Hlavní obsah

Návrhářka Šárka Šišková chce svými modely dobýt New York

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Móda by se podle zlínské módní návrhářky Šárky Šiškové neměla brát moc vážně. "Je to především zábava," říká. Věří, že její modely nejsou jen na přehlídky, ale i na nošení. "Lidé by se v nich měli cítit dobře. Nic složitého, prostě zábava."

Článek

Svůj přístup k módě představila v praxi na přehlídce v České národní budově v New Yorku. Kolekci 25 modelů od šatů pro volný čas po velké večerní róby sestavila jako průřez své tvorby. Diváky zaujala ležérností, důrazem na ženskost, snahou dát volnost přirozené svůdnosti i odvahou nezakrývat, kde to není nutné.

"Tvořím jako sochaři, nevycházím ze střihu. Vezmu materiál do ruky a aranžuji ho na krejčovskou pannu. Tady nevznikly jediné šaty, které bych skicovala," řekla Šišková. Nejdůležitější je pro ni výběr látky.

Svádění

"Jestliže si vyberu správný materiál, mám tři čtvrtě práce hotové. Výběr materiálu je pro mě výtvarný počin." Na modelech bylo vidět, že pracuje s kvalitními látkami od vlny po hedvábí.

"Používám opravdu luxusní materiály, které jdou ruku v ruce s mým nápadem. Barvy mě musejí zaujmout, musím se s nimi sžít, musejí mě oslovit." Pro své newyorské modely zvolila paletu od černé a bílé přes odstíny šedé a hnědé až po škálu žluté a červené. "Já se barev nebojím," poznamenala.

.: Modely Šárky Šiškové na přehlídce v rámci Designblok fashion Week 2008.

Foto © copyright: DesignMagazin.cz

"Je to úžasně talentovaná a kreativní návrhářka," ocenila Šiškovou ředitelka muzea při newyorském institutu módní technologie (FIT) Valerie Steelová. Těžko podle ní vybírat ty nejlepší práce. Už před časem si její muzeum vybralo čtyři modely do svých stálých sbírek. Jeden z nich zařadilo do současné umělecké a historické výstavy s názvem Svádění.

U náročného newyorského publika má zlínská návrhářka podle ní dveře otevřené. "Šárka Šišková zcela splňuje veškeré světové standardy," řekla Steelová.

Chce dobýt newyorský trh

Šišková, která kromě vlastní tvorby vyučuje módní design na zlínské Univerzitě Tomáše Bati, se netají tím, že by chtěla dobýt prestižní newyorský módní trh. Sama ovšem uznává, že "to není věc jednoho měsíce nebo jednoho roku".

Přesto se do New Yorku znovu chystá už v únoru na Týden módy, kdy by se chtěla "dostat blíž k zákazníkům". Začátkem dubna ji pak čeká přednáška o vlastní tvorbě, na niž ji na okraj výstavy Svádění pozvalo muzeum módy.

.: Model Šárky Šiškové na přehlídce v rámci Designblok fashion Week 2008.

Foto © copyright: DesignMagazin.cz

Svěží českou tvorbu nabídlo České centrum Newyorčanům i letos na jaře, kdy na několika místech ve městě uvedlo práce studentů designu zlínské univerzity. Také při této příležitosti se prezentovala Šárka Šišková.

"Už dojednáváme přehlídku na příští rok," řekl ředitel Českého centra Marcel Sauer. Přípravy jsou zatím ve stadiu výběru designéra. Módní show se uskuteční buď na jaře nebo na podzim, dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám