Hlavní obsah

Nemůže do práce, tak vyrábí loutky z odpadu v maringotce

Právo, Denisa Doležalová

Nejenom dřevěné loutky, ale také loutky z domácího odpadu vyrábí v maringotce na zahradě svého domu výtvarnice z Petrovic u Karviné Eva Makowková. Snaží se tak „přežít“ omezení doby koronavirové, kdy nemůže chodit do práce - do karvinského kulturního domu - ani hrát divadlo či vést výtvarný kroužek pro děti.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Eva Makowková

Článek

„Přemýšlela jsem nejprve nad zahradním domkem, nebo že bych si tady narychlo postavila nějakou boudu, ale finančně mi nakonec vyšla nejlíp maringotka. Navíc jsem měla i štěstí, protože jsem ji hned objevila na internetu, byla tady kousek od nás,“ ukazovala Právu dvaačtyřicetiletá výtvarnice, která si v modré maringotce vytvořila tak trochu kouzelnou dílnu plnou pohádkových postav.

„Říkám jí Maringle,“ usmála se žena.

Loutkáři pošlou inscenace divákům domů

Kultura

„Tady mám klid na svou práci a nepráším v domě. Je to fakt hodně prachu. Máme tři děti, takže vždy z domu odběhnu do maringotky a pak rychle domů. Všechny děti jsou teď na distanční výuce doma. Vyrábím ale ještě i doma, třeba tam maluji obrazy, o které před Vánoci v době koronavirové byl velký zájem. A taky o mé dřevěné hodiny. Lidé chtějí originální dárky a podpořit lokální tvůrce,“ líčila dále talentovaná umělkyně, která výtvarnou školu studovala na Novém Zélandu, kde s manželem žila 10 let.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Eva Makowková vyrábí loutky nejen ze dřeva, ale také z odpadního materiálu. Ptáček je vyrobený z bělítka.

„Nakonec jsme se z Nového Zélandu vrátili domů do Česka hlavně kvůli dětem. Chtěli jsme, aby naše děti uměly češtinu a měly české kořeny. Chtěli jsme, aby znaly svou rodinu, babičku, tetu a další,“ popisovala Makowková, která kromě malování a výroby loutek hraje také ochotnické divadlo a píše pro něj scénáře.

Pražská tržnice se o víkendu proměnila ve venkovní divadelní galerii

Vánoce

V karvinském kulturním domě je to divadlo K.V.A.S. „Ale hraji i s kluky z Ostravy v divadelním souboru LED. Jde o loutkové ekologické divadlo. Právě pro něj vyrábím loutky z odpadního materiálu. Pyšná jsem například na svého ptáčka vyrobeného z bělítka,“ ukazovala výtvarnice.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Eva Makowková vyrábí loutky nejen ze dřeva, ale také z odpadního materiálu.

Její práci lidé najdou na facebookovém profilu Maringle nebo na webu www.maringle.webnode.cz. Umělkyně pořádá také výstavy, například na své zahradě u maringotky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám