Hlavní obsah

Největší pády slavných sportovních hvězd

Novinky, Dana Sokolová

Sportu obětovali celé své dětství, a když dosáhli svých hvězdných met, neunesli slávu či podlehli touze po dokonalosti a dopadli na tvrdou zem. Někteří propadli dopingu, alkoholu či drogám. Jiní měli problémy se zákonem, objevily se i sexuální aféry. Přinášíme vám přehled těch největších sportovních pádů.

Foto: Profimedia.cz

Americký cyklista Lance Armstrong

Článek

Dopingový případ cyklistické legendy Lance Amstronga hýbe aktuálně společností. Zatímco Americká antidopingová agentura (USADA) má jasno, celá řada známých osobností stále věří, že je Lance nevinný. Samotný aktér kauzy svůj boj o očistění jména vzdal, a tak se většina populace přiklonila k verdiktu vinen. Co tomu všemu, ale předcházelo?

Lance Armstrong se narodil 18. září 1971 v americkém státě Texas. Svou sportovní kariéru zahájil jako atlet, posléze triatlonista. V letech 1989 a 1990 se stal mistrem USA v triatlonu. Poté se rozhodl, že se začne věnovat pouze cyklistice a již v roce 1991 se stal právě v této disciplíně amatérských mistrem Spojených států. Mezi profesionální cyklisty vstoupil o rok později a hned druhou sezónu (v roce 1993) zaznamenal první obrovský úspěch, stal se historicky nejmladším vítězem etapy na Tour de France a posléze i nejmladším mistrem světa.

Jeho skvěle nastartovanou kariéru zastavila až v roce 1996 rakovina. Lékaři mu diagnostikovali třetí (nejzávažnější) stadium rakoviny varlat s metastázemi v plicích. Ne každý by vstoupil do boje s touto zákeřnou chorobou s takovým odhodláním. Podstoupil velmi tvrdé dávky chemoterapie, a přitom se nevyhýbal ani alternativám. Po roce slavil úspěch, a jakmile mu to lékaři dovolili, vrátil se k závodní cyklistice (podzim 1997). Nikdo mu poté nedával šanci na úspěch, dokonce i původní stáj mu snížila velmi výrazně jeho původní plat.

Foto: Profimedia.cz

Lance Armstrong se svými dětmi po výtězství na Tour de France v roce 2005

Lance, ale všechny překvapil. Již v roce 1999 vyhrál poprvé Tour de France a hned poté ještě šestkrát v řadě. Samozřejmě už tehdy vzbuzoval podezření z dopingu, proto musel podstoupit až stovku testů, jejichž výsledky byly ale vždy negativní, a pokud vzbuzovaly nejasnosti, pak je byl schopen Lance vždy relevantně vysvětlit.

Až v roce 2012 začala americká antidopingová agentura (USADA) opět Lance Armstronga vyšetřovat pro podezření ze zneužívání dopingu v letech 1999-2005. Testovala celkem 38 vzorků, které prý vykazovaly podezřelé výkyvy, konkrétně měl Lance užívat EPO, testosteron, růstový hormon, steroidy i krevní transfuze.

Většina lidí, jež projde něčím tak náročným, jako je léčba rakoviny, si ze všeho nejvíce váží svého zdraví.

Kromě vzorků agentura získala i místopřísežné svědectví 26 lidí včetně cyklistů, kteří jezdili s Lancem za jeho stáj, např. Floyda Landise, Leviho Leiphimera, Tylera Hamiltona nebo George Hincapieho. Sebrání všech sedmi kdysi získaných titulů, zvlášť když se Lance nechtěl obhájit, bylo nasnadě.

Těžko soudit, jak to kdysi bylo. Pravda je ale ta, že většina lidí, jež projde něčím tak náročným, jako je léčba rakoviny, si ze všeho nejvíce váží svého zdraví. A těžko říct, zda by vědomě dělali věci, kterými by si po zdravotní stránce tolik ubližovali.

Bohužel nejhorší dopad má tato kauza především na charitativní organizaci Livestron, kterou Lance v roce 1997 založil, a která již 15 let pomáhá nemocným rakovinou. Hned po zveřejnění agentury USADA totiž právě tato nadace přišla o hlavní donátory.

V každém případě pády mezi sportovci nejsou výjimečné. Jen málokdo odolá úspěchu a všem svodům dnešní doby. Podívejte se s námi na další z nich.

Ben Johnson

Foto: Profimedia.cz

Ben Johnson v olympijském finálovém běhu na 100m v Soulu (1988), kde utvořil nový světový rekord v hodnotě 9,79.

Slavný kanadský sprinter, který v roce 1988 zazářil na Olympiádě v Soulu, když překonal světový rekord v běhu na 100 m. Jeho čas byl 9,79 s. Bohužel hned následující den bylo zjištěno, že toho dosáhl pomocí steroidu stanozolol. Zlatou medaili tak musel vzápětí s ostudou vrátit.

Ben Johson patřil mezi první sportovce, kteří se k dopingu sami přiznali. Bral doping od svých 20 let, kdy ho k tomu přesvědčil jeho trenér Charlie Francis. Několik týdnů před olympiádou, ale prý všechny preparáty vysadil a rozhodně tedy nemohl mít v moči tak vysoké hodnoty steroidu, jak testy odhalily. Ve své knize se to svým fanouškům snažil vysvětlit tím, že mu tenkrát steroid někdo záměrně přidal do nápoje, a to navíc v takovém množství, jaké by normálního člověka zabilo. Po letech se mu prý dokonce přihlásil samotný viník.

Marion Jonesová

Foto: Profimedia.cz

Marion Jonesová po vítězství ve finále 100m žen na Olympiádě v Sydney (2000)

Americká atletka, která uchvátila svět svými třemi zlatými a dvěma bronzovými medailemi na olympiádě v Sydney (2000). V roce 2004, ale začal americký olympijský výbor prošetřovat podezření, že už v Sydney za jejími úspěchy stál nepovolený doping. Tehdy to Marion vehementně popírala. V roce 2007 se, ale k užívání dopingu přece jen před americkým soudem přiznala.

Od září 2000 do července 2001 ji doping podával bez jejího vědomí její trenér Trevor Graham. Ten se jí k tomu v roce 2003 přiznal, ona tuto skutečnost na veřejnosti tehdy popřela. Za její chování jí byly nejen odebrány všechny medaile, ale byla odsouzena i k 6 měsícům vězení s následnou dvouletou podmínkou za lhaní o dopingu, ale i za krytí tehdejšího partnera Tima Montgomeryho, jenž falšoval šeky.

Diego Maradona

Foto: Profimedia.cz

Diego Maradona

Patřil k nejlepším fotbalistům světa a dodnes je vzorem pro mnohé mladé hráče. Přesto jeho hvězdná kariéra velmi záhy skončila. Mohl za to odhalený doping, díky kterému Diego dostal patnáctiměsíční distanc. Po skončení zákazu se snažil opět dostat na fotbalové výslunní, ale na následujícím MS v USA v roce 1994, se opět prokázalo, že dopoval.

Následující roky už šel z jednoho skandálu do druhého. Kromě afér kolem užívání kokainu a drogové závislosti, měl pletky s mafií, střílel ze vzduchovky po novinářích, opět užíval doping, závratně ztloustnul a poté úspěšně čelil těžké srdeční příhodě. V říjnu 1997 tak svou kariéru definitivně ukončil.

Martina Hingisová

Foto: Profimedia.cz

Martina Hingisová po svém vítězství na Australian Open v roce 1999.

Tenis začala hrát, když jí byly pouhé tři roky, a svůj první větší titul získala již ve 12 letech, kdy vyhrála juniorskou soutěž turnaje French Open. O rok později začínala svoji kariéru na 399. místě žebříčku WTA, ale již ve 14 letech se objevila v elitní dvacítce. Velmi záhy se stala světovou jedničkou a vítězkou pěti grandslamových turnajů.

Bohužel ve svých 22 letech v roce 2003 musela s tenisem ze zdravotních důvodů skončit. O tři roky poté se pokusila o návrat a na žebříčku WTA se vypracovala až na sedmé místo. Jenže v roce 2007 byla na Wimbledonu pozitivně testována na kokain, díky čemuž dostala dvouletý zákaz hrát tenis a svou hvězdnou kariéru definitivně ukončila.

Tiger Woods

Foto: Profimedia.cz

Tiger Woods po vítězství na British Open v St.Andrews v roce 2005.

Dalo by se říci nejúspěšnější golfista všech dob. Již v roce 2007 byl nejlépe placeným sportovcem světa, když za rok vydělal 122 miliónů dolarů. Celkově tak za devět let úspěšné kariéry byl schopen nastřádat téměř miliardu dolarů. A nelze se divit. Vyhrával jeden turnaj za druhým a sponzoři se jen hrnuli. Vše skončilo na podzim roku 2009, kdy byla odhalena Tigerova nevěra.

Tiger Woods se tenkrát veřejně své manželce omluvil. Na povrch ale začaly proplouvat neustále nové a nové milostné aférky a Tiger Woods svou kariéru golfisty raději přerušil. Rozhodl se léčit se ze své závislosti na sexu. Přestože podstoupil několikatýdenní léčbu, své manželství s bývalou švédskou modelkou Elin Nordegrenovou, s níž má dvě děti, už nezachránil.

Po návratu na golfová hřiště své úspěchy zatím nezopakoval. Přestože poslední měsíce hraje již lépe, takových výsledků jako před aférou se už asi nikdy nedočkáme.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro nejednu celebritu je rozvod vysvobozením

U bazénu s lachtany v newyorské zoologické zahradě postává matka s dcerou. Žena se spontánně směje, dívenka štěbetá, je jim spolu moc dobře. Nebylo by na tom...

Výběr článků

Načítám