Hlavní obsah

Čeští olympionici pojedou do Tokia v oblečení, které je inspirované folklorem

V úterý 22. června odtajnil Český olympijský výbor novou kolekci oblečení pro slavnostní defilé při zahájení olympijských her v japonském Tokiu. Kolekce pro české olympioniky je ručně šitá na míru každému sportovci a odkazuje k národnímu kulturnímu dědictví. Oblečení, které navrhla Zuzana Osako, připomíná kroje a hlavní slovo má modrotisk.

Foto: archiv Českého olympijského výboru

Kolekce od Zuzany Osako

Článek

Kolekci ve spolupráci se společností Alpine Pro vymyslela ilustrátorka a módní návrhářka Osako, která v minulosti v Japonsku působila jako modelka.

„Modrotisk podle několika zdrojů přišel do České republiky právě z Japonska a je tam stále oblíbenou barvířskou technikou,“ uvedla v tiskové zprávě Zuzana Osako.

Inspirovala se nástupovou kolekcí z Tokia 1964, která obsahovala rovněž kombinaci modré horní části oblečení a bílé části spodní. „Kolekcí jsem chtěla reflektovat krásu siluety našich krojů, výrazný rozdíl mezi postavou ženy a muže,” doplnila.

Foto: archiv Českého olympijského výboru

Archivní snímek z nástupu z letních olympijských her v Tokiu z roku 1964

Tradiční vzor pro kolekci vyrobili v rodinné dílně u Danzingerů mistři, kteří za svou práci obdrželi titul Nositel tradic lidového řemesla.

Zuzana Osako obleče sportovce na Letní olympijské hry 2020 v Tokiu

Styl

Každá část vzoru je otiskem ručně broušeného mosazného drátku určitého profilu zasazeného do formy z hruškového dřeva.

Tisíce drátků tvoří raznici, kterou se ručně nanáší rezerva na bílé plátno. To se obarví a vznikne tak látka se vzorem, který je hlavním prvkem nástupové kolekce.

Foto: archiv Českého olympijského výboru

Zuzana Osako

Bez saka. Zato s vějířem

Kvůli očekávanému teplému počasí nebudou mít sportovci výjimečně sako. „Hodně jsme dali na sportovce, kteří před covidem měli největší hrůzu z vedra,” řekl pro ČTK při představení kolekce předseda pro ČOV Jiří Kejval.

„Vyvinul se obrovský tlak, že nechtějí sako. To se ještě nikdy nestalo. Vždy bylo sako. Vždy ho měli muži a většinou i ženy,” dodal Kejval.

Sám byl proti zrušení saka pro tuto formální příležitost, ale nakonec ustoupil a je spokojený.

Foto: archiv Českého olympijského výboru

Kolekce tentokrát postrádá saka. Na fotografii plavec Jan Micka

S ohledem na počasí v Japonsku byl volen i samotný materiál jednotlivých kousků.

„Z tohoto důvodu jsme místo saka zvolili vestu přes bílou košili s dlouhým rukávem, která je ušitá z velmi jemné bavlny. Děvčata mají pod jupkou ramínkové šaty,“ popisuje Osako.

U žen jupky a u mužů vesty jsou nejběžnějším horním dílem u českých tradičních krojů. Kromě toho je oblečení i plně funkční. Materiály v sobě totiž obsahují i elastickou složku, jsou pružné, velmi lehké a dobře prodyšné.

Foto: archiv Českého olympijského výboru

Barbora Seemanová

Sportovní kolekce olympioniků pro ZOH 2018 nejsou jen o funkčnosti

Styl

Nechybějí ani doplňky. Tentokrát se jedná o tašku upletenou z lýka, která má sloužit pro uschování akreditací a jiných důležitých dokumentů, a vějíř, který je taktéž z modrotisku ručně zasazeného do bambusových rámů.

Foto: archiv Českého olympijského výboru

Vějíř je součástí kolekce.

Každému na míru

Přestože se sportovci pyšní vypracovanými těly, zdaleka se nejedná o běžné konfekční typy. I proto je kolekce ušitá každému zvlášť na míru.

„Proporce sportovců z různých disciplín často představují pro střih extrém v určitých partiích,“ vysvětlovala Osako, s níž se na tvorbě kolekce podíleli také čeští sportovci Ondřej Synek, Kateřina Šafránková a Anežka Drahotová.

Foto: archiv Českého olympijského výboru

Každý sportovec dostane oblečení na míru.

Ručně ušité jsou i nízké červené boty, které doplňují kolekci. „Konzultovala a testovala jsem je se sportovci, abychom předešli jakýmkoli otlakům. Jsou ušity z jemné celoperforované kůže, chodidlo je dobře podepřené, celá bota je měkká a během dvaceti minut svůj tvar přizpůsobí chodidlu,“ prozradila Osako.

Reprezentant v jezdectví Miroslav Trunda nízké červené boty ocenil. „Velmi mile mě překvapily. Jsou velmi lehké, na tělo, velmi jemné. Ale vůbec v nich necítíme kamínky,” pochvaloval si.

Foto: archiv Českého olympijského výboru

Plavci Barbora Seemanová, úřadující mistryně Evropy, a Jan Micka

Anketa

Líbí se vám nástupová kolekce?
Ano, líbí se mi tradiční pojetí
62,7 %
Ne, předchozí kolekce byly lepší
21,4 %
Kolekce českých olympioniků jsou pro mě vždy zklamáním
13,7 %
Na oblečení mi nezáleží
2,2 %
Celkem hlasovalo 4134 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám