Hlavní obsah

Novinka v plastické chirurgii: Zmenšování a zkrášlování chodidel

Novinky, Dana Sokolová

V estetické medicíně lze téměř vše. Vypovídá o tom i nejnovější trend v plastické chirurgii v USA. Ženy se tam stále častěji obracejí na plastické chirurgy s přáním zmenšit či zúžit chodidla tak, aby mohly obout vysněné botičky.

Článek

Rozmary některých amerických žen neznají mezí. Potom co si řada z nich nechala zvětšit poprsí, zúžit boky, přišly na svou další nedokonalost - příliš dlouhá či široká chodidla.

Studio City - specializované pracoviště estetické medicíny zaměřené na operace nohou v Kalifornii, má na tyto problémy řadu svých patentů. Například postup "Popelka" skládající se s celé řady zákroků odstraňujících nejrůznější výrůstky, mozoly, a to vše za účelem zúžení chodidla.

Velmi žádané jsou i zákroky, jež zkracují jednotlivé trčící prsty, a nebo naopak prodlužují ty, které jsou zakrslé, jako například malíčky. Pozadu nezůstávají ani operace, které prsty na nohou rovnají a tvarově upravují.

Novinkou je pak tzv. augumentace polštářků na prstech nohou. Tuk z břišní stěny se vpíchne do polštářků, díky čemuž je noha pružnější a mnohem lépe snáší celodenní chůzi na vysokých podpatcích.

"Dlouhá léta jsem se snažil ženám říkat, ať nenosí vysoké podpatky, což bylo samozřejmě bezvýznamné. A tak jsem raději vymyslel postupy, jak je nosit, ale bezbolestně," vysvětlil pro Wall Street Journal zakladatel těchto specializovaných klinik Ali Sadrieh.

Čeští plastici i ortopedové jsou zásadně proti

Přestože jsou tyto operace v Americe i Británii stále populárnější, většina ortopedů s nimi nesouhlasí. Podle nich by si ženy měly nechat upravovat svá chodidla jen v případě jejich deformace.

"Stavba dolní končetiny včetně chodidla je velmi komplikovaná záležitost. A změna jedné části se může negativně odrazit při chůzi," řekl pro Daily Mail předseda britské podiatrické společnosti Mike Paynton.

S tímto názorem souhlasí i náš přední plastický chirurg, vedoucí lékař kliniky Esthé Jan Měšťák. Podle něj se rozhodně nejedná o nějaký boom v plastické chirurgii. Operace nohou, tzn. chodidel či prstů se provádějí již desetiletí, a to v případě různých vrozených vad, např. přespočetných prstů nebo zbytnění některých prstů (makrodaktylie), či některých získaných vad, např. kladívkových prstů, řešených většinou na ortopedii.

"Jakýkoliv zákrok na chodidlech může vyvolat zjizvení, které je doprovázeno komplikacemi ve smyslu tuhých bolestivých jizev a plísňového onemocnění v nich, apod. Proto bych operaci z hlediska kosmetického efektu zásadně nedoporučil. Jedná se o nesmyslnou extravaganci a čeští plastičtí chirurgové se touto otázkou doposud jistě nezabývali," upozornil Novinky.cz Měšťák.

Botox proti pocení a mykózám

Pokud se vám potí nohy a máte sklony k mykózám, pak i s tímto problémem vám může pomoci plastický chirurg.

V Kalifornii i v Británii je totiž velmi populární aplikace botoxu právě v oblasti chodidel. Díky vstříknutí jedu se paralyzuje potní žláza, která poté přestane reagovat na teplo. Nohy se tak přestanou potit a být i živnou půdou pro nejrůznější plísně.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Plastická operace prsou krok za krokem

Plastické operace prsou jsou oblíbené již po desetiletí, avšak před tím, než se žena rozhodne tento krok podstoupit, měla by si něco o daném zákroku zjistit....

Výběr článků

Načítám