Hlavní obsah

Módní trendy 2016 ovládnou španělské prvky, červenou střídá oranžová

Novinky, Eva Dvořáková

Španělská extravagance, odvážné barvy, nápadité detaily, nebo oranžová jako hlavní barva jara. To všechno nám ukázaly kolekce slavných návrhářů, které byly uvedeny na přehlídková mola už minulý rok, jakožto vlaštovky nejžhavějších trendů pro letošní rok.

Foto: Profimedia.cz

Návrháři se inspirovali divokou španělskou koridou. Proenza Schouler, Michael Kors, Oscar de la Renta

Článek

Španělský šarm

Módní návrháři vnesli do svých kolekcí pro rok 2016 vlivy ze španělské kultury. Těšit se proto můžeme na všechny odstíny červené či ozdoby a detaily připomínající toreadorský styl.

Stylem vášnivých Španělek se inspirovali Proenza Schouler, Diane von Furstenberg, Michael Kors.

Bílý top na všechny způsoby

Od ležérní klasiky, po výstřednost a zase zpět. Bílá barva ve velkém ovládla nejen šatníky celebrit, k vidění bude i celý tento rok. Ve svých kolekcích ji uvedli Zac Posen, Phillip Lim, Delpoz. Návrháři si dali záležet a starou dobrou klasiku omladili o nové nadčasové kousky, střihy i detaily.

Foto: Profimedia.cz

Bílé svršky s ebudou nosit na nespočet způsobů. Philip Lim, Zac Posen, Philip Lim.

70. léta

Kolekce ze všech stran prostoupily semišové kousky. Právě semiš patřil k hlavním, nejoblíbenějším a nejčastěji používaným materiálům módy 70. let. Nebyl to ale jen semiš, ale i další typické retro prvky.

Například zavinovací haleny a pestrobarevné vzory. Ty byly k vidění především v kolekcích od Rebeccy Minkoff, Jonatana Saunderse, nebo Oliviera Rousteinga.

Foto: Profimedia.cz

Inspirace 70. léty je patrná hlavně v hojném používání semiše. Jonathan Saunders, Rebecca Minkoff, Jonathan Saunders.

Viktoriánská doba

Volány, řasené rukávy, vysoké límce, roláky a také záplava květin. Tyto prvky neznačí nic jiného, než viktoriánskou éru, která byla další retro inspirací pro trendy letošního roku. Na molech ji předvedly modelky značek Emilia Wickstead, J.W. Anderson či Erdem.

Foto: Profimedia.cz

Patrná je i inspirace viktoriánskou érou. Emilia Wickstead, Erdem, Emilia Wickstead.

Odhalená ramena

„Není nic více sexy než zůstat tajemně zahalená a elegantně ukázat pouze jednu část těla,” říká autorka knihy pro ženy Styl - Cesta ke kráse, sebevědomí a charismatu, Dagmar Gabulová. A tento rok to budou ramena, která budeme odhalovat. Navíc v nesmírně ženské a rafinované formě.

„Díky topům a šatům s vázáním za krk budete hvězdou, kamkoli přijdete. Ale pozor. Tento střih má tendenci opticky zužovat ramena. Pokud je máte široká, je to pro vás ideální volba. Pokud však v této partii postrádáte centimetry a ramena máte užší než boky, raději sáhněte po modelu s nabíranými rukávy,” doporučuje Gabulová.

S trendem mimo jiné přišly značky Givenchy, Jason Wu, Derek Lam a další.

Foto: Profimedia.cz

Netradiční řešení dekoltu. Givenchy, Rebecca Minkoff, Jason Wu.

Oranžová barvou jara

Trendy barvou pro příští sezónu bude oranžová. Nosit ji můžete v jakýchkoli odstínech, od výraznějších tónů až po jemnější, pastelové. Tato teplá barva však nelichotí každému, jak upozorňuje Gabulová.

„V případě, že máte snědší pokožku a tmavé oči i vlasy, zcela jistě vás rozzáří. Pokud jste ale světlejší modrooká blondýna, uděláte lépe, když se tomuto trendu vyhnete.”

Foto: Profimedia.cz

Oranžová na pomyslném trůnu popularity nahradí červenou. Emilia Wickstead, Baja East, Veronica Beard.

Plisování a třásně, lehká džínovina

Jemné řasení a romantické plisování se objevilo už v podzimních kolekcích roku 2015. Nicméně pro velký úspěch jej návrháři zasadili i do trendů letošního jara a léta. Zejména díky křehkosti materiálu a vlastnostem, díky kterým se velmi snadno kombinuje, mu snadno propadne skoro každý.

„V letošním roce jsou materiály jen nástrojem k dosažení komfortního pocitu. Jsou hebké, poddajné a krásné. Tyto požadavky splňuje především luxusní hedvábí. Žádná agrese vysokého lesku a třpytu, jen rovnováha," říká návrhářka Eliška Tomková, tvořící pod značkou Elisha.

Stejně tak se budou nosit i třásně. Nejzajímavější modely představil Derek Lam, Anna Sui či Diane von Furstenberg.

Jemná, do horka ideální, tenká džínovina není na poli módy také žádným nováčkem. Přesto je jedním z hlavních must have letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Léto ovládne lehká džínovina, třásně i romantické plisování. Derek Lam, Edun, Boss.

Uvolněná okázalost v klasickém hávu

„Trendy roku 2016 vidím v klasice v podobě základní černé, bílé a tělové barvy, také v nadčasových a dobře padnoucích střizích v nečekaných materiálových provedeních,” říká módní návrhářka Zuzana Kubíčková.

V kurzu bude okázalost, transparentní materiály s leskem, opálový třpyt, který připomíná odlesk slunce ve vodní hladině nebo večírkové konfety. Také kombinace uvolněných střihů se slavnostními prvky.

„Sázkou na to nejlepší je jemná krajka, chladivé nenápadné tóny v kombinaci s živými, šťavnatými barvami. Také látky s velkorysými strukturami a motivy. Ornament není zločin,” dodává Kubíčková.

Foto: Profimedia.cz

Okázalost a opálový třpyt v podání značky Marchesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám