Hlavní obsah

Jak zpomalit stárnutí pleti

Novinky, Dana Sokolová

V průběhu života se vyvíjíme, měníme a stárneme. A právě stárnutí pleti nám často tento fakt viditelně připomíná. Jedná se o proces, který sice nelze zcela zastavit, ale správnou péčí a životosprávou alespoň výrazně zpomalit.

Foto: Profimedia.cz

Správná péče podpoří zdraví pleti.

Článek

Naše životní tempo se již několik desetiletí výrazně zrychluje, k tomu je stále patrnější neblahý vliv vnějších faktorů - ovzduší je znečištěné, jsme ve stresu, stravujeme se nepříliš zdravě, narušená ozónová vrstva propouští více škodlivého UV záření.

„Je vědecky prokázáno, že agrese z vnějšího prostředí mají negativní dopad na pleť a urychlují její stárnutí. Až z 80 % se tak na procesu stárnutí podílí znečištěné životní prostředí a nadměrná expozice slunečnímu záření, zatímco věk a genetika tvoří pouhých 20 procent,” vysvětluje Virginie Couturaud, ředitelka Realizace vědeckých projektů společnosti Yves Rocher.

Stres, kterému je pleť vystavena, se projevuje urychlením oxidačních procesů a následnou zvýšenou produkcí volných radikálů. Dochází ke změnám bílkovinových sloučenin, ztrátě buněčné soudržnosti, porušení dermo-epidermických spojů či k nedostatečnému okysličování buněk. To se navenek projevuje ztrátou jasu, menší pružností a zvýrazněním znamének stárnutí pleti, jako jsou vrásky zejména kolem očí, úst a čela - děje se tak často již před třicítkou.

Proto je tak důležité každý den věnovat pleti dostatečnou péči a obrnit ji jakýmsi štítem, který se zároveň postará o včasnou regeneraci jednotlivých vrstev kůže postižených vnějšími agresemi. Pouze účinně regenerovaná pleť se může postupně zbavovat toxinů, vyhlazovat, projasňovat a působit mladším dojmem.

Jak se o pleť starat

Pravidelná péče o pleť by měla obsahovat tři kroky – čištění, péči a sluneční ochranu.

Čištění odstraňuje z pleti make-up, nečistoty a chemikálie. To je nezbytně důležité, neboť chemikálie ze znečištěného ovzduší zachycené na povrchu pleti mohou vyvolávat oxidační stres.

Foto: archív firem

Čištění pleti

Péče dodává pleti výživné látky a hydrataci. Je třeba si vybírat takové pečující přípravky, které jsou vhodné pro váš konkrétní stav pleti.

Také případné problémy je vhodné řešit správnými výrobky a jejich účinnými látkami, které mají pro pleť odlišnou funkci a mohou různými způsoby pomoci redukovat vrásky.

Foto: Yves Rocher

Listy ze stromu Aphloi

Před oxidačním stresem výborně chrání přípravky, jež obsahují přírodní látky, které zlepšují ochrannou funkci kůže, a to především díky svému pozitivnímu vlivu na soudržnost buněk a buněčnou strukturu pokožky. Při jejich pravidelné aplikaci na pokožku pak také dochází k obnově kolagenových vláken.

Jednou z těchto látek je výtažek ze stromu Aphloi, který pochází z Madagaskaru a má výjimečnou schopnost adaptovat se a přežít i ve velmi náročných podmínkách. V případě ohrožení života je schopný kompletně obnovit svou kůru. V jeho listech se navíc vyskytuje ve vysoké koncentraci molekula, která jej chrání před agresivními vlivy vnějšího prostředí.

Samozřejmostí by dnes již měla být i ochrana pleti před UV zářením. Volba výrobku s faktorem SPF by také měla zohledňovat konkrétní typ a stav pleti.

Foto: archív firem

Stárnutí pleti

Výborná je i pravidelná masáž obličeje

Jednoduchá reflexní masáž obličeje zabere pouhých pět minut denně. Ideální je večer, jelikož přes noc pleť regeneruje a celkový účinek je pak viditelnější. Nejedná se přitom o nic složitého.

Masáž se obvykle provádí během nanášení oblíbeného krému či séra. Stačí vám k tomu pouze prsty.

„Většinou se používá prostředníček a prsteníček, kterými se v daném reflexním bodě provádějí malé krouživé pohyby. Při masáži lehce tlačte, tlak prstů by ale neměl vyvolávat žádnou bolest ani nepříjemné pocity,” doporučuje kosmetička Hana Modrá, která sestavila i jednotlivé kroky, jak takovou masáž provádět.

1. Mezi obočím a na čele 

Foto: nivea

Naneste malé množství krému mezi obočí. Krém vmasírujte do pleti krouživými pohyby dvěma prsty. Proveďte pět kroužků na jednu stranu a pět na druhou stranu.

Foto: Nivea

Na závěr prsty pravé a levé ruky střídavě přejíždějte po čele od kořene nosu směrem nahoru k linii vlasů, poslední tahy veďte směrem nahoru a do stran.

Reflexe: Mezi obočím leží bod známý jako „třetí oko”, který působí na psychickou rovnováhu. Upravuje srdeční rytmus, pomáhá při potížích s nespavostí a snižuje napětí, které se nahromadí v průběhu dne.

2. Na spáncích

Foto: Nivea

Na spánky naneste malé množství očního krému a pomalu ho krouživými pohyby dvěma prsty vmasírujte do pleti. Pět kroužků na jednu a pět na druhou stranu.

Foto: Nivea

Masáž zakončete masáží partií okolo očí, prsty opište kruh – začněte u vnějšího koutku oka. Postupujte přes spodní víčko směrem k vnitřnímu koutku oka, přes hranu nosu nahoru a přes obočí zpět k vnějšímu koutku oka.

Reflexe: V těchto místech leží bod, který ulevuje přetíženým očím - ty jsou jednou z nejčastějších příčin bolesti hlavy.

3. V oblasti rtů a nosoretní rýhy 

Foto: Nivea

Naneste malé množství krému na obě strany nosu (po stranách nosních dírek) a krouživými pohyby tuto partii masírujte. Opište pět kroužků na jednu stranu a pět na druhou.

Foto: Nivea

Na závěr masáže rozetřete zbytek krému podél nosoretních rýh a kolem rtů až na bradu.

Reflexe: Bod v těchto místech stimuluje vylučování přírodních endorfinů a umožňuje volný oběh energie. Navíc má protizánětlivé a detoxikační účinky a upravuje pocení.

4. Na bradě

Foto: Nivea

Naneste malé množství krému na bradu a vmasírujte ho dvěma prsty krouživými pohyby, 5x na jednu a 5x na druhou stranu.

Na závěr masáže rozetřete krém od středu brady nahoru po obou stranách čelisti.

Reflexe: Masáží v těchto místech působíte na bod, který posiluje břicho a upravuje střevní činnost. Pomáhá také při nervové únavě a při celkových problémech v oblasti sexu.

5. Na krku

Foto: Nivea

Naneste malé množství krému pod bradu a vmasírujte ho krouživými pohyby, opět pětkrát na jednu a pětkrát na druhou stranu.

Foto: Nivea

Na závěr masáže krém rozetřete střídavě pravou a levou rukou po krku šikmo směrem dolů a do stran. Silnější vrstvu krému naneste a rozetřete na přední straně krku až na dekolt.

Reflexe: V těchto místech je reflexní bod, který je spojen s meridiánem početí, je znám také jako Moře jin a upravuje ženskou energii v celém těle.

Podpora ve zdravém životním stylu

Zdravého životního stylu lze kromě dostatku pohybu na čerstvém vzduchu, relaxace a spánku dosáhnout především zdravou stravou bohatou na ovoce a zeleninu, jež zajistí dostatečný příjem antioxidantů, které pomáhají v pleti minimalizovat škodlivé účinky volných radikálů.

Vysoký obsah antioxidantů a další potřebné ochranné prvky pro naši pleť má oranžové a žluté ovoce a zelenina - meruňky, kaki, pomeranče či mrkev apod. Dále pak borůvky, listová zelenina, papriky, rajčata, luštěniny, ryby – zejména losos a ořechy.

Důležitá je také dostatečná hydratace organismu. Pokud lidé málo pijí, dochází k větší zátěži ledvin, tělo se tak hůře zbavuje toxinů a zároveň dochází k dehydrataci organismu, což se také odráží na vzhledu pokožky.

Dalším krokem k lepší pleti by mělo být skoncování s kouřením cigaret a celkově se vyhýbat zakouřeným prostorům, jelikož dehet i nikotin urychlují stárnutí. Nutné je vyhýbat se i nadměrnému slunečnímu záření. Dlouhodobé a opakované vystavování slunci poškozuje kolagen a může mít za následek méně pružnou, oslabenou strukturu pleti, v níž se snáze utvářejí vrásky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám