Hlavní obsah

Časté žehlení vlasů vede k jejich kudrnatění a ztrátě

Rovnání vlasů dnes patří mezi procedury, které mnoho žen absolvuje denně ještě před tím, než vyrazí do práce. Stovky žen každé ráno bojují žehličkou s nežádoucími loknami v touze dosáhnout hladce a upraveně vypadajícího účesu po vzoru herečky Jennifer Anistonové. Za momentální krásu ale v budoucnu možná zaplatí krutou daň v podobě ztracených vlasů.

Foto: Profimedia.cz

Časté žehlení vlasů může vést až k jejich lámání.

Článek

Trichologové, odborníci zabývající se problémy s vlasy tvrdí, že poškození vzniklé rovnáním může paradoxně učinit vlasy nakadeřenějšími a kudrnatějšími. Závislost na žehličce na vlasy nakonec může vlasy proměnit v tenké a nevýrazné nitě.

"Pravidelně vídám ženy panikařit, že jim začaly vypadávat vlasy," říká Iain Sallis z kliniky specializující se na trichologii. "Ve skutečnosti se jim však kvůli závislosti na žehličce vlasy lámou." Závislost podle něj začíná tehdy, když ženy používají žehličku často a ještě na vysokou teplotu.

Začíná to třepením konečků...

Revoluci v rovnání vlasů podle Sallise způsobil na konci 90. let vynález keramické žehličky. Její ocelové předchůdkyni totiž trvalo nejméně 20 minut, než se nahřála na správnou teplotu, zatímco keramická žehlička se dokáže během jedné minuty rozpálit na více než 200 stupňů. Vlasy jsou sice velmi houževnaté, ale každá teplota přesahující už 180 stupňů poškodí jejich ochrannou vrstvu, jež chrání vlas ze všech stran.

Pod mikroskopem je ochranná vrstva složená ze šupinek, jež by měly ležet jedna přes druhou a chránit tak svazek proteinových vláken, která tvoří 80 procent vlasu a dávají mu pružnost a pevnost. Opakované žehlení ale způsobuje, že se šupinky zvednou a proteinová vlákna zůstanou místy nechráněná. Následky tohoto jevu lze pozorovat nejprve jako třepení konečků a nakonec lámání vlasů v blízkosti kořínků.

Vlasové přípravky vlasy nezachrání

Vysoká teplota žehličky a nedostatečná ochrana dělají vlasy suchými a kudrnatějšími. Ženy s novými kudrnami bojují jak jinak než opět žehličkou, jen o to urputněji. Tím ale vlasy ještě více devastují.

"Moji pacienti si překvapivě cuchání vlasů s používáním žehličky vůbec nespojí, a to ani když jim začnou vypadávat," tvrdí Iain Sallis.

Odborník radí, aby navzdory možnostem moderních žehliček udržovaly uživatelky jejich teplotu pod 180 stupni Celsia. Také varuje, že ani používání speciálních ochranných vlasových prostředků vlasy ne vždy zachrání. "Ochranné spreje a mléka nejsou magické lektvary. Pokud používáte žehličku každý den, vlas to i tak poznamená," varuje Sallis.

Jak napravit škody

Co dělat, když už máte vlasy častým žehlením poničené? Odborníci doporučují aplikovat výživnou masku a produkty proti zacuchání. Ženy by se měly vyhnout používání kartáče s kovovými hroty a nahradit jej například hřebenem s prasečími štětinami.

"Nejlepší způsob, jak neutralizovat škody je použití kondicionéru před šamponováním," radí tricholog Philip Kingsley. "Vpracujte kondicionér do vlasů konečky prstů, zejména na koncích, a nechte po dobu 20 minut působit. Pak smyjte hydratačním šampónem a opět použijte kondicionér."

Jiní odborníci doporučují vyměnit polštář za hedvábný, který brání dalšímu třepení a kadeření vlasů ve spánku. Vždy se mají žehlit jen suché vlasy, nikdy vlhké. Vyvarujte se také žehlení stejného místa vícekrát. Pozor na konečky, které jsou nejkřehčí částí vlasů. Nejen poškozeným vlasům také prospěje keratin.

Pokud si nemůžete svůj život bez žehličky představit, věnujte zvláštní pozornost jejímu výběru. "Nejlepší jsou ty keramické s vysokým výkonem, jež mají infračervené záření, nebo ty s kameny turmalínu, jež pomáhají udržet ve vlasech vlhkost," tvrdí kadeřník Paolo Lai. Jedním dechem ovšem dodává, že tyto kousky si nemůže leckdo dovolit.

Rovné vlasy budou out

Pokud jste na rovných vlasech závislé a potřebujete podpořit v odvykání, pak vězte, že vlasy jako hřebíky budou stejně brzy out. Naznačil to pařížský Fashion week, kde se to poskakujícími loknami jen hemžilo.

Jestli tedy chcete být trendy, musíte se vzdát nepřirozeně rovných vlasů a namísto toho usilovat o krásné zdravé vlasy plné pohybu.

Reklama

Související témata:

Související články

Správné mytí vlasů je malá alchymie

Vlasy si myje každý - pokud je má - a každý také k péči o ně přistupuje jinak. Někdo si je myje denně, jiný obden, další zas jednou za týden. Neexistuje...

Vážnou nemoc prozradí vlasy, oči i kůže

Vlasy jsou vizitkou každého z nás, dotvářejí naši osobnost. Jejich barvou či střihem vyjadřujeme okolí naše postoje a pocity. Vlasy nám ale mohou v mnoha...

Výběr článků

Načítám