Hlavní obsah

Herečka Jessica Alba: Nejsem jen sexy symbol

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jistě, oblékám se sexy, moje role jsou sexy. Ale na rozdíl od ambiciózních dívek, které proto, aby se dostaly k filmu, udělají cokoli, já jsem k tomu své vnady nikdy nepoužila,“ tvrdí populární Jessica Alba, dnes už šťastně vdaná maminka dvouleté dcerky Honor.

Článek

Hnědovláska s dlouhýma nohama je považovaná za současný sexy symbol Ameriky a svoji image podporuje řadou rolí, včetně krásné Santany Rivery, agentky imigrační policie v novém akčním thrilleru Machete.

Foto: Profimedia.cz

Jako odvážná hrdinka v Machete musí zvládnou spoustu nebezpečných situací.

„Rivera je zajímavá postava. I na ní lze dokumentovat, že když jste pěkná ženská, neznamená to, že nemáte mozek a nepřemýšlíte. Hodnotit ženu podle vzhledu je stejné, jako posuzovat knížku jen podle obalu,“ říká moudře devětadvacetiletá herečka. Ne náhodou také Jessiku přirovnávají často k Angelině Jolieové.

Angelina i Jessica, sexy symboly Hollywoodu

Obě jsou pro Hollywood daleko více než jen přitažlivé ženy, v podstatě ho nepřímo řídí, příklad si z nich berou milióny mladých obdivovatelů. Jsou totiž chytré a obě ve vynikající tělesné kondici. Angelina ji prokázala v akčních filmech Lara Croft - Tomb Raider, Wanted a Salt, Jessica v seriálu Temný anděl, jako superhrdinka ve Fantastické čtyřce, striptérka v Sin City či právě mexická akční hrdinka v Machete. Podle ní je takových postav ve filmu třeba daleko víc.

Foto: Profimedia.cz

Jessica Alba s manželem Cashem Warrenem opouštějí restauraci Katsuya v Kalifornii.

„Myslím, že je načase odbourat stereotyp, ve kterém jsou hrdinkami smějící se blondýny s modrýma očima, čekající na své zachránce. Mně je nejlépe, když se o sebe i v akčním filmu umím postarat sama,“ svěřuje se kalifornská rodačka, která má z otcovy strany mexické a z matčiny dánsko-francouzské předky.

Foto: Profimedia.cz

Ve čtyřiadvaceti v Sin City - město hříchu s Brucem Willisem

Její názory pramení jistě i z toho, že byla vychovávaná spíš jako chlapec. „Otec Marc, letecký pilot, chtěl mít jako první dítě kluka. Nikdy mi to sice neřekl, ale cítila jsem to. Když jsem se narodila, bylo mu teprve devatenáct. Učil mě házet kameny, hrát fotbal, lézt po stromech, s chlapci jsem ráda soutěžila. Jistě, i já jsem měla panenku Barbie. Tu jsem ale oblékla do maskáčů. Tato výchova mě velmi ovlivnila, naučila jsem se bojovat za svá práva. Pak jsem to všechno učila i mladšího bratra Joshuu. Od mládí jsem vlastně byla feministkou,“ přiznává.

„Je to divné už proto, že pocházím z tradiční katolické rodiny. Rodiče jsou silně věřící, ale já je následovat nemohla. Hned řeknu proč. Brzy jsem vyspěla a v kostele na mě mohli starší muži oči nechat. Farář mi vyčítal, že chodím příliš vyzývavě oblečená, což nebyla pravda. Vinil mě z toho, že přitahuji muže, takže jsem se málem začala stydět za své tělo i za to, že jsem žena. A tak jsem si řekla dost, tohle není správné, a v patnácti letech jsem z církve vystoupila. To ale neznamená, že jsem v Boha přestala věřit.“

Foto: Profimedia.cz

Neviditelnou ženu si zahrála v adaptaci komiksu Fantastická čtyřka.

S herectvím začala koketovat už v jedenácti letech, kdy maminku Catherine přesvědčila, aby s ní šla na hereckou soutěž do Hollywoodu, jejíž vítězka měla dostat zadarmo kurzy herectví. Jessica vyhrála a do roka měla vlastního agenta. První malou roli dostala ve třinácti v rodinné komedii Všechno dovoleno (1994). Teenagerovskou hvězdu z ní rok na to udělala Maya, hrdinka v televizním seriálu Delfín Filip.

Foto: Profimedia.cz

Jessica Alba

„Za tu jsem dodnes vděčná matce. Milovala vodu a naučila mě plavat dřív, než jsem začala chodit. Byla jsem v ní tedy jako doma. Když pak hledali holku, která se navíc umí potápět, nebylo co řešit. Natáčeli jsme v Austrálii, kde jsem se honila s delfíny, což mi, myslím, záviděly všechny moje vrstevnice.“

Kariéru dospělé herečky jí o pět let později otevřela role v Cameronově sci-fiseriálu Temný anděl. Vybojovala ji ve tvrdém konkurzu s 1200 dalšími herečkami. Pak už houževnaté Jessice nic nestálo v cestě jít dál za vytouženým cílem. S postupujícím věkem se také Jessica naučila víc rozumět rodičům.

„I to byl jeden z důvodů, proč jsem nikdy nechtěla být ve filmu nahá. Vzpomínám si ještě dnes, jak se babička vyděsila, jen když mě viděla v kalhotkách a podprsence. Donedávna jsem ale musela brát role, které mi nabízeli. Snažila jsem se o tom tedy moc nepřemýšlet a chápat svou postavu jako součást filmu, který se musí dobře prodat,“ vysvětluje. Po narození dcery se ale její přístup změnil.

Foto: Profimedia.cz

S malou Honor a manželem Cashem Warrenem je nadmíru spokojená.

„Teď už si hodně rozmýšlím, kdy Honor kvůli natáčení opustím. Proto chci hrát jen s velkými filmaři a je mi jedno, jestli to bude nezávislý film nebo velkofilm. Chci svými rolemi něčemu přispět, být užitečná a věřím, že mě pochopí i diváci,“ říká Jessica a dodává:

Čím se (ne) může pochlubit

  • Jessica do devíti let trpěla záněty plic, dvakrát jí selhaly, měla astma, cystu na mandlích, prasklo jí slepé střevo. Později prodělala onemocnění ledvin, přivodila si anorexii a trpí kinetózou.
  • Od dvanácti let si připravovala vlastní nízkotučná jídla, aby nedopadla jako její obézní rodiče.
  • V začátku kariéry točila reklamy a hrála v řadě seriálů včetně u nás známých Nemocnice Chicago Hope a Beverly Hills 90210.
  • Za vyznamenání považuje roli ve sci-fiSin City - město hříchu (2005), kde si zahrála se svým akčním vzorem Brucem Willisem.
  • V roce 2005 se při natáčení Fantastické čtyřky seznámila s producentem Cashem Warrenem. Vzali se v květnu 2008, dcera se narodila o dva měsíce později.
  • Od roku 2006 ji přední magazíny zařazují mezi nejpřitažlivější ženy na světě.
  • Aktivně se podílí na řadě charitativních akcí, jakými jsou například SOS dětské vesničky, a netají se tím, že chce mít hodně dětí.
  • Letos se představí ještě ve třech filmech - v thrilleru Vrah ve mně, v dramatu The Invisible Sign (Neviditelné znamení) a v komedii Fotři jsou lotři.

„Vím, že si mě berou jako vzor mladé dívky a chtěla bych jim být dobrým příkladem. Ráda bych, aby pochopily i to, že chodit ve vysokých podpatcích jako Rivera není ve třicetistupňovém vedru žádná legrace, ale že daleko příjemnější je pomyšlení, že s nimi pak můžete vyrazit nějakému grázlovi oko,“ končí svérázná Jessika Alba.

Reklama

Související témata:

Související články

Halina Pawlowská: Kdo neflámuje, ten stárne

Při hovoru s naší nejslavnější boubelkou, pětapadesátiletou Halinou Pawlowskou je jisté jedno - zasmějete se z plných plic, a ještě o tom bude vědět celá...

Výběr článků

Načítám