Hlavní obsah

Lenka Hnidáková: K dortíkům ji přivedla svatební cesta

Právo, Lucie Fialová

První sen si Lenka Hnidáková splnila před třemi roky. Z USA, kde si s manželem užívala svatební cestu, si přivezla recept na malé ozdobené dortíky zvané cupcake, které ji za velkou louží totálně okouzlily.

Foto: Lelí´s Cupcakes (3x)

Lenka Hnidáková

Článek

Teď mladá žena touží po vlastním obchodu, v němž by nabízela svoje Lelí’s Cupcakes. „Hrozně se mi líbily specializované obchody, které prodávaly ty malinké, roztomilé dortíky. Moje práce v mediální agentuře je fajn, ale měla jsem potřebu dělat něco svého, co po mně zůstane,“ vysvětluje Lenka.

Americké dortíčky ji nadchly hlavně tím, jak vypadaly. Ale když se zakousla do prvního, chuť ji totálně zklamala. „Vypadaly krásně, ale byly strašně přeslazené, až mě brněly zuby. Po třech týdnech, co jsme byli ve Státech, jsem si říkala, že bych to snad i já upekla lépe,“ vzpomíná. Do Prahy odjížděla s originálním receptem, který získala od kamarádů.

První várku totálně spálila. „Podle času jsem je pekla správně, možná jsme špatně přepočítali stupně Farenheita,“ vzpomíná. Nevzdala se a s receptem si začala hrát. „Jednou jsem do těsta zapomněla dát jednu přísadu a bylo to překvapivě dobré,“ směje se. Stvořila hutný dortík s částečně rozteklou čokoládou uvnitř. A lidé kolem ní chtěli vzápětí další. Prvním regulérním zákazníkem se stal její šéf.

Na pečení si už dávno musela vzít dvě pomocnice. A když se vrhnou na velkou objednávku, neobejdou se bez pětilitrové láhve nakládaných okurek, aby si totálně nezalepily žaludky. Lenka, která vychovává dvouapůlletou dceru, se věnuje hlavně zdobení a miluje experimenty s krémy. „Láká mě slaný karamel, líbí se mi inspirace alkoholem,“ přemítá o novinkách.

Foto: Lelí´s Cupcakes

„Svojí práce se nechci vzdát, asi to kvůli své povaze ani neumím. Pečení mě strašně chytlo, ale bála jsem se, že kdybych to měla jako zaměstnání, přestane mě bavit,“ vysvětluje Lenka.

Tým připravuje šest stálých druhů, které lze ochutnat v kavárně Famagusta u Karlova náměstí, kterou provozuje její manžel. Další příchutě si lidé můžou vybrat, když si objednávají na zakázku. Teď se Lenka nejvíc zaobírá plány na vlastní obchod, podle ní první svého druhu v Praze. Ráda by ho otevřela v květnu. Přes hithit.cz vybírá 250 tisíc na renovaci prostoru.

„Lidé nedávají peníze, kupují si od tebe něco, co ještě neexistuje,“ vysvětluje Lenka princip hithit.cz. Třeba cupcake podle vlastního receptu, židli se svým jménem, dárkové krabičky, kurzy pečení. Jméno každého přispěvatele se objeví na zdi.

„Pokud to nevybereme, tak do toho nepůjdeme, je to moc velký risk,“ přemýšlí Lenka. Zatím lidé přispěli více než 60 tisíci korunami, ostatní mají čas do konce března. Když se cílová částka nevybere, peníze se vracejí zpět podporovatelům.

Mrkvový cupcake podle Lelí
Suroviny: 1 hrnek kvalitního slunečnicového oleje, 1 hrnek krystalového cukru (ideálně bio třtinový), 1 hrnek plnotučného bio mléka, 2 hrnky prosáté polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 3 lžičky kypřícího prášku, 2 hrnky nahrubo nastrouhané syrové mrkveKrém: 3 bílky z vajec od šťastných slepic, 225 g másla, 30 g cukru krystal (třtinový bio), 4cl agávového sirupuZdobení: tvarovátko na potahovou hmotu, cukrová potahová a tvarovací hmota, potravinářské barvy
Postup:1. Do formy na cupcakes připravte papírové košíčky. Troubu předehřejte na 175 °C.2. Do mísy na těsto přidávejte postupně všechny suroviny, ideální je začít olejem a končit moukou, do které předem zamícháte špetku soli a kypřící prášek.3. Těsto řádně promíchejte a naplňte košíčky zhruba centimetr pod okraj. Pečte cca 20 - 25 min. na 155 °C.4. Cupcakes nechte vychladnout na vzduchu.5. Než dortíky vychladnou, připravte si krém. Bílky s cukrem ušlehejte nad vodní lázní, až je z nich tuhý sníh, postupně přidávejte změklé a na kousky nakrájené máslo, nakonec sirup, šlehejte zhruba 10-15 minut.6. Krém naaranžujte na cupcakes. Zdobte cukrovou hmotou ve tvaru mrkvičky. Tu lze pořídit v cukrářských potřebách, stejně jako barvy, vymačkávátka a tvarovátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám