Hlavní obsah

Kokain: špatný prášek s dobrou pověstí

Právo, Michal Mocek

Novou nosní přepážku si svého času musela dát dělat britská herečka Danniella Westbrooková. Dopadla o něco lépe než lvice salónů Tara Palmer-Tomkinsonová, jíž chirurgové museli zrekonstruovat celý nos. Jsou to jedny z těch „slavných“, o nichž se ví, že na svou zálibu v kokainu doplatily.

Foto: Profimedia.cz

Spojení kokainu s kulturou celebrit je jednou z příčin, proč si někteří lidé mylně myslí, že tato droga je bezpečná.

Článek

„O téhle droze slyšíte, jen když s ní chytí nějakou celebritu – a my žijeme v době, která je posedlá celebritami. Kate Mossová, Angus Deayton, Nigella Lawsonová… to jsou bohatí, krásní, nóbl lidi, kteří si s kokainem užívají,“ popsal v listu The Daily Telegraph pověst „magického prášku“ Dominic Streatfeild, autor knihy Kokain: Neautorizovaný životopis.

Upozornil i na nebezpečný vedlejší účinek, jaký „dobrá“ pověst kokainu přináší. Ostatní si pak myslí, že „když se tihle lidé nedostali do potíží, proč bych se do nich měl dostat já“.

I proto obliba drogy stoupá, aspoň v Británii. Počet lidí, kteří ji berou, za uplynulých dvacet let stoupl čtyřnásobně.

„Dříve byl kokain označován za doménu celebrit a bankéřů, výzkum ale ukazuje, že jeho levná verze s nízkou čistotou se rozsáhle šíří ve společnosti,“ konstatuje profesor Les Iversen, šéf ACMD, což je poradní orgán britské vlády pro zneužívání drog. I podle něj je jasné, že „spojení kokainu s kulturou celebrit je jednou z příčin, proč si někteří lidé mylně myslí, že tato droga je bezpečná – jen proto, že ,tamten‘ ji bral“.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Joie připustila, že má za sebou bouřlivé období. Kokain v něm hrál významnou roli.

Pozlátko pro chudé

Kokain užívají téměř všechny věkové i sociální skupiny v zemi. Se Španěly jsou Britové jeho největšími uživateli v Evropě. Populárnější je na ostrovech už jenom marihuana, na kterou si trouflo ještě více Britů než ta desetina, co si už vyzkoušela nebo dále zkouší kokain. Jedním z důvodů, proč se do potíží s ním dostane běžný člověk spíše než nějaká nóbl hvězdička, je už sama droga.

„Když se kokain znovu objevil v 60. a 70. letech, byl něčím exkluzívním. Byl tak drahý, že jste si ho nemohli dovolit, pokud jste nebyli velmi bohatí. Byl to věk superhvězd, a pokud jste je chtěli napodobit, brali jste to. V posledních dvaceti letech však dostupnost kokainu vzrostla, zatímco jeho kvalita klesla,“ vysvětlil Streatfeild.

Foto: Profimedia.cz

Taře Palmer-Tomkinsonové museli plastičtí chirurgové zrekonstruovat celý nos

Američanka Natalia Naishová, která má za sebou také knihu o kokainu, to formuluje ještě ostřeji: „Pokud chcete kokain skutečně špičkové úrovně, musíte jít tam, kde se produkuje. V Británii máte na výběr jen mezi sračkoidním a supersračkoidním kokainem.“ Jak ukazuje průzkum vzorků běžně prodávané drogy, až 90 procent z nich nemá s kokainem nic společného. Cukr, kafein, nejrůznější anestetika, ale i přípravky pro dobytek, které jsou životu nebezpečné, se najdou v tom, co se na britských ulicích prodává jako „kokain“.

Na takovém benzokainu může drogový dealer i ušetřit. Látka, používaná dentisty jako tišicí prostředek, vyvolává totiž pocit mravenčení v nose, který se podobá účinkům kokainu. Není divu, že gram drogy se pak dá koupit nejen za sto, ale i za 40 liber (3800 a 1500 Kč). V její distribuci prý tak či onak jede 300 z 1200 zločineckých gangů v Londýně.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Kate Mossová (vpravo) i Naomi Campbellová jely též v kokainu.

„Pijácká droga“

„Pokud mluvíte s lidmi, kteří jsou na kokainu nízké úrovně, ti pravděpodobně ani nebudou vědět, jaké pocity vyvolává čistý kokain. Jediné, co znají, je, že to projde nosem a vyvolá krátkodobé potěšení. Bude zajímavé sledovat, zda – pokud čistota klesne ještě více – ztratí kokain něco ze své přitažlivosti, kterou lze přirovnat k šampaňskému či kaviáru. Mám ale podezření, že nikoli,“ soudí Streatfeild.

Bílý prášek, který se nejčastěji šňupe, tak bude asi i nadále považován za „mystický, magický, pohádkový“. „Kdybyste byli módní návrhář s nějakým výlučným produktem, určitě byste nechtěli, aby se stal příliš snadno dostupným, protože pak to ztrácí svou prestiž. Zdá se ale, že kokainu se to netýká,“ kritizuje britský znalec.

Foto: Profimedia.cz

Kokainu v mládí podlehl i autor thrillerů Stephen King

Podle Naishové popularita drogy úzce souvisí s alkoholismem. Kokain je prý „pijácká droga“. „Pokud chcete pít s kámoši po celé hodiny, můžete, protože kokain vás oživí a vyvolá pocit, že jste méně opilí,“ konstatuje. Britský expert Tim Millar to označil za „koktejl, který přináší vlastní rizika“. Podle zprávy ACMD má kokain i „těžké dopady na srdce“. Čtvrtina infarktů u Britů pod 45 let údajně souvisí s jeho konzumací. Ta prý sedminásobně zvyšuje riziko srdečních záchvatů v pozdějším životě.

I nepravidelné požívání této drogy vyvolává křeče. „Těžké či život ohrožující“ následky mohou zakusit i ti, co kokain zkoušejí poprvé. Testy také ukázaly, že drogu požívala čtvrtina lidí ve věku 18 až 30 let, které v roce 2010 přijaly dvě londýnské nemocnice kvůli bolestem na hrudníku.

Kdo vytvářel klamné zdání
Sherlock Holmes: románový detektiv, proslulý svou vášní pro šňupání kokainu
Sigmund Freud: bílý prášek vyvolával podle autora psychoanalýzy „rozjaření a trvalou euforii, která se nijak neliší od normální radostné nálady u zdravých lidí“
Americký vynálezce Thomas Alva Edison přisuzoval přípravkům obsahujícím kokain zásluhu na tom, že mohl pracovat dlouhé hodiny
Kokain používal i britský romanopisec Robert Louis Stevenson, jemuž droga pomáhala zvládat dopady tuberkulózy
V mládí mu podléhal známý tvůrce thrillerů Stephen King stejně jako herečka Angelina Jolie a další

Reklama

Související témata:

Související články

Taneční drogy znovu na scéně

Co od nich můžeme čekat a v čem jsou nebezpečné? Nedávný případ úmrtí devatenáctileté středoškolačky na maturitním plesu po požití taneční drogy zvané extáze...

Výběr článků

Načítám