Hlavní obsah

Co znamenají čísla na obroučkách brýlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru brýlí nejde pouze o to, zda se nám líbí jejich barva nebo tvar. Klíč k určení správné velikosti se skrývá na nejneočekávanějším místě – na samotných obroučkách. Jaké hodnoty byste měli znát při výběru brýlí, aby byl váš nákup co nejjednodušší?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když si vybíráme nové brýle, jednou z důležitých informací, které můžeme najít na obroučkách, jsou čísla. Tato čísla mají specifický význam a mohou nám pomoci zjistit, zda jsou brýle vhodné pro naše potřeby.

Nezáleží na tom, jestli se jedná o dioptrické, nebo sluneční brýle, na levé stranici najdete kombinaci tří čísel, která nesou informace o velikosti brýlí.

Tři důležitá čísla na vašich brýlích

První číslo (A) udává šířku očnice. Toto číslo je, jako všechna ostatní, udáváno v milimetrech a označuje šířku každé jedné čočky dané obruby. Obvykle se pohybuje od 40 do 62 mm. Výběr správné šířky čoček je důležitý pro pohodlné nošení brýlí a optimální vidění.

„Správně vybrané brýle by měly mít obroučky, které pohodlně sedí na tvář nositele. Pokud si vyberete obroučky se stejnými nebo podobnými rozměry, jako na vašich stávajících brýlích, padnou vám ty nové bez problému,“ říká Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.

„Až budete vybírat brýle, zaměřte se i na obočí. Ve většině případů je lepší, aby horní linie obruby kopírovala linii obočí – neměla by se objevit za skly,“ doporučuje Klára Kašparová z Optik do domu.

Jaké jsou trendy ve slunečních brýlích

Styl

Druhé číslo (B), které na brýlích naleznete, je šířka nosního mostu. Ta určuje vzdálenost mezi čočkami a zpravidla se pohybuje mezi 14 a 24 mm. Správně zvolená šířka nosního mostu zajišťuje pohodlné držení brýlí na nose a zabrání jejich sklouznutí.

„Respektujte šířku svého nosu. Brýle, dioptrické i sluneční, by vás rozhodně neměly nikde tlačit, a to hlavně na spáncích,“ doporučuje Klára Kašparová.

„Příliš úzký nosník může způsobit nepohodlí a nestabilitu brýlí, naopak příliš široký nosník může brýle nevhodně posouvat po nose. Správná šířka nosníku je tudíž základem pro pohodlné a stabilní nošení brýlí,“ dodává Štěbetáková.

Třetí číselný údaj (C) představuje délku stranice neboli nožičky brýlí. Tato délka, měřená podél spánku z jednoho konce na druhý, včetně koncovky, je rovněž důležitá. Nesprávně změřená délka může způsobit nepohodlí v podobě tlačení za ušima, nebo naopak sklouzávání a pád brýlí. Obvykle se pohybuje od 120 do 150 mm.

Foto: koláž Canva/Novinky.cz

Orientace v číselných údajích na brýlích je jednoduchá.

Jak na domácí měření obličeje při nákupu brýlí

Pokud si chcete pořídit své první brýle například přes internet nebo nemáte své staré při ruce, můžete se pokusit změřit si obličej sami. Budete k tomu potřebovat pouze zrcadlo a kreditní kartu.

Stačí se postavit rovně před zrcadlo a kreditní kartu drženou na výšku zarovnat na střed svého nosu. Podle toho, jak je karta daleko od koutku oka, určíte velikost svého obličeje.

  • Velikost S (small) odpovídá situaci, kdy karta přesahuje přes vzdálenější koutek vašeho oka.
  • Velikost M (medium), pokud je karta ve stejné úrovni jako vzdálenější koutek oka.
  • Velikost L (large), pokud karta nedosahuje ke vzdálenějšímu koutku oka.
Foto: archiv Alensa

Domácí měření může pomoci, pokud brýle vybíráte na internetu.

Podle jakých parametrů vybírat sluneční brýle

Styl

Nejstarší influencerka světa oslavila 102. narozeniny

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Oční optiky

Může se vám hodit na Zboží.cz: Brýlové obroučky

Reklama

Výběr článků

Načítám