Hlavní obsah

Láká barvou, vůní i léčivými účinky. Levandulové údolí na Berounsku si razí cestu světem

– Chodouň, Berounsko
Novinky, Natálie Lošková, Izabela Kalinová

Dlouhé lány levandule, výrazná vůně, ale hlavně místo pro klid a odpočinek. Helena Neumannová a Milena Krčálová, zakladatelky Levandulového údolí na Berounsku, dokázaly společně vybudovat jednu z největších bio farem levandule v Česku. O jejich levandulové čaje, sušenky i limonády s léčivými účinky se začal zajímat celý svět.

Levandulové údolí na Berounsku láká návštěvníky vůní, barvou i léčivými účinkyVideo: Novinky

 
Článek

Na rozdíl od jiných odrůd levandule, ze kterých se vyrábějí esenciální oleje či kosmetika a za kterými se davy turistů jezdí fotit, se mohou Helena Neumannová a její kamarádka Milena Krčálová pyšnit jedním z největších polí odrůdy levandule lékařské. Ta je sice menší vzrůstem, unikátní je ale svými léčivými účinky, které mají kladný dopad zejména na nervový a trávicí systém člověka.

„Hledaly jsme dlouho tuto odrůdu. Musely jsme ji koupit s rodným listem v Německu jako pěticentimetrovou bylinku. Sázely jsme ji na vápencová moře a věděly jsme, že minerály ještě zdůrazní a zvýší účinek. Tím jsme se staly jedinečnými. Dnes nám píšou lidé z celého světa, aby vyzkoušeli léčbu z bio levandule lékařské,“ dodává Helena Neumannová.

Foto: Novinky

Na rozloze tří hektarů kvete v létě přes 45 tisíc levandulí lékařských.

Jako jediná levandulová farma na světě se rozhodly vyrábět z této léčivé byliny zdravou výživu.

„Začaly jsme sypanými čaji, protože opravdu nejvíc pomáhají. Pak jsme šly i do koření a skončily jsme u studených nápojů a sušenek,“ popisuje majitelka. Pýchou jim je také bio konopný olej s levandulí, který podle Neumannové pomáhá proti autoimunním chorobám.

Levandule: Jak ji využít v kuchyni i kosmetice

Zdraví

Nejen tyto produkty, ale i samotné pěstování této byliny, získaly certifikaci bio kvality. I proto je péče o Levandulové údolí celoroční práce. „Stříháme ručně, nehnojíme, nesmíme ani chemicky odstraňovat plevel, takže je to opravdu náročné,“ popisuje pěstitelka.

Foto: Novinky

Z bio levandule vyrábějí levandulové sušenky, čaje, limonády, raw tyčinky i kapky.

Rostlina přitom kvete jen dva měsíce v roce. Kvůli chladnému a deštivému jaru letos vykvetla o měsíc později, navštívit fialové lány Levandulového údolí tak mohou lidé od července až do začátku září.

„Nakonec jsme ale šťastné, protože letošní úroda se zdá být lepší. Minulý rok jsme měly dvě a půl tuny, letos to ale vypadá, že budeme mít až 7 tun,“ odhaduje Neumannová.

Levandulové údolí přitom láká návštěvníky nejen na krásu rozkvetlých bylin, zúčastnit se mohou zájemci také zážitkových obědů a večeří, odnést si vlastnoruční výrobek z jedné z levandulových dílen nebo se nechat opečovávat na aromaterapii s profesionálními terapeuty.

Foto: Novinky

Levandulové údolí kvete letos od července do začátku září.

„Naším cílem je vrátit věhlas českému bylinkářství,“ tvrdí Helena Neumannová. „Věříme, že dokážeme uspět v této šílené éře léků, kdy lidé nechávají v lékárnách pětitisíce za různé pilulky, po kterých jim mají třeba vyrůst husté a zdravé vlasy. My věříme, že jim pomůžeme s čistou přírodou a levněji,“ dodává s úsměvem.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám