Hlavní obsah

Marie Doležalová: Dost často rozbíjím nádobí a ztrácím věci

Právo, Lucie Jandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Dost často rozbíjím nádobí a ztrácím věci. Když se někdy náhodou opozdím na zkoušku v divadle, omluvím se popravdě. Třeba že jsem doma nemohla najít kočku a musela jsem ji hledat. Zjišťuju ale, že bezprostřednost není úplně obvyklá,“ směje se sedmadvacetiletá herečka Marie Doležalová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marie Doležalová

Článek

„Prostě se mi stávají divné věci. Asi je to tím, že myslím moc rychle a taky mě dokáže zaujmout strašně moc věcí,“ svěřuje se herečka, která působí již třetím rokem v pražském Divadle Na Fidlovačce. A právě tam se vloni v červnu zrodil nápad oprášit klasiku dnes již kultovní autorky románů pro ženy Fan Vavřincové Eva tropí hlouposti. Tenhle její román z roku 1934 ožil o pět let později na filmovém plátně pod režijním vedením Martina Friče. Hlášky ústřední dvojice Oldřicha Nového a Nataši Gollové se staly nezapomenutelnými.

Prvorepublikový sitkom

„Měla jsem velkou radost, že tenhle titul bude Divadlo Na Fidlovačce uvádět. A v duchu jsem si tajně přála, abych si Evu mohla zahrát,“ říká Marie Doležalová. Sen se jí splnil. V roli, kde kdysi zářil Oldřich Nový, se ukáže herec Denny Ratajský. Bylo jasné, že srovnání se slavnou Natašou Gollovou a jejím jedinečným výkonem se nevyhne. Poctěná rolí si zároveň uvědomovala, že se k ní vážou mnohá očekávání.

„Ten slavný film jsem do té doby neviděla,“ přiznává. „Protože u černobílých filmů nevydržím. A teď jsem stála před volbou: mám si jej pustit, nebo ne?“ Maminka jí nakonec poradila, ať se na ten film podívá a pak roli pojme podle svého.

„A tak jsem si ho o Vánocích pustila. Říkala jsem si, že u toho budu něco dělat, a mrknu jen na scény s Gollovou. Jenže jsem záhy zjistila, že to je skvělá komedie, která mě baví. Že je to vlastně takový prvorepublikový sitkom, plný skvělých hlášek,“ směje se herečka, která má se sitkomem své zkušenosti. V Comebacku hrála zakřiklou Sašu a dost dlouho jí tak oslovovali i lidé na ulici.

Mladší dvojče Gollové

„Zkoumala jsem, čím to je, že Nataša Gollová je v tom filmu tak dobrá. A přišla jsem na to, že je prostě sama sebou. Což je pro mě skvělá zpráva. Aby byla Eva uvěřitelná, musí být autentická.“

Foto: archiv Divadla Na Fidlovačce

Legendární Eva, která tropí hlouposti, se vrací na prkna pražského Divadla Na Fidlovačce. Hrát ji bude Marie Doležalová, partnerem jí je Denny Ratajský.

Kvůli roli si nechala trochu zkrátit vlasy, aby jí mohly maskérky vykouzlit prvorepublikový účes. „Mnoho lidí mi říká, že na plakátu, který jsme pro toto představení fotili, jsem Nataše Gollové podobná. To mě samozřejmě těší, i když napodobovat ji nechci. Ono to ani nejde, protože divadelní prostředky jsou trošku jiné než ty filmové.“ Kromě změny účesu se také musela naučit pískat na prsty a šplhat po laně.

„Ona ta Eva byla na tehdejší dobu hodně odlišná,“ zamýšlí se její představitelka. „Byla bystrá, akční, trochu klučičí. To se mi moc líbí.“

Zaujala ji také doba, v níž se bláznivý příběh mladé dívky, odhodlané ukrást zámožné sousedce návod, jak pěstovat zvláštní odrůdu růže, po které touží její teta, odehrává. „Lidi měli k sobě v tom předválečném čase blíž,“ myslí si. „Moc se mi líbí tehdejší móda a taky to, že ženy měly dost času na rodinu a domácnost. I když jen sedět doma, vyšívat a čekat na nápadníka by se mi taky nelíbilo. A právě v tomhle se Eva od prvorepublikových slečinek lišila.“

Lišila se nejen Eva, ale i její tehdejší protagonistka, herečka Nataša Gollová. Byla jednou z nejinteligentnějších a nejvzdělanějších hereček své éry. Studovala na zahraničních školách, zapsala se na Filozofickou fakultu Karlovy univerzity, hovořila čtyřmi jazyky. Osudným se jí stala natáčení bezvýznamného filmu v Berlíně a vztah s Čechoslovákem německé národnosti Willym Söhnelem. Kvůli tomu zaplatila vysokou daň: po válce nemohla navzdory svému ojedinělému talentu najít uplatnění. Zemřela opuštěná v roce 1988 v domově důchodců.

Rozbíjí nádobí a zapomíná věci

A co má se svou postavou společného? „Rychle myslím, to je pravda, někdy až moc. Často se taky zamyslím natolik, že přejedu zastávku, kde jsem měla vystoupit. A ztrácím věci. Taky rychle, protože než je někdo najde, jsem už zpátky a ony většinou zůstávají na tom místě, kde jsem je zapomněla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dělá mi problém dodržet časový plán. Myslím si vždycky, kolik mám času, jenže pak mě pohltí spousta drobných činností, a já potom letím na poslední chvíli. Průšvih je, když se to stane před představením. No a zapomenuté představení, noční můra každého herce? No, jednou se mi to málem stalo. Naštěstí mi na poslední chvíli došlo, že večer hraju,“ říká.

„Dost často také rozbíjím nádobí. Nevím, čím to je, ale můj přítel mi říká, že ještě nikdy tolik rozbitého nádobí neviděl. Na druhou stranu jsem klikařka. Hodně věcí mi projde. Ne že bych se vymlouvala, naopak, uvedu vždycky pravý důvod, proč jsem se třeba opozdila. Jenže právě to někdy uvede lidi v úžas,“ prozrazuje mladá herečka, která už třetím rokem uvádí dětský pořad Planeta Jo.

V něm je před kamerou sama, ale předstírá, že hovoří s mimozemšťanem. „Právě režisér tohoto pořadu mi řekl, že má velkou radost, že jsem roli Evy dostala. Má pocit, že jsem na ni ta pravá!“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám