Hlavní obsah

Co způsobuje vypadávání vlasů aneb Devět mýtů o plešatění

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během života každému člověku vypadne i několik desítek tisíc vlasů. Většinou se není čeho obávat, neboť to souvisí s přirozenou fází vlasového růstu. Pokud ovšem vlasy vypadávají delší dobu a kontinuálně ve velkém množství, pak nastává skutečný problém. Na pleš jako takovou žádný lék neexistuje, podle odborníků lze maximálně tento jev oddálit.

Foto: Profimedia.cz

Mužská plešatost je dána z 90 procent genetikou.

Článek

Ze statistik vyplývá, že každý druhý muž po padesátém roku věku trpí plešatostí. Jedná se především o dědičný proces, při kterém dochází ke změnám vlastnosti kůže a k pozvolnému vypadávání vlasů v určitých oblastech hlavy.

„Mužská plešatost je dána z 90 procent genetikou, a pokud ji už někdo má ve své genetické výbavě, pak pro zabránění jejího vzniku příliš udělat nemůže," říká kožní lékařka z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Monika Arenbergerová.

Z odborných studií také vyplývá, že nadměrné vypadávání vlasů způsobuje i vysoká hladina testosteronu (mužského pohlavního hormonu).

Vlasová cibulka je totiž velmi citlivá na testosteron, který je aktivní v periferních tkáních, kam řadíme i vlasy. Vlastní testosteron se v těle pomocí enzymu 5alfa-reduktázy přeměňuje na metabolicky aktivnější dihydrotestosteron. A ten je právě tou látkou, na kterou vlasové folikuly reagují. Jejich zvýšená citlivost je pak příčinou toho, že vlasy padají, jsou postupně kratší a tenčí. Vlasový váček přitom neodumírá, ale zůstává v pokožce v neporušeném, ale také neaktivním stavu.

Plešatost je dána genetikouVideo: Novinky

Kolem vypadávání vlasů také koluje celá řada mýtů, které lidi zbytečně stresují.

1. mýtus - Padání vlasů se dědí z matčiny strany

Podle vědců není toto tvrzení zcela pravdivé. Přestože za primární plešatostí stojí gen na chromozomu X, který muži získávají od svých matek, existuje celá řada faktorů, které plešatost dokáží ovlivnit mnohem více, než tento chromozom.

Potvrzují to i průzkumy, které několikrát dokázaly, že pleš postihne mnohem častěji muže, jejichž otcové byli také plešatí.

2. mýtus - Pleš označuje příchod stáří

První problémy s plešatostí se objevují u některých mužů již mezi dvacátým až třicátým rokem věku. Čím dřív tento problém muže zasáhne, tím je i větší pravděpodobnost, že skutečně oplešatí. Naopak začnou-li muži vypadávat vlasy až po čtyřicítce, pravděpodobně mu maximálně prořídnou. Úplné lysiny obvykle nikdy nedosáhne.

3. mýtus - Nošení klobouku poškozuje vlasové cibulky

Skutečný nesmysl. Čepice ani jiné pokrývky hlavy vlasům rozhodně neškodí. Nebezpečné mohou být jen velmi znečištěné pokrývky hlavy, které mohou způsobit záněty pokožky, až na základě nich se může vypadávání vlasů urychlit.

4. mýtus - Za vypadávání vlasů může trauma a stres

Emoční či fyzický stres sice může způsobit vypadávání vlasů, nicméně tyto vlasy obvykle velmi rychle opět narostou. Přesto stres jako takový nelze podceňovat. Pokud se muži budou dlouhodobě nadměrně stresovat či neustále hubnout a pak tloustnout, pak i tyto faktory mohou trvalé vypadávání vlasů urychlit.

5. mýtus - Přípravky dokáží zabránit plešatění

Přestože na trhu existují účinné přípravky či pilulky, které dokáží zpomalit vypadávání vlasů, žádné z nich problém zcela neřeší. Jakmile tyto přípravky přestanete aplikovat či léky užívat, okamžitě se vypadávání vlasů opět urychlí.

Nejúčinnější jsou pilulky, které dokáží snížit hladinu testosteronu, který může za zmenšování vlasových folikulů. Nicméně i tyto léky mají řadu nežádoucích účinků, například snížené libido (chuť na sex). Otázkou tedy zůstává, co je pro muže lepší, zda vlasy na hlavě nebo uspokojivý sex.

6. mýtus - Za plešatění mohou i gely či laky na vlasy

Kosmetické přípravky jako takové vlasy neničí. Vlasům neubližuje ani časté mytí, ani stylingové přípravky. Mnohem nebezpečnější je používání žehliček na vlasy či jiné mechanické poškozování vlasů, jako je fénování či kulmování. [celá zpráva]

7. mýtus - Pobyt na přímém slunci podporuje plešatění

Podle odborníků je toto tvrzení naprostý nesmysl.

8. Sacharidy a červené maso podporují růst vlasů

Správně složený jídelníček sice může mít vliv na kvalitu vlasu, nicméně nelze tvrdit, že díky změně jídelníčku lze zastavit plešatění. A to i přesto, že již v minulosti byla vědecky prokázána souvislost mezi hladinou železa a vypadáváním vlasů. Podle vědců zatím nebylo zcela prokázáno, že užíváním pilulek se železem se skutečně obnoví růst vlasu.

9. Sexuálně aktivní muži plešatí jako první

Přestože plešatost může souviset s nadměrnou hladinou testosteronu, nelze tvrdit, že tomu tak je u většiny mužů. Vysokou hladinu testosteronu totiž mohou mít i muži značně chlupatí a vlasatí.

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno může škodit vlasům

Mladá dívka, která přišla k dermatologovi, byla nešťastná. Začaly jí řídnout vlasy. Rozbory ukázaly, že příčinou jejích potíží bylo radikální vegetariánství...

Vážnou nemoc prozradí vlasy, oči i kůže

Vlasy jsou vizitkou každého z nás, dotvářejí naši osobnost. Jejich barvou či střihem vyjadřujeme okolí naše postoje a pocity. Vlasy nám ale mohou v mnoha...

Výběr článků

Načítám