Hlavní obsah

Luxusní doplňky z potahů letadlových sedaček sázejí na udržitelnost a ekologii

Novinky, ema

Luxusní doplňky vyrobené z materiálu, který byl určen k likvidaci? Ano, vše je možné. Ve Velké Británii dokonce z textilií určených k vyhození vznikla skvělá, nadčasová kolekce. A nejedná se o materiál jen tak ledajaký. Jde totiž o potahy sedaček z letadel, která již dosloužila.

BEZ KOMENTÁŘE: Luxusní kabelky jsou vyrobeny z materiálů, které doslova obletěly celý světVideo: Kickstarter/Plane Industries

 
Článek

Britští kreativci se rozhodli využít tento, na první pohled „odpadní“ materiál na maximum. Zároveň je textilní recyklace součástí ochrany životního prostředí. Jinak by s největší pravděpodobností daný materiál putoval do likvidační spalovny.

Foto: Profimedia.cz

Ze potahů se staly nejen stylové, ale i velmi luxusní kousky.

Foto: Profimedia.cz

Každý jeden výrobek má doživotní záruku. Výrobci slibují, že pokud zákazník zjistí jakýkoli kaz či deformaci, bezplatně je opraví a uvedou do původního stavu

Z použitých a navždy odepsaných textilních potahů, na kterých si hověla velká řádka cestujících, vybírají kreativci kousky, které nejsou nijak poškozené, a tudíž se hodí pro další využití. Materiál pak proměňují v luxusní a netradiční módní doplňky.

Foto: Kickstarter/Plane Industries

BEZ KOMENTÁŘE: Luxusní kabelky jsou vyrobeny z materiálů, které doslova obletěly celý svět

Překvapivě nadčasové jsou například prošívané brašny, které s přehledem nahradí klasické tašky na notebook. Tvůrci zde kombinují námořnickou modř s italskou imitací kůže. V kolekci lze ale také najít batohy či tašky přes rameno.

I ženy si přijdou na své. Britští designéři pro ně vyvinuli unikátní psaníčka. Všechny výrobky mají podšívky z organické bavlny.

Foto: Profimedia.cz

Obal na tablet značky Plane z rostlinné kůže a odolného materiálu ze sedačky letadel

Proč zrovna letecká tkanina? Je mimořádně tenká, ale zároveň robustní, ohnivzdorná a také vysoce odolná proti skvrnám.

„Pokud se cokoli s doplňkem stane, vše opravíme. Zákazníkům poskytujeme doživotní záruku,“ uvádí výrobce na svých stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Málokdo by zřejmě v luxusních doplňcích rozpoznal staré potahy do letadla.

Za značkou luxusních doplňků, která nese příhodné jméno Plane (letadlo), stojí bratři Ben a Harry Tuckerovi. Muži, kteří založili rovněž značku Fallen Furniture. Ta nabízí nábytek do domácnosti, pro změnu vyrobený z krytů motorů, blatníků, dveří či křídel odepsaných letadel.

Foto: Profimedia.cz

Kávový stolek vyrobený ze dveří Airbusu A320 vytvořený pod značkou Fallen

Jejich nová kolekce je určena takřka pro všechny. Na své si přijdou jak milovníci elegance a luxusu, tak i jedinci, kteří preferují extravaganci či ekologicky zpracované materiály a razí ideu slow fashion.

Oba muži se svou tvorbou snaží upozornit na to, jak společnost plýtvá penězi i časem na nové věci. I přesto, že produkty, které jsou mnohdy určené na odpis, skýtají stále mnoho nevyužitého potenciálu.

Foto: Profimedia.cz

Recepční stolek vyrobený z krytu motoru Airbusu A300

„Věříme, že krása, požitek a luxus nemusí být nutně na úkor touhy žít udržitelným způsobem života,“ píší výrobci na svých stránkách.

S vášní se snaží starým věcem vdechnout nový život. Jejich otec, zemědělec, je učil vynalézavosti. Málokdy se v jejich rodině něco vyhodilo, vždy se snažili rozbitou věc znovu zužitkovat, aby produkovali co nejméně odpadu.

V roce 2012 založili Fallen Furniture. Pomocí moderních technik začali vyrábět nábytek z odepsaných součástek letadel. „Chceme změnit svět. Chceme vyrábět udržitelné, trvanlivé výrobky, které člověku vydrží navěky,“ dodávají výrobci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám