Hlavní obsah

Nenechte se napálit, naučte se rozeznat padělky světových značek od originálů

Novinky, Michaela Cmíralová
Praha

Luxusní zboží není levnou záležitostí a nikdo určitě nechce skončit s padělkem za tisíce korun. Dokud si svého obchodníka velmi precizně neproklepnete, nemáte záruku originality nakupovaných výrobků ani na internetu ani v kamenných obchodech. Existuje ale pár triků, kterými si původ zboží snadno ověříte, aniž byste měli poslední kolekce světových značek detailně nastudované.

Jak rozeznat falešný textilVideo: Novinky

 
Článek

Pokud nakupujete v kamenném obchodě, a zboží si tak můžete pořádně osahat a prohlédnout, udělejte to. Nenechte se uchlácholit adresou, anebo jménem obchodu. Originalitu výrobku si můžete prověřit sami. Potřebujete si jen všímat detailů.

Základním orientačním znamením bývá cena. Pokud vám obchodník nabízí kabelku od světoznámé luxusní značky za pět set korun, není o čem přemýšlet. Že vám nabízí padělek, vám může být jasné okamžitě. "Ne vždy je ale cena stoprocentním vodítkem. Padělek vám mohou podstrčit i ve značkovém obchodě, kde za něj zaplatíte stejnou cenu jako za originál," varuje ředitel serveru modniguru.cz Jaromír Muchka.

Napoví vám typografie, průhlednost, knoflíčky, ale i sériové číslo

V první řadě zkontrolujte veškeré nášivky a loga. Pokud nejsou precizně přišité a práce na nich se vám zdá ledabylá, rozhodně máte v rukou padělek. Stejné je to i se švy. Dokonalost jejich provedení vám odhalí mnohé.

Luxusní značky mají své zboží propracované do posledního detailu. I knoflíčky a zipy často nesou nápis se jménem značky a rozhodně nebývají z plastu nebo jiného levného materiálu.

Jak rozeznat falešné kabelkyVideo: Novinky

U triček poznáte hodně i při prvním omaku látky. Někdy stačí, pokud se na materiál trička podíváte proti oknu. U originálu je průhlednost tkaniny minimální. I límečky u pánských trik mnohé odhalí. Originální zboží je mívá podšité a límečky samy drží tvar. Veškeré texty na oblečení pak mají stejný typ písma a jsou kvalitně vyvedeny.

Co se týče kabelek, ty mají svůj speciální poznávací prvek, kterým je vyražené sériové číslo. Pokud ho v kabelce nenajdete, ruce od ní pryč. Identifikační čísla najdete často i u padělků. Na kabelce ale bývají pouze nalepeny a dají se snadno sloupnout. Něco takového u originálu nepřichází v úvahu.

Při odhalování padělků vám napoví i maličkosti, jako je váha zipů, které jsou u originálů díky použitým kvalitním materiálům těžší. Zipy jsou pevně všité a rozhodně nehrozí, že by se vám v dohledné době kvůli používání snad vytrhly. Samozřejmostí je jejich snadné otevírání a zavírání. I vnitřní zipy na sobě nesou logo firmy. U padělku najdete nápisy většinou jen na vnějších zipech, kde jsou vidět. Stejně tak je tomu často i s vnitřními cedulkami, které u padělků mnohdy ani nenajdete. To, co není na první pohled vidět, se u padělků příliš neřeší.

Opasky luxusních kabelek se nemačkají. A dokonce i visačky doplňují celkovou kvalitu výrobku. Jsou z pevného papíru a popisek na nich je vyveden ve stejné typologii písma, jako je tomu u zbytku log. I prachové pytlíky přidané ke kabelkám se značně liší. U originálu musí odpovídat jejich velikost a musí být vyrobeny jednoznačně z kvalitního pevného materiálu.

Jak se nenechat napálit při nákupu přes e-shop

Luxusní značky se nemusíte obávat nakupovat ani přes internet. Často tu najdete příznivější ceny. Odhalit padělek, ale nemáte možnost jinou cestou než tím, že si velmi pečlivě prověříte, od koho nakupujete. Musíte svému prodejci prostě důvěřovat. Najděte si recenze ostatních zákazníků, než se rozhodnete pro nákup.

Na co si dát pozor při nákupu přes internetVideo: Novinky

„Nejdříve bych si internetový obchod proklepl pomocí vyhledávačů, hledal bych recenze a zkušenosti kupujících. Podíval bych se, zda obchod splňuje zákonem dané podmínky a reklamační řád. Důležité je také, aby tam bylo vidět, kdo ten obchod provozuje. Musí tam být kontakt." Čím je internetový obchod transparentnější, tím je větší šance, že je bezproblémový. „Znamená to, že je výhoda, pokud má obchod zákaznickou linku, ideálně zelenou linku. Pokud jim pošlete email, odpověď by vám měla přijít zpět během několika hodin,“ doplňuje ředitel modniguru.cz Jaromír Muchka.

Pokud na konkrétním e-shopu nakupujete poprvé, objednejte si zboží na dobírku. A pamatujte, že je vaším zákonným právem zboží do čtrnácti dnů poté, co balíček převezmete, vrátit a to bez udání důvodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové trendy v tetování: abstraktní linky

Upravený vzhled, nažehlená košile, typický manažer. První dojem, který vám vzápětí zboří změť černých křivolakých linek táhnoucích se Jakubovi zpod rukávů...

Výběr článků

Načítám