Hlavní obsah

Jak si poradit s plísněmi na nohou

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro chodidlo napadené plísněmi používají lékaři speciální termín: atletická noha. To má svůj jednoduchý důvod. Tímto zdravotním problémem často trpí sportovci, kteří tráví hodně času v uzavřené sportovní obuvi.

Foto: Profimedia.cz

Plísněmi chodidel často trpí sportovci, kteří tráví hodně času v uzavřené sportovní obuvi.

Článek

Teplo, tma a vlhko vytvářejí ideální prostředí pro množení nejrůznějších bakterií a samozřejmě také kvasinek nebo plísní. Pokud se chcete vyhnout infekci, měli byste jim naopak vytvořit prostředí, které jim bude nepříjemné.

Trochu pomůže častější výměna ponožek. Případně když si koupíte ponožky se stříbrným vláknem nebo takové, které obsahují nanočástice stříbra. To má přirozeně antibakteriální účinky. Znali je už staří Římané, a proto často používali stříbrné příbory a mísy, případně vkládali do amfor s vodou stříbrnou minci.

Účinky stříbra však nemůžeme přeceňovat, jsou spíš mírné. Působí také proti zápachu, který se obvykle objevuje tehdy, když bakterie začnou rozkládat pot.

Pomáhá voda s octem, ještě víc hypermangan

Daleko prospěšnější je, když vlhké boty doma důkladně vysušíte a vystříkáte sprejem s protiplísňovými, případně i s antibakteriálními účinky. Nohy můžete na chvíli ponořit do lavoru s vodou, do které přidáte trochu octa (plísním i mikroorganismům se v kyselém prostředí moc nedaří).

Silnějším kalibrem je stejné umyvadlo s vodou, do kterého dáme pár zrníček hypermanganu. Ten zlikviduje bakterie, viry i plísně. Hadříkem namočeným v octové vodě lze vytřít i obuv, nejlépe ještě předtím, než ji dáme vyschnout.

Foto: Profimedia.cz

Častým způsobem, jak se můžeme nakazit plísněmi, jsou cizí pantofle, které si obvykle obujeme na návštěvě.

Mně – pro mnohé možná paradoxně – velmi dobře funguje to, že si boty přinesu k lékařce. Tedy té, která se zabývá medicinální pedikúrou a stará se mi o nehty, aby mi nezarůstaly. Dá je do speciálního přístroje, který využívá ozónu a částic nanostříbra. Ozón má skvělé antibakteriální účinky, bohužel jenom okamžité. Proto ho doplňuje nanostříbro.

Komu hrozí mykózy?

Řadě lidí pomáhá, když nohy pravidelně promazávají krémem. Užitečné to bývá hlavně tehdy, když postižení trpí i suchou kůží, oběhovými problémy nebo otoky nohou.

Krém je vhodný i pro diabetiky, protože i ti mívají větší sklon k plísním. Kůže je pak vláčná, nepraská a lépe čelí nejrůznějším nákazám. Funguje na ní ochranný film. U zdravého člověka se přirozeně obnovuje sám. U lidí, u kterých organismus nezvládá vyživovat kůži tak, jak by bylo potřeba, je to dobré náhradní řešení.

Pozor na půjčování bot a bosou chůzi

Dalším častým způsobem, jak se můžeme nakazit plísněmi, jsou cizí pantofle, které si obvykle obujeme na návštěvě. Stačí, aby se v nich prošel člověk, kterého plísně trápí, a to i když má na nohou ponožky. Do pantoflů se přenesou drobné infikované šupinky kůže, kterými se můžeme nakazit. Řešení je jednoduché, nosit si na návštěvy vlastní domácí obuv.

Častými místy nákazy jsou také bazény, sauny, parní lázně, některé tělocvičny nebo fitka. Zejména v místech, kde bývá teplo a vlhko.

Obranou je zmíněná lázeň v hypermanganu. Pokud trpíte mykózami opakovaně, je dobré navštívit kožního lékaře, případně i podiatra s medicínským vzděláním.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám