Hlavní obsah

Dokonalý make-up dokáže zakrýt všechny nerovnosti

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá žena touží po krásné, až téměř dokonalé pleti, kterou se pyšní krásky z módních časopisů. Ve skutečnosti však za touto krásou nestojí příroda, ale usilovná práce grafiků a vizážistů. Dokonalý make-up tedy může mít úplně každá žena a my vám poradíme, jak na to.

Správný make-up dokáže zakrýt všechny nerovnostiVideo: Novinky

 
Článek

Vzhled pleti je přímo závislý na životním stylu ženy, její životosprávě, spánkové hygieně, hydrataci organismu, stresu, ale i genetické výbavě. Téměř dokonalou pleť pak ve skutečnosti nemá žádná žena, většinu trápí nejrůznější nedokonalosti od akné, přes kruhy pod očima až po rozšířené žilky apod.

Veškeré kouzlo zdravé, vyhlazené pleti se pak většinou skrývá ve správně zvoleném make-upu.

A jak takový make-up vybírat?

V první řadě by žena měla hledět na typ pleti, kterou má, a to především proto, že každý make-up svým složením vyhovuje jinému typu. Make-up pro mastnou pleť bude jiný než na suchou apod. Obvykle na normální pleť stačí lehká báze, sušší vyžaduje maximální hydrataci a mastná naopak zmatňující efekt. V každém případě je zapotřebí si make-up vždy vyzkoušet a vybrat si ten nejpříjemnější.

Druhy make-upu
Tekutý - Fluidní make-up je vhodný pro přirozené a každodenní líčení. Podle složení pak kryje nerovnosti málo či středně. Pro suchou pleť jsou určené především hydratující a pro mastnou pleť zmatňující. V současné době si řada těchto make-upů poradí i s ochrannou proti nečistotám z ovzduší či slunečnímu záření. Odborníci jej však příliš nedoporučují ženám s rozšířenými póry.
Pudrový - Kompaktní make-up vizážisté doporučují všem, jež mají větší nerovnosti pleti, jelikož má skutečně výborné krycí schopnosti. Vhodný je i pro večerní líčení.   Za sucha plní funkci pudru, a pokud navlhčíte houbičku a rozetřete, tak i funkci make-upu.
Minerální - velmi populární minerální make-upy jsou určené především pro citlivou a problematickou pleť, jelikož obsahují přírodní minerály, které pleť výborně ochrání. Výhoda těchto make-upů je i v tom, že nezvýrazňují vrásky a dokáží podtrhnout přirozené rysy obličeje. Obvykle se nanášejí štětcem jako pudr.
Pěnový - výborně roztíratelný make-up, který dobře přilne k pokožce a dokáže hydratovat suché partie a zároveň zmatňovat mastná místa.
Make-up v tyčince - je vhodný do kabelky pro dodatečné zakrytí problematických míst během dne. Mívá vysoký podíl pigmentů a zaručuje dokonalé krytí.
Pudromake-up - velmi praktická forma make-upu, který nejen výborně kryje, ale i dokáže zmatnit pokožku a nahradit závěrečné přepudrování.

Pří výběru odstínu je dobré provést jednoduchý test na čelisti. Naneste na ni 2 - 3 odstíny a pokud to půjde, vyjděte na denní světlo. Odstín, který při pohledu do zrcátka splývá s přirozenou barvou pleti, je ten správný. Nikdy tento test neprovádějte na hřbetu ruky, jelikož pleť na ruce je obvykle o něco tmavší než obličej.

Správný odstín make-upu poznáte i tak, že po nanesení lze rozetřít na krku do ztracena. Že nejsou viditelné žádné přechody apod.

Jak správně make-up nanášet

Před nanášením make-upu by pleť měla být vždy vyčištěná a ošetřená krémem. Poté je dobré zakrýt pomocí korektoru nejproblematičtější místa, jako jsou červené flíčky, tmavé kruhy pod očima, výrazné žilky. Zde platí jednoduché pravidlo - světlé odstíny korektorů vyzdvihují části obličeje a tmavé odstíny naopak prohlubují.

Pak už přichází na řadu samotný make-up, s jehož nanášením by se mělo začít na čele a pak postupovat přes nos, tváře, bradu a krk.

Podle vizážistů je nejlepší nanášení make-upu přímo prsty rukou, jelikož se lépe vstřebává a výsledný efekt vypadá přirozeněji. Je však důležité dbát na to, aby se make-up dokonale rozetřel i na partiích jako jsou čelisti. Nesmí se zapomínat ani na krk a v případě hlubokých výstřihů i na dekolt.

Použití houbičky je vhodné jen pro zkušenější ženy. Houbička má tendence utvářet větší vrstvy a konečný dojem se může jevit jako maska.

Jakmile je make-up nanesený, je dobré ho zafixovat transparentním pudrem.

Několik tipů na závěr
Váčky pod očima - zakryjete tak, že korektor budete nanášet do záhybu kolem očí a jemně rozetřete prstem.
Příliš blízko posazené oči - oddálí světlejší stíny či rozjasňující korektor ve vnitřním koutku oka.
Malé oči - zvětší bílá či béžová linka, která zvýrazní bělmo a oči opticky zvětší a otevře.
Široký nos - opticky zúží ztmavění bočních stran nosu.
Skoba nosu - se zkrátí ztmavením špičky nosu a jemným rozjasněním hřbetu nosu.
Akneózní pleť - největší mýtus, který v tomto směru panuje, je používání silně krycích make-upů, které vytvoří na pleti i několik vrstev. Podle vizážistů však ženy na svou problematickou pleť mnohem víc upozorní, než když použijí lehký, jemný make-up. Hutnými přípravky se totiž akné ještě mnohem víc zvýrazní.
Vrásky - ženy by si měly uvědomit, že make-up má pouze krycí funkci a rozhodně sám o sobě problém vrásek neřeší. Proto podle vizážistů není nutné kupovat speciální liftingové make-upy apod. Většinou totiž neudělají s pletí více, než běžné přípravky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám