Hlavní obsah

Jak Hugh Laurie alias Dr. House ke štěstí přišel

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před pěti lety přebíral v L. A. první Zlatý glóbus za hlavní roli špičkového diagnostika v seriálu Dr. House, ani ve snu ho nenapadlo, že by mohl v Americe zakotvit na delší dobu. Dnes Brit Hugh Laurie tvrdí, že ve městě andělů našel štěstí.

Článek

„Dodnes nemohu uvěřit, že jsem tady zůstal tak dlouho. Byl jsem přesvědčený, že po první sezóně končím, proto jsem ani nesháněl jiné ubytování než v hotelu. Byl jsem tady sám bez přátel, rozhozený z toho, co bude doma, kde zůstala žena a tři dospívající děti. Navíc jsem hodně prožíval roli, takže jsem si to v Los Angeles zpočátku vůbec neužíval,“ vzpomíná dnes už jednapadesátiletý Laurie.

Proč se pak Doktor House stal jedním z nejsledovanějších seriálů na světě, si sám dost dobře neumí vysvětlit.

„V amerických seriálech bývá zvykem, že hrdinou je dobrák od kosti, frajer a navíc pěknej mužskej. Tady šlo o člověka, který je neoblíbený, komplikovaný a kulhá. Mně se ale od počátku líbil a plně jsem ho chápal. Je to především lékař. Nestojí o aplaus, o to, aby ho někdo plácal po ramenou a říkal mu, jak je dobrý. To, co dělá pro pacienty, nedává na odiv, zajímá ho pravda, vědecké poznání a záchrana lidského života za každou cenu. Zdvořilost a laskavost jsou až na dalším místě,“ vysvětluje Hugh a pokračuje:

„Myslím, že lidem se líbí i proto, že malý kousek House je v každém z nás. I my jsme někdy naštvaní, chceme říct věci od srdce tak, jak je cítíme, ale neuděláme to proto, že víme, že se to nehodí. A jemu pak tiše závidíme, že si to dovolí. A navíc - koho by nezajímaly medicína a její zázraky?“

Foto: Profimedia.cz

101 dalmatinů

Ohromný úspěch oxfordského rodáka v této roli byl velkým překvapením i v Anglii. Jen málokdo z Laurieho fanoušků, kteří ho znali hlavně z černých komedií či jako představitele typických Britů, si ho totiž dovedl představit jako geniálního, ale nesnesitelného lékaře. A toho, kdo zná jeho nádhernou angličtinu, získanou na prestižní univerzitě v Cambridge, kde studoval archeologii a astronomii, překvapil i jeho autentický americký přízvuk.

Během šesti let pobytu v Americe se jeho život zaběhl do normálních kolejí. „Když se za mnou před třemi roky přistěhovala manželka Jo s dětmi, bylo vyhráno. Dnes už jsou velké a studují různě po světě, a tak se zase na sebe jen těšíme. Nejmladší Rebecce je sedmnáct, Billovi dvacet a Charliemu už dvaadvacet,“ dodává Laurie.

Foto: Profimedia.cz

Hugh Laurie ve filmu Stuart Little

I když se stal velkou televizní hvězdou, kolegové tvrdí, že se nezměnil, je stále až chorobně skromným neuvěřitelným dříčem. Hugh je nejen výborný herec, ale i známý spisovatel a vynikající muzikant.

„Lidé se mě často ptají, jak se na roli připravuji. Je to právě muzika, která mi při ní nejvíc pomáhá. Epizodu, kterou se učím, si představím jako hudební skladbu. Je buď pomalá, nebo dynamičtější, klidná nebo bouřlivá. Pak si ji celý den promítám v hlavě.“

Metr devadesát vysoký Hugh je nejmladší ze čtyř dětí praktického lékaře a olympijského vítěze ve veslování z roku 1948. Podědil po něm jak úctu k doktorům, tak sportovního ducha. Jako student závodil stejně jako on ve veslování, sportu holduje dodnes. Léta zbožňuje motorky, první dostal od otce spolu s kytarou už v šestnácti. V Los Angeles ho jinak než na jeho Harleyi neuvidíte, učaroval mu i box.

„Je to fascinující sport. Riskuji sice, že mě jednou někdo pořádně zbije, ale když se to povede mně, je to ohromná satisfakce a udržuje mě to ve formě.“

Reklama

Související témata:

Související články

Halina Pawlowská: Kdo neflámuje, ten stárne

Při hovoru s naší nejslavnější boubelkou, pětapadesátiletou Halinou Pawlowskou je jisté jedno - zasmějete se z plných plic, a ještě o tom bude vědět celá...

Výběr článků

Načítám