Hlavní obsah

Matt Damon: Za Bournea budu vždycky vděčný

Právo, Jana Rovenská

Po devíti letech se tento sympatický Američan už počtvrté vrací do své životní role elitního tajného agenta bez minulosti Jasona Bournea. Návrat to i pro tak ostříleného herce ale nebyl jednoduchý.

Foto: Profimedia.cz

Matt Damon s Alicií Vikanderovou při představení čtvrtého dílu akčního thrilleru Jasona Bourna.

Článek

„Trénink byl doslova brutální. Získat zpět požadovanou fyzičku mě naprosto vyčerpalo. Když jsem totiž točil první film o Bourneovi, nebylo mi ani třicet, a už tehdy bylo velice náročné dostat se do formy trénovaného agenta, v pětačtyřiceti to ale bylo kruté,” přiznává Matt.

„Nastoupila tvrdá dieta a bezpočet hodin trávených v posilovně. Navíc jsme tu nejdrsnější scénu boxerského zápasu točili loni přesně na mé narozeniny. Bylo mi mizerně, cítil jsem se pod psa. Na to dlouho nezapomenu,“ dodává slavný herec už s úsměvem po úspěšném dokončení špičkového thrilleru.

Trailer k filmu Jason Bourne Video: CinemArt CZ

Proč do toho tedy šel po tolika výborných filmech, které mezitím natočil, včetně jeho astronauta v dobrodružné sci-fi Marťan, za kterého dostal letos Zlatý glóbus a další nominaci na Oscara?

„Postavu Jasona Bournea miluji, ještě jsem toužil si ji zopakovat, jen jsme to nechtěli s režisérem Paulem Greengrassem, který se mnou už dva snímky s Bournem udělal, uspěchat. Pro oba je součástí našich kariér. Stačilo totiž jít po ulici a lidé nás neustále oslovovali a ptali se, jestli bude další Bourne, což se tvůrcům často nestává. Je velice těžké získat si důvěru diváků. Věřím, že jsme natočili něco, co budou chtít vidět, a že je nezklameme,“ prozrazuje.

V novém příběhu se Jason Bourne opět ocitá na horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu. Kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který z něho udělal stroj na zabíjení a jenž díky němu skončil. „Je náročné se k roli vrátit, protože všichni čekají, že přijdete s něčím novým, zároveň ale nechtějí, aby se Jason Bourne nějak zásadně změnil,“ přiznává Matt.

Foto: Profimedia.cz

V úspěšné roli astronauta Marka Watneyho v dobrodružné sci-fi Marťan (2015)

Za tuto roli bude vždycky vděčný. „Jde o silný psychologický příběh. Pátrat ve zkorumpovaném světě tajemství a manipulace po tom, jestli je vrah či poctivý chlap, bylo pro mě od začátku zajímavé. Měl jsem ohromné štěstí, že mě pro Jasona Bournea vybrali ještě předtím, než v roce 2000 přišly do kin mé dva nejslabší snímky: Krása divokých koní a Legenda o slavném návratu. Po nich bych roli nikdy nedostal,“ přiznává.

„V té době, po několika letech na výsluní, po filmech Dobrý Will Hunting (1997), Zachraňte vojína Ryana (1998) a Talentovaný pan Ripley (1999), u mě přestal zvonit telefon. Chodil jsem po konkurzech, ale role nedostával. V tvrdém filmovém byznysu je daleko těžší setrvat než se do něj dostat. A Jason Bourne mi v něm pomohl zůstat,“ svěřuje se Matt.

„Je to už přes čtvrt století, co se věnuji této práci, a často si říkám, jaké mám štěstí, že mohu dělat něco, co mě skutečně baví. Snad nikdy nezapomenu na natáčení snímku Clinta Eastwooda Invictus: Neporažený (2009). V devětasedmdesáti byl tak nadšený z toho, že může být na place, že jsem pak doma řekl manželce Lucy: Právě tak chci dopadnout já. Tu práci miluji. Chci točit dál a být v ní co nejlepší. Od té doby jsem na tom nic nezměnil,“ dodává upřímně.

Foto: Profimedia.cz

S argentinskou manželkou Lucy.

Herectví ho lákalo už od dětství, kdy se seznámil se svým nejlepším kamarádem Benem Affleckem. Oba tíhli k divadlu. Matt to zkusil v několika bostonských produkcích. V roce 1992 dostal první větší roli ve filmu Školní pouta, kde si poprvé zahrál s Benem. Po jeho úspěchu se rozhodli vydat za štěstím do Los Angeles.

Matt odešel z Harvardské univerzity, kde měl už na dosah vysokoškolský diplom z anglické literatury. Několik let pak v městě snů paběrkovali, a protože už je omrzelo čekání na velkou příležitost, dokončili scénář Dobrý Will Hunting, který Matt začal psát už na univerzitě, a obsadili se do hlavních rolí. V roce 1998 jim Oscar otevřel dveře do vysněného Hollywoodu.

„Bylo to něco neskutečného. Noc předtím jsme si mohli koupit akorát hamburgera u McDonald’s, a najednou jsme měli každý v kapse půl miliónu. Zašli jsme do autosalónu koupit si první auto, s jednou podmínkou, museli jsme ho mít stejné,“ vzpomíná.

V reálném životě obklopují Matta ženy

Otec čtyř dcer: tři – Isabellu (10), Giu (8) a Stellu (6) – má s Argentinkou Lucianou Barrosovou, nevlastní, osmnáctiletá Alexia je z jejího předchozího manželství. A jak to, že manželství ustálo nástrahy Hollywoodu?

Víte, že…

S Benem Affleckem připravují ve své produkční společnosti další společný film – pravdivý příběh dvou průzkumníků, Angličana Scotta a Nora Amundsena, z r. 1900 o jejich pokusu být první na jižním pólu.

Stejně jako jeho přátelé George Clooney a Brad Pitt získal obdiv za dobročinnou práci. Je spoluzakladatelem světové organizace pomáhající řešit nedostatek pitné vody v chudých oblastech Afriky.

„Určitě je to tím, že jsem si nevzal herečku. Tím pádem jsem se dostal jinam než moji přátelé George Clooney či Brad Pitt. Média i paparazzi mě berou jen jako nudného ženáče. S Lucy jsme jedenáct let. Vždycky je co zlepšovat, ale pro mě má role manžela a otce spoustu romantiky. Navíc dcery vědí, jak na mě. Žena se pak zlobí, že děvčatům moc povoluji. To ale tatínkové dělají,“ směje se rodák z Cambridge.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám