Hlavní obsah

Menstruační plavky: Revoluce v koupání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menstruace je přirozeným a důležitým procesem v životě ženy, který ovšem někdy může omezovat běžné aktivity, jako je třeba plavání. Dříve bylo plavání během menstruace nepraktické, nebo dokonce tabu, s příchodem menstruačních plavek se ale otevírá nová éra.

Foto: archiv firmy

Menstruační plavky, Maluna, cena spodního dílu 759 Kč.

Článek

Podle nové studie amerických vědců uveřejněné v odborném žurnálu Current Environmental Health Reports spotřebují ženy během svého života i více než 10 tisíc kusů produktů menstruační hygieny. K těm nejpoužívanějším přitom stále patří jednorázové vložky a tampony, které po použití putují rovnou do odpadu a tvoří tak značnou ekologickou zátěž.

V posledních letech však téma udržitelnosti proniká i do této oblasti a na trhu se objevuje čím dál více znovupoužitelných menstruačních produktů, které jsou oblíbené zejména u mladších žen. Dle nedávné australské studie provedené mezi dívkami a ženami od 15 do 29 let 4 z 10 z žen při své menstruaci používají znovupoužitelnou menstruační pomůcku.

„Kalíšky se prodávají zejména v létě, protože jsou velmi praktické v horkých dnech i na cestování. Menstruační kalhotky se prodávají dobře celý rok, často je volí matky jako první pomůcku pro dcery, které začínají menstruovat. Velkým hitem minulého léta byly menstruační plavky, které jsou bezva pojistkou při silné menstruaci nebo samostatnou pomůckou pro koupání při slabší menstruaci,“ dodává Ilona Bittnerova, majitelka obchodu Maluna.

Menstruační oblečení je čím dál oblíbenější

Styl

Menstruační plavky jsou inovativním produktem, který umožňuje ženám plavat bez obav z průniku menstruační krve do vody. V obchodech bývají k dispozici vcelku i dvoudílné.

K hornímu dílu si žena může vybrat ze tří různých střihů kalhotek - bikiny, brazilský střih a vyšší střih.

Jak menstruační plavky fungují

Menstruační plavky jsou navrženy tak, aby poskytovaly ochranu a absorbovaly menstruační tok během plavání. Mají v sobě integrovanou vrstvu absorpčního materiálu, který zachycuje krev a zabraňuje jejímu unikání do vody. Tento materiál je speciálně vyvinut tak, aby byl voděodolný a zároveň pohodlný při nošení.

Menstruační plavky jsou navíc navrženy tak, aby se přizpůsobily tvaru těla a poskytovaly bezpečnou a spolehlivou ochranu.

Na rozdíl od menstruačních kalhotek si ale samotné plavky neporadí se silnou menstruací. V takovém případě je potřeba je používat s kalíškem, tamponem nebo houbou jako pojistku. Při slabé až střední menstruaci, během špinění, a dokonce i při inkontinenci, ovšem nabízejí pohodlí a jistotu. Takže čas u vody si žena může opravdu užít.

Foto: archiv firmy

Menstruační plavky, Snuggs, 999 Kč za spodní díl.

Výhody menstruačních plavek

Svoboda a pohodlí: Menstruační plavky umožňují ženám plavat během menstruace bez obav z úniku menstruační krve. Ženy si mohou užít plavání, relaxovat a aktivně se zapojit do vodních sportů, aniž by se musely starat o průsak menstruace.

Ekologický přístup: Menstruační plavky představují ekologičtější alternativu k tradičním hygienickým vložkám a tamponům. Jsou opakovaně použitelné, což snižuje množství odpadu generovaného během menstruace.

O ekologické menstruační potřeby je zájem i v Česku

Udržitelnější alternativy menstruačních pomůcek jsou řadu let dostupné i českým ženám. A zájem o tyto pomůcky značně vzrůstá.

Podle loňského průzkumu společnosti Dm drogerie markt s nimi má zkušenosti 54 % mladých Češek do 23 let, v kategorii nad 30 let je to pak 37 % žen.

Diskrétnost: Menstruační plavky mají moderní design a jsou na první pohled nerozeznatelné od běžných plavek. Ženy tak mohou nosit menstruační plavky bez obav z nechtěného odhalení svého menstruačního stavu.

Foto: archiv firmy

Menstruační plavky zleva: 1349 Kč, 944 Kč, 1349 Kč. Vše prodává Astratex.

Používání a údržba menstruačních plavek

Menstruační plavky se používají podobně jako ty běžné. Před použitím je vhodné si umýt ruce a následně je jednoduše obléci.

Po plavání je stačí sundat, opláchnout tekoucí vodou a vyždímat. Menstruační plavky je možné následně vyprat ručně nebo v pračce podle pokynů výrobce.

Foto: archiv firmy

Menstruační plavky Modibodi jsou vyrobeny z příjemného funkčního eko materiálu - recyklovaného nylonu. Je hladký, měkký, krásně přilne k tělu a rychle schne. Mezi další výhody patří ochrana před sluncem (filtr UV50+) a odolnost vůči chloru, což maximalizuje celkovou životnost. Savost se dá srovnat se savostí dvou tamponů, což odpovídá slabému až středně silnému krvácení. V oblasti klínu mají neviditelnou třívrstvou „vložku“, která absorbuje menstruační krvácení a nepropustí ho ven. Použitá unikátní technologie Modifier Swim je tak tenká a diskrétní, že menstruační plavky vypadají jako ty zcela normální. Cena od 890 Kč za horní/spodní díl.

Důležité tipy pro používání menstruačních plavek

  • Zvolte správnou velikost. Menstruační plavky jsou k dispozici v různých velikostech, a proto je důležité zvolit tu odpovídající vašemu tělu pro optimální pohodlí a ochranu.
  • Dopřejte si čas na adaptaci. Pokud jste nováčkem v používání menstruačních plavek, buďte trpělivá. Může trvat několik chvil, než si zvyknete na nový pocit a způsob nošení.
  • Vždy se řiďte pokyny výrobce. Každý typ menstruačních plavek může mít své specifické pokyny ohledně používání a údržby. Je důležité se řídit těmito pokyny, abyste zajistila optimální výkon a životnost menstruačních plavek.

Nesmíte se koupat ani mít sex aneb Nejčastější mýty o menstruaci

Zdraví

Je vaše menstruace v pořádku? Zaměřte se na pět bodů

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Menstruační kalíšky, Menstruační kalhotky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám