Hlavní obsah

K cimbálu ji přivedla náhoda. Dnes sbírá Alexandra jedno ocenění za druhým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Starší sestře rodiče hru na cimbál kvůli klavíru nedovolili. Troufla si na to ale mladší Alexandra Pokorná, která dnes po pěti letech hraní sbírá s hrou na netradiční nástroj jedno ocenění za druhým. Účastní se i mezinárodních soutěží. Cimbálovými paličkami „vyhrála“ i v soutěži talentovaných dětí Zlatý oříšek.

K cimbálu ji přivedla náhoda. Dnes dvanáctiletá Saša sbírá jedno ocenění za druhým Video: Novinky

 
Článek

K celkem netradičnímu hudebnímu nástroji se Alexandra dostala náhodou přes svou sestru, která hrála v cimbálové muzice na klavír.

„Odešla jim cimbalistka a neměli náhradu. Protože se sestra věnovala naplno hře na klavír, rodiče jí cimbál zakázali. Tak jsem začala já,“ vzpomíná na hudební začátky Alexandra.

Piana i kytary šly v nouzovém stavu na dračku

Ekonomika

Později se k ní sestra stejně přidala. Dívky se umístily na prvním místě v cimbálovém duetu na soutěži základních uměleckých škol. „Máme dva cimbály, jeden v obývacím pokoji a druhý je v pokoji sestry. Je to velmi hlasitý a mohutný nástroj, takže sousedi asi nejsou úplně nadšení,“ směje se cimbalistka, která musí pilně trénovat každý den.

Mezi své největší úspěchy řadí 1. místo v sólo cimbálu na mezinárodní soutěži ve Valašském Meziříčí. „Nejvíce si asi vážím pozvání na koncert Malých géniů ve Znojmě, na který dohlíží houslista Pavel Šporcl,“ doplňuje Alexandra.

Foto: archiv Alexandry Pokorné

Alexandra vyhrává hudební soutěže.

Výhra ve Zlatém oříšku je pro ni velkou motivací, aby se hře na cimbál věnovala i nadále. Finanční podpora prý pokryje část výdajů na nový nástroj, který potřebuje.

„Byla bych moc šťastná, kdybych se mohla v budoucnu stát součástí nějaké hudební skupiny,“ prozradila své přání Alexandra z Brna.

Soutěž Zlatý oříšek každoročně oceňuje výjimečné dětské talenty z celé České republiky. „Bylo extrémně těžké vybrat finalisty tohoto ročníku, protože neměli úplně příležitost se účastnit soutěží,“ vysvětluje Jiří Kotmel, předseda správní rady Nadačního fondu Zlatý oříšek.

Američan vyrábí hudební nástroje z ledu

Muži

Dle jeho slov měla s výběrem komise velkou práci a výsledky byly velmi těsné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám