Hlavní obsah

Jim Carrey: Konečně mi došlo, že drogy nic neřeší

Právo, Jana Rovenská

Léta trpěl depresemi, které ho málem zničily. Teď je s nimi konec. Kanadskému komikovi Jimovi Carreymu k vyléčení pomohla i role lakomce z originální adaptace Dickensovy Vánoční koledy.

Foto: Profimedia.cz

Jim Carrey už se potřetí ženit nechce. Na snímku se svou přítelkyní Jenny McCarthyovou.

Článek

„Dřív jsem neměl rád lidi. Nezajímaly mě ani davy fanoušků, ani blýskající kamery a léta jsem při pózovaní před vřískajícími fanynkami trpěl. Ještě před pár lety jsem se při podobné příležitosti musel strašně přemáhat, abych se uvolnil a vylezl ze své ulity,“ svěřuje se sedmačtyřicetiletý Carrey.

Proto je mu tak blízká postava lakomého škarohlída Scroogea z Dickensovy vánoční povídky, jejíž podstatou je příběh o nápravě. „Scrooge mi neuvěřitelně připomíná mne. A právě díky tomu, že jsem měl v této roli možnost jeho změnu bytostně prožívat, došla mi spousta věcí. I to, že svým chováním, stejně jako on, ubližuji lidem, kteří jsou mi nejbližší.“

Psychické problémy u Jima začaly už v roce 1994, kdy se z něj po sérii komediálních hitů, jako byly Maska, Ace ventura: Zvířecí detektiv a Blbý a blbější, stala komediální hvězda. Kvůli stupňujícím se depresivním stavům ale začal mít u filmařů pověst sice výborného, ale nepředvídatelného herce, u kterého nikdy nevědí, jak se při natáčení zachová. Deprese mu ničily i osobní život.

Ti, co Jima důvěrně znají, tvrdí, že se na jeho psychice částečně podepsalo i nelehké mládí v početné katolické rodině. Kvůli nuzným poměrům nedokončil ani gymnázium a začal pracovat, aby pomohl rodičům, kteří živili čtyři děti. Po nuceném přestěhování z ontarijského Newmarketu do Toronta dělal v místní automobilce, a když bylo třeba, po nocích chodil uklízet.

Otec Percy, nadaný muzikant, toužil, aby syn dosáhl úspěchu, který byl jemu odepřen, ale školu mu dopřát nemohl. Místo studií se Carrey doma po práci snažil rozesmávat svou nemocnou matku Kathleen, což mu dalo spoustu námětů. V sedmnácti si je začal procvičovat v místním klubu komiků. V Hollywoodu prorazil až po letech dřiny, ve třicítce.

Po nevydařeném manželství s producentkou Melissou Womerovou v roce 1995 a dva roky nato s herečkou Lauren Hollyovou začal být Jim závislý na návykových lécích, které ho držely ve formě i v dobré náladě. Poslední ránu mu zasadila Renée Zelwegerová, do které se bláznivě zamiloval v roce 1999 při natáčení komedie Já, mé druhé já a Irena. Když se s ním po pár měsících rozešla, zcela se vytratil ze společenského života.

Žil sám a vyžíval se v psychicky náročných rolích, jako byly třeba pomstychtivý montér v Cable Guy, chlapík, jehož osobní život sledoval v živém televizím seriálu Truman Show celý svět, či na smrt nemocný komik ve Formanově Muži na Měsíci.

Na čas ožil až v roce 2000 po úspěšné zimní pohádce Grinch. Tehdy se nechal slyšet, že když už má smůlu na ženy, alespoň přišel na to, že s penězi a kamarády se dá také docela spokojeně žít. Osobnímu asistentovi, právníkovi a tiskovému mluvčímu koupil porche a vzal je na dovolenou snů.

Deprese se ale vracely, zlom přišel teprve nedávno. „Konečně mi došlo, že drogy nic neřeší. Zahodil jsem recepty a pod vedením několika vynikajících kapacit jsem podstoupil podpůrnou léčbu a deprese začaly zvolna ustupovat. V mém životě je najednou daleko víc světla. Hodně mi v tom vedle Scroogea pomohla i rodina,“ přiznává Jim, který už čtvrtý rok žije s o deset let mladší Jenny McCarthyovou, herečkou a bývalou dívkou Playboye.

Jejich vztah, který zatím ještě nezlegalizovali, mu jde očividně k duhu. V Jennyině společnosti podle přátel rozkvetl, až dojemně se stará i o jejího dnes už sedmiletého autistického syna Evana. Velkou radost mu dělá i jeho jediná milovaná dcera Jane (22) z prvního manželství, která ho za pár měsíců udělá dědečkem.

„Byl jsem na vrcholu blaha, když jsem 17. listopadu vedl Jane k oltáři. Líbí se mi i její manžel, rocker Alex Santana, budou jistě výbornými rodiči. Jsem šťastný, že mám konečně tak krásnou rodinu. Ta je pro mě úplně nejdůležitější,“ dušuje se Carrey. Jenny mu oplácí stejnou mincí.

„Jim s Evanem se bezvýhradně milují, takže jsme doma výborná trojka. Chová se k němu lépe než skutečný otec,“ říká dojatě a pokračuje: „Lidé se mě často ptají, jak moc si s Jimem doma užijeme legrace. Odpovídám: Je to jako jinde v rodině. Občas se zasmějeme, ale určitě se do ničeho nenutíme. Jim je navíc často strašně unaven z natáčení, takže se ho spíš snažím rozptýlit. Nedávno jsem ho naučila poker, který je pro tento účel perfektní. Musí se ale ještě ode mne hodně učit,“ dodává s úsměvem.

Ve Vánoční koledě Jim opět potvrdil, že je v převlecích, grimasách a převtělování mistr nad mistry. Nezahrál pouze starého Scroogea, ale díky možnostem špičkové technologie bezvadně interpretoval tutéž postavu v různých obdobích života, ztvárnil i ducha Vánoc minulých, současných a budoucích.

Za všechny tvůrce Vánoční koledy ocenil Carreyho umění po světové premiéře v Londýně režisér Robert Zemeckis: „Jim není jenom skvělý a všestranný herec, je jako chameleon. Dokáže se svým tělem pracovat tak jako žádný jiný herec. Má úžasně expresívní grimasy a dokonale umí vystihnout svěřenou postavu. Jeho schopnosti proměnit se v někoho jiného neznají hranic.“

Reklama

Související témata:

Související články

Jana Doleželová: Jsem velký snílek

Před pěti lety se stala Miss ČR, pak se na Miss World dostala do Top 15 a další rok získala v Malajsii několik titulů. Je doktorkou farmacie a připravuje se na...

Výběr článků

Načítám