Hlavní obsah

Monacká kněžna Charlène zvládá děti i povinnosti

Právo, Jaroslav Zbožínek

Monackým dvojčatům Jacquesovi a Gabrielle nejsou ještě ani tři měsíce a jejich matka, kněžna Charlène, se už vrátila k plnění státnických povinností.

Foto: Profimedia.cz

Charlène, kněžna monacká

Článek

Koncem ledna stála po boku manžela, knížete Alberta, na tradiční ceremonii před kaplí svaté Devoty, patronky Monackého knížectví a Korsiky.

„Ani stopa únavy po nocích beze spánku, které prožívají všechny páry, jež se právě staly rodiči,“ referoval promptně časopis Paris Match. Slavnost se konala pouhý den poté, co Charlène oslavila už 37. narozeniny.

Každoroční rituál, při němž se pálí před kaplí rybářská loďka a po němž následuje procesí, v sobě ukrývá velmi silnou symboliku. Loďka je kopií malého plavidla ze 4. století, v němž podle legendy našli rybáři bezvládné tělo sv. Devoty, umučené v Římě za císaře Diokleciána.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Archivní snímek Alberta II. a jeho ženy Charlene

Vykonavatelé vůle vrchnosti loďku vypustili na moře, aby doplula někam k Africe. Krátce nato prý ale z úst mučednice vylétla bílá holubice, která plavidlo navedla do míst, kde se dnes rozprostírá Monako. Na památku mladé Korsičanky tady pak byla postavena kaple, která dostala její jméno.

S příchodem tmy Charlène a Albert zapálili pochodní loďku a rozdávali úsměvy na všechny strany. Bylo to poprvé, co oba společně na chvíli opustili své potomky, aby dostáli povinnostem panovníků u příležitosti oslav, kterých se Monačané tak rádi účastní.

Balkón jako barometr

Na veřejnosti se knížecí pár objevil společně už začátkem ledna, ale to bylo s Jacquesem a Gabriellou, aby je z balkónu svého paláce oficiálně ukázal světu. Albert držel v náruči Jacquesa, Charlène Gabriellu. Teploměr ukazoval 16 stupňů nad nulou, takže si mohli dovolit ukázat oba potomky bez čepiček.

„Nádherná přehlídka osobního štěstí novopečených rodičů,“ psala média. Podle znalců poměrů uvnitř knížecího dvora šlo současně o státní akt. Ani ne tak proto, že Albert a Charlène si pro tuto událost vybrali den státního svátku, ale spíš proto, že obyvatelé knížectví mohli poprvé na vlastní oči spatřit následníka trůnu, o němž do narození dvojčat panovala nejistota. Ta vyplývala z možnosti, že by na svět přišli dva chlapci nebo dvě děvčátka.

Foto: Profimedia.cz

Následníkem se podle pravidel knížectví stává starší sourozenec, ať už by šlo o porod přirozenou cestou, nebo císařským řezem. Jenže v Monaku a ve Francii se v panovnických rodinách po staletí traduje, že za starší z dvojčat je považováno to, které se narodí až jako druhé. Prý proto, že bylo dříve počato.

Tím, že se narodil párek, se situace jednoznačně vyjasnila. Trůn by měl jednou převzít Jacques, a to i v případě, že by měl někdy mladšího bratra.

Představení Jacquesa a Gabrielly národu se stalo současně demonstrací harmonie a svornosti knížecí rodiny. Balkón paláce je už dávno jakýmsi barometrem, který vypovídá o náladě v klanu Grimaldiů. Zejména bulvární média si pozorně všímají, zda někdo z členů knížecí rodiny nechybí, a pokud ano, tak proč. Anebo kdo se směje, jak šťastně a kdo má ve tváři spíš utrápený výraz.

Každému z dvojčat měním pleny osmkrát za den a stejně často dostávají napít

Tentokrát vyzařovalo z tváří všech sourozenců, bratranců a sestřenic, tet a strýců nepředstírané štěstí. Reportérům sice neuniklo, že z rodiny Charlène přijel jen její bratr Gareth, zatímco další bratr Sean a hlavně rodiče, Michael a Lynette Wittstockovi, chyběli. Za tím prý ale není nutné hledat nic problematického. K návštěvě Monaka se ohlásili na později, aby si vnoučata užili v klidu.

Gymnasta Jacques

I když se prý Albert jako otec velmi snaží, v dětském pokoji vládne Charlène. „Dvojčata, to je dvojí práce. Každému měním pleny osmkrát za den a stejně často dostávají napít,“ řekla kněžna serveru Point de Vue.

A Albert? „Když je pozoruji, úplně roztaji,“ řekl. „Je to báječné a zároveň legrační. Zpočátku byl Jacques klidný, zatímco Gabriella živější. Mezitím se to ale obrátilo. Gabriella je hodná a Jacques dělá celý den gymnastiku,“ dodal.

Ani jako novopečený otec se ale Albert ve svých 56 letech nevzdává některých tradic, kvůli nimž se nyní od rodiny na chvíli vzdálil. Jako bývalý několikanásobný olympionik nechyběl ani letos na tradičních závodech v jízdě na bobu ve Svatém Mořici, kde jej zastihla reportérka magazínu Bunte.

„Každý muž se změní, když se stane otcem. Získá novou životní perspektivu a na mnoho věcí se najednou dívá jinýma očima,“ rozpovídal se Albert. Charlène je podle něj fantastickou maminkou, protože věnuje dětem všechen čas.

„Byl bych moc rád, kdyby se naše dvojčata jednou věnovala sportu. Určitě je k tomu budu povzbuzovat a podporovat, aby šlo o boby nebo o jinou disciplínu. Protože jsme s Charlène oba velmi aktivní a zapálení sportovní fanoušci, určitě na ně nějaký sportovní virus přeneseme,“ dodal Albert.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám