Hlavní obsah

Návrhář Daniel Lismore přiveze do Prahy festival udržitelné módy

Novinky, Linda Humlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daniel Lismore je pětatřicetiletý módní návrhář a designér, známý pro svou zálibu v extravaganci. Jeho výtvory, ale i on sám působí jako umělecké dílo, protože s oblibou kombinuje haute couture s vintage textiliemi a nejrůznějšími druhy ozdob. Ostatně jeho zálibu v pomalé módě reflektuje i Festival udržitelné módy, který přijede on sám do Prahy zahájit 7. března.

Foto: archiv návrháře

Designér Daniel Lismore

Článek

Pomalá či udržitelná móda jsou pojmy, které hýbou světem čím dál tím častěji. Oba shrnují módu vznikající za etických podmínek. „Pomalá móda je o navrhování, výrobě, spotřebě a lepším životě výrobku. Pomalá móda není založena na bázi času, ale kvality. Není opakem rychlé módy, je založena na odlišném přístupu, ve kterém si jsou designéři, podnikatelé, maloobchodníci a spotřebitelé více vědomi toho, jaké mají výrobky dopady na pracovníky, společnost a ekosystémy,“ vysvětlila tento termín poprvé Angličanka Kate Fletcherová z londýnského Centra pro udržitelnou módu.

Udržitelnost, pomalá smrt rychlé módy

Styl

Tento trend zastupuje i návrhář Dainel Lismore, který úzce spolupracoval například i s jednou z největších protagonistek udržitelné módy Vivienne Westwood. „Při tvorbě svých návrhů, které balancují na hranici oděvu, textilní sochy či brnění, hojně využívám odpadní materiály. Dny, někdy i měsíce, je potom aranžuji bok po boku se skutečnými šperky, dokud nemám pocit, že je vše na svém místě. Ten kontrast mě baví hlavně proto, že není rozpoznatelný. Věci totiž nemusí být drahé a už vůbec ne nové, aby byly krásné. I proto si myslím, že ze současného trendu udržitelnosti se nevyhnutelně stane masová záležitost, a to je dobře,“ říká Daniel Lismore.

Foto: archiv návrháře

Designér Daniel Lismore

Společenská poptávka po udržitelnějších řešeních tlačí firmy do hledání nových business modelů. Podle studie Jak nakupujeme: Příští dekáda je pro 86 % Čechů důležité, aby byla pro prodejce i výrobce zboží udržitelnost prioritou. Dvě třetiny z nich jsou pak ochotní za takovou přidanou hodnotu připlatit.

Přesto podle statistik ministerstva životního prostředí každý Čech vyprodukuje dvě stě padesát kilogramů odpadu za rok. Z čehož dvacet kilogramů tvoří textilní odpad, který se vyhodí na skládky. Zhruba osm procent komunálního odpadu tak představuje jen odpad textilní.

Návrhářka Iva Burkertová poslala na molo modelky v rouše Evině

Styl

Na tento problém se snaží poukázat Festival Udržitelné módy, který se uskuteční ve Westfield Chodov od 8. do 29. března. Program festivalu si klade za cíl informovat veřejnost o různých možnostech zodpovědnějšího přístupu k oblékání a ukázat, že pojmy "udržitelnost" a "móda" si nutně nemusí odporovat.

V březnovém programu festivalu vystoupí například módní návrhářka Kamila Vodochodská nebo zástupci neziskové organizace Bezobalu. Mezi vystavujícími se objeví autoři upcyklovaných hodinek Prostě Prim nebo vybrané značky a prodejci udržitelné a etické módy Les Goodies, SUTU nebo Vidda Fashion and Living Store a mnoho dalších.

Reklama

Související články

Třináctá komnata módního průmyslu

Víte, co se děje, když své oblíbené tílko vyhodíte kvůli potisku, který najednou působí retro, nebo kde skončí džíny, které se zdály pohodlné ve zkušební...

Jaké módní trendy vládnou za velkou louží

Hledáte módní inspiraci, ale český rybníček je vám příliš malý? Vydejte se přes Atlantik až do amerického New Yorku a prohlédněte si outfity návštěvnic...

Výběr článků

Načítám