Celkem 25 looků tvoří především obepnuté oděvy zdůrazňující ženskou siluetu s důrazem na pas, které jsou stylově elegantní, ale i drsné.

K zavedeným produktům značky s kovovým vybíjením nebo vyplétáním se nově přidaly kaliopky, šaty, sukně či roláky z transparentních materiálů nebo dlouhé šaty z úpletu ve stylu overalu.

Šatník jako terapeut: jak oblečení mění naši náladu

Styl

Neobvyklým prvkem se stalo křížení na sukních nebo seriózní saka pánského střihu s výraznými rameny vhodné pro byznys i významné příležitosti. Zákaznice se ale mohou těšit na oblíbené party korzety, šortky a bolerka z veganské kůže i kožešiny.

V rámci opakované spolupráce s designérem Alešem Hnátkem se opět staly součástí kolekce unikátní kozačky z vypleteného denimu.

Volbou materiálů a barevnou škálou se kolekce ubírá také dvěma směry. Na jedné straně je reprezentuje decentní satén v jemných odstínech bílé, žluté a černé, průhledný tyl, na straně druhé je to afro zvířecí vzor v burgundy i divokém odstínu hnědé a provokativní kůže. Nechybí oblíbená černá ani šedá. Jedním z nejvýraznějších materiálů, který se pod ruku tvůrců kolekce vrátil z dřívějška, je umělá kožešina.

Kolekce je k dispozici v showroomu značky Laformela na pražské adrese Dušní 4. Na její estetiku budou i nadále navazovat sezonní ready-to-wear edice essentials.

Šaty na celý život

Oblíbená návrhářka Josefina Bakošová představila novou kolekci Tobě. Názvem symbolicky vyprovází z domova svou prvorozenou dceru Františku. Mládí, čistota a něha je vyjádřena v barvách, materiálech i siluetách.

„Když moje nejstarší dcera opustila náš dům a rozhodla se převzít zodpovědnost za svůj vlastní život, silně jsem cítila, že její rozhodnutí, odloučení od rodiny, musím svými emocemi nějak vyjádřit a dceři předat něco velmi osobního. Dříve matky svým dcerám předávaly peřiny, povlečení a utěrky. Já jsem se rozhodla vytvořit šaty a košili,“ vysvětluje návrhářka.

Šaty i košile jsou v bílé nebo něžné starorůžové. Límečky po prababičce byly inspirací pro volány na předním díle v místě zapínaní. „Volánky ve mně vzbuzuji dívčí mladost a něhu, čistotu a lásku.“

Kolekci doplňuje krátká verze svetříku s vypleteným puštíkem na zadním díle jako symbolem moudrosti, vzácnosti a zkušeností.

Na fotkách konkrétního modelu je Františka Bakošová, dcera Josefiny.

Rozpad oblíbeného dua

A na závěr smutná zpráva pro lokální módní scénu. Po téměř dvou dekádách končí značka Chatty, kterou společně tvořily Radka Sirková a Anna Tušková. Obě návrhářky se vydávají vlastní cestou.

Studio CHATTY bylo známé pro svou precizní krejčovinu, signifikantní střihy i neotřelé prezentace kolekcí a patřilo k nejrespektovanějším a nejoblíbenějším módním značkám v České republice.

Z původně streetwearového konceptu se značka vypracovala na pozici leaderů současné domácí hi-endové módy a získala i mezinárodní uznání. Své kolekce pravidelně prezentovala v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku a svou práci představila i na oficiálních týdnech módy v Berlíně, Amsterdamu, Kyjevě a Varšavě. Jako součást prodejních showroomů se v uplynulých třech letech prezentovala během pařížského fashion weeku.

Foto: archiv značky

Návrhářky značky Chatty

„Rozhodnutí, že se každá vydáme svojí vlastní cestou, jsme zvažovaly několik posledních měsíců. Je těžké opustit zavedenou značku, které jsme se společně věnovaly téměř dvě dekády svých pracovních životů, ale obě jsme dospěly k názoru, že k dalšímu rozvoji potřebujeme nové impulsy. Změna je totiž život,“ prozradila Radka Sirková.

Než se nadobro uzavře kapitola CHATTY, chystají designérky ještě několik akcí pro své fanoušky. Do konce února bude tvůrčí duo stále fungovat v ateliéru a obchodu na Novém Městě v Praze. Poté proběhne poslední sample sale, který nabídne jedinečnou šanci zakoupit vybrané ikonické kusy značky.

„V rámci posledního výprodeje nabídneme archiv nejvýraznějších kusů a bestsellerů. Kromě výběru z našich nejúspěšnějších ready–to–wear kolekcí připravujeme například několik společenských šatů, které vznikaly na míru našim múzám,“ doplnily designérky.

Foto: archiv značky

Look z kolekce Chatty

Čeští návrháři, kteří se nebojí jít proti proudu

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám