Hlavní obsah

Jídlo pro psy, které chutná i lidem

Právo, Andrea Zunová

Mohla se klidně živit jako ekonomka. Nebo modelka. Pohledná, sympatická Petra Stoklasová se však zabývá úplně něčím jiným. Firma, jejíž je spolumajitelkou, nabízí zdravou, vařenou stravu pro psy. Porce pro naše čtyřnohé přátele dodávají v úhledných balíčcích, které by bez nadsázky klidně nalákaly k ochutnání i lidské strávníky.

Foto: archív Health4Dog (3x)

Zdravé pokrmy pro psy

Článek

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou - obor zdanění a daňová politika. Po absolvování odjela na půl roku do USA. Tam ji zaujal nápad s kvalitním vařeným jídlem pro psy. Myšlenka ji provázela i po návratu domů, a tak se v loňském roce rozhodla ji realizovat.

I proto, že je pejskařka a pro svou čtyřnohou přítelkyni chtěla to nejlepší. Se svým nápadem oslovila známého. Byl nadšen, stali se společníky a první krok byl započat.

Psí strava se připravuje v pronajaté bývalé závodní kuchyni, která také musela splnit mnoho zákonem daných parametrů.

Jenže nic nebylo tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Moře času zabralo běhání po úřadech a vysvětlování. Nová společnost Health4Dog totiž úředníkům nepasovala do jejich zavedených škatulek. „Náš projekt byl pro ně zkrátka nestandardní. A překvapivé pro mě bylo, že místo podpory jsem se spíš setkávala s nepochopením nebo zrazováním,“ vzpomíná Petra Stoklasová.

Výsledné slovo měli strávníci

Jednoduché nebylo ani spustit webové stránky a dalším oříškem se ukázalo být vytvoření správně vyvážených receptur pro kvalitní psí jídlo. Petra se proto rozhodla oslovit člověka nejpovolanějšího - MVDr. Evu Štercovou z Ústavu výživy zvířat Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Ta byla podle jejích slov nápadem nadšena a navrhla několik receptur.

Všechna jídla podle nich uvařená se testovala laboratorně, ale i na psích mazlíčcích. Do testování se zapojily také dva mimopražské útulky, které dostávaly po zkušební dobu krmivo zdarma. „Chtěli jsme mít jistotu, že bude pejskům krmení chutnat, ale zároveň jej budou i dobře snášet. Laboratorní výsledky nám sice řeknou, jestli krmení obsahuje správný obsah živin, ale výsledné slovo budou mít vždy až samotní strávníci,“ vysvětluje Petra.

Petra Stoklasová se svou labradorkou Lexi

Ta krmila novou stravou také svou fenku labradorského retrívra, která se potýkala s alergickými projevy. „Když nějakou dobu jedla vařenou stravu, chutnala jí, byla veselejší a alergie zmizela,“ říká. Bylo to určitě i proto, že při přípravě jídla kladli důraz na kvalitní suroviny. „Chtěli jsme vyvinout pro psa nejkvalitnější stravu, za kterou bychom se nemuseli stydět,“ vysvětluje.

Nabízejí tedy vyváženou a čerstvou vařenou stravu pro psy, pro jejíž výrobu se nepoužívá krmné maso ani živočišný odpad, jako je tomu v případě výroby psích granulí. Naopak krmivo se vyrábí ze surovin splňujících nejpřísnější nároky a kvalitativně je na úrovni lidské stravy, ale se všemi prospěšnými hodnotami pro psa. Nakonec, maso je od dodavatelů, kteří běžně zásobují restaurace. Krmení zároveň neobsahuje žádné chemické konzervační látky, ochucovadla ani barviva. Tyto látky jsou totiž s filozofií čerstvého a kvalitního krmiva, které firma nabízí, neslučitelné.

Závodní kuchyně pro psy

Psí strava se připravuje v pronajaté bývalé závodní kuchyni, která také musela splnit mnoho zákonem daných parametrů. Firma má pět zaměstnanců, kteří připravují tři druhy krmiva - z kuřecího, hovězího a rybího masa (čerstvého lososa). „Je tam vše, co pes potřebuje - maso, zelenina, přílohy, olivový nebo lososový olej, vitamíny, minerály. Jedná se o zdravou alternativu ke granulím, kterou pes může jíst i dlouhodobě,“ vysvětluje Petra Stoklasová. Krmivo se prodává v balíčcích ve třech variantách - od dvousetgramového po půlkilové.

Bývalá závodní kuchyně nyní slouží k vaření krmiva pro psy.

„Všechno ochutnáváme a je to vynikající,“ říká k tomu spolumajitelka firmy. Ohlasy jsou prý velmi pozitivní, jediné, co může být pro některé chovatele překážkou, je cena krmení. Za jednu porci psího jídla zákazník zaplatí sto korun, za třísetgramovou 150 korun.

„Ale to je daň za kvalitu. V našich podmínkách ještě nejsou lidé běžně zvyklí dopřávat svému psovi stejně kvalitní stravu, jakou dopřávají sami sobě. V mnoha zemích západní Evropy a USA je to již několikaletý trend. My lidé bychom také nechtěli jíst celý život granule, to, že psi dnes jedí granule, je jen výsledkem dlouholetých lobby krmivářských firem,“ míní.

Do budoucna by společnost chtěla rozjet výrobu krmiva pro štěňata a psy s dlouhodobými zdravotními potížemi. Už ví, že by o to pejskaři měli zájem. Stávající sortiment firma nabízí na internetu a má také rozvážkovou službu.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy ovládly kynologická cvičiště

Zatímco dříve byl výcvik psů spojován především s muži, dnes na kynologických cvičištích vídáme muže ve výrazné menšině. Proč, nikdo přesně neví. Faktem ovšem...

Výběr článků

Načítám