Hlavní obsah

Jennifer Lawrencová: Už jako malá jsem nechápala svoje hladovějící spolužačky

Právo, Jana Rovenská

S další nominací na zlatou sošku za americké krimi Špinavý trik se Jennifer Lawrencová stává nejmladší třikrát nominovanou herečkou v dějinách Oscarů. Oscarovou historii mohla třiadvacetiletá rodačka z Kentucky změnit ještě více, měla šanci se stát i nejmladší dvojnásobnou vítězkou Ceny Akademie. Nakonec jí ale letos toto prestižní ocenění uniklo.

Foto: Profimedia.cz

V kriminálním dramatu Špinavý trik s Amy Adamsovou. Obě herečky dostaly za film Zlatý glóbus i další nominaci na Oscara.

Článek

Zdá se, že druhou zlatou sošku Jennifer všichni přáli. Ti, co se v této slávě angažují, tvrdili, že bude nejen tvořit historii, ale zajistí, že se při udělování cen budou všichni dobře bavit. Překvapivě se tak nestalo, ale na tom, jak skvěle jí vše vychází, se nic nemění.

O Špinavém triku kritici píší, že za jeho grandiózní úspěch m¨ůže právě Jennifer: „V roli maniodepresivní alkoholičky a ne zrovna bystré, zato nebezpečně aktivní manželky špičkového podvodníka nemá chybu. Ať střídá zuřivost, lítost či svůdnost, sledovat ji je požitek.“

Ještě před pár lety přitom byla Jennifer celkem neznámou herečkou, která prorazila díky prvnímu filmu ze série Hunger Games. Bleskově ovšem přeskočila statut vycházející hvězdičky a stala se jednou z komerčně nejvýnosnějších hereček. Dokladem toho jsou i ohromné zisky, které Hollywoodu přineslo loňské pokračování Hunger Games: Vražedná pomsta.

Uznání za charakterní role díky sci-fi

Za úspěch vděčí vysokému uznání, jehož se Jennifer dostává. Ocitla se totiž na vrcholu stejného seznamu, ve kterém jsou Meryl Streepová, Tom Hanks a Leonardo DiCaprio. Právě toto renomé mladé herečky prospívá i dobrodružným sci-fi, jako jsou právě Hunger Games a X-Men – přitáhne do kin diváky, kteří by normálně na tento žánr nešli.

„Věděla jsem, že jakmile přijmu tak prominentní role, jako je mutantka Raven v X-Menech a Katniss v Hunger Games, změní to můj život. Jen jsem si chtěla být jistá, že když na ně kývnu, nebudu toho litovat. A nelituju,“ říká rozhodně.

Foto: Bontonfilm

V psychologickém snímku Terapie láskou v hlavní dvojici s populárním kolegou Bradleym Cooperem.

„Právě díky nim dostávám tak výborné charakterní postavy, jako jsou ty v Terapii láskou, ve Špinavém triku a další. Kdybych je bývala v začátku své kariéry odmítla, skončila bych jako zatrpklá herečka, která musí přiznat svým vnoučatům, že si za to může sama,“ směje se.

Jde jí to z duše

Při hodnocení Jennifer se odborníci předhánějí v superlativech. Hovoří o ní jako o zázraku, který spadl z nebe, její talent přirovnávají k neopracovanému diamantu, který nečekaně zazářil. Na Oscara už podruhé nominovaný Američan David O. Russell, režisér a scenárista snímků Terapie láskou i Špinavého triku, s uznáním říká: „Jennifer je velice přirozená, přemýšlivá, jde jí to z duše. Dá na svůj instinkt. Cítí, když je něco falešné, a podvědomě to zahraje lépe. Je totiž velice emotivní. A herečka s takovou zásobou citů je pro režiséra požehnáním.“

Na otázku, kde se – aniž by kdy studovala herectví – naučila tak dobře hrát, Jennifer odpovídá: „Měla jsem milióny snů, chtěla jsem být i doktorkou. Odmalička jsem ale především ráda fabulovala. Vymýšlela jsem nejrůznější báchorky a příběhy, byla jsem strašná lhářka, lhala jsem snad o všem, moje fantazie neznala mezí. Milovala jsem ty svoje výmysly tak, že jsem se do nich uměla vžít i ve škole, kam kvůli tomu často volali matku. Naši sice dělali všechno možné, aby mě od herectví odradili, ale nic nezmohli,“ říká rozhodně.

„Když jsem začínala hrát, nemohla jsem si role vybírat. Dělala jsem konkurz na všechno – i na každou komedii, která mi přišla do cesty. Zaplať pánbůh, že si mě tehdy pro žádnou nikdo nevybral. Zato si mě vytipovaly nezávislé společnosti pro těžká dramata, jako byly Spálené životy a Do morku kostí. Měla jsem tedy hned v začátku velikánské štěstí.“

Nová Meryl?

Podle toho, jak bere Jennifer ceny útokem, jí filmoví znalci předpovídají, že má šanci stát se další Meryl Streepovou bez ohledu na to, že je dělí rozdíl jednačtyřiceti let. „Je to nejen proto, že jsou krásné a nesmírně talentované. Obě totiž vědí, jak zaujmout diváky, a umějí lehce udržet jejich pozornost. Nechávají diváky ohromené jejich umem a odvahou, kam až mohou role posunout, ve svém ztvárnění postavy nemají žádné zábrany, žádný limit. Navíc se ani jedna nebere vážně. A právě pro svůj důvtip, inteligenci, otevřenost a šarm patří obě k nejvíce oblíbeným celebritám,“ vysvětlují znalci filmového světa.

A jak je Jennifer spokojená s herectvím? „Herectví je náročná, ale zároveň nádherná profese, kterou dělám s láskou. Měsíce se sice mohu strhat a makat na fyzičce, ale pak mám zase čas na odpočinek. A na to, že mi je teprve třiadvacet, mám spousty peněz. Navíc lidé, kteří mě dosud ignorovali, jsou na mě milí a lezou mi do zadku,“ říká rozpustile.

Foto: Reuters

Jennifer Lawrenceová v dlouhých bílých šatech s černými pruhy od Diora.

Jennifer boduje, i když není zrovna hubená jako jiné populární krásky. „Líbí se mi, jaká jsem. Navíc nemohu hrát, když jsem hladová, to totiž nestojím za nic. Už jako malá holka jsem si matce stěžovala, že jsem snad jediná, kdo normálně jí chleba, a nechápala jsem svoje hladovějící spolužačky. To se raději uběhám k smrti a na to jsou například Hunger Games fakt výborné. Jsem zvyklá z dětství, kdy jsem musela držet krok s dvěma staršími bratry. Taky dodnes výborně hraju pozemní hokej,“ pyšní se.

Chtěla by se vdávat v Praze

Jennifer se zhruba před rokem rozešla se svým přítelem, o rok starším britským hercem Nicholasem Houltem, kterého poznala při X-Menech v roce 2011. Během natáčení Terapie láskou a Špinavého triku totiž trávila hodně času ve společnosti charismatického, o patnáct let staršího Bradleyho Coopera. A k tomu spolu loni účinkovali – a to částečně i v Praze – v dramatu Serena. Ukázalo se ale, že starý vztah je silnější.

„Do Bradleyho jsem byla chvíli blázen, ale potom, co jsme s Nicholasem společně natáčeli pokračování sci-fi X-Men: První třída, jsem se k němu vrátila. Stará láska nerezaví,“ prozrazuje o Nicholasovi, který ji měl údajně loni o Vánocích v domě jejích rodičů požádat o ruku. O zásnubách ale ani jeden z nich nemluví.

Víte, že...

Podle magazínu Forbes má tato mladá herečka pro velká filmová studia daleko větší cenu než známé mužské hvězdy.

Režisér David O. Russell ji chce znovu obsadit – tentokrát do životopisného snímku o americké vynálezkyni a podnikatelce Joe Manganové. Ta jako svobodná matka tří dětí měla tři zaměstnání, aby uživila svou rodinu, a díky svému vynálezu – zázračnému mopu – se stala multimilionářkou.

Jennifer má velice blízko ke své rodině a chce žít relativně neokázalý soukromý život. „Je doslova posedlá utajením svého soukromí. Naznačila také, že by se chtěla vdávat v Praze, která jí loni učarovala. S Nicholasem chtějí prostě utéct z Hollywoodu a vzít se tajně, pakliže to vůbec u nich bude možné,“ prozrazuje jeden z jejich přátel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám