Hlavní obsah

Budoucí král Thajska se chová všelijak, jen ne královsky

Právo, Rostislav Matulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta Thajců a Thajek si po úmrtí krále Pchúmipchona Adundéta (†88) převedla na znamení smutku své facebookové profily do černobílé barvy. Zčernaly i celé webovky aerolinek, úřadů a obchodů, předčasně skončila letošní thajská fotbalová liga. Mnozí ovšem vidí černě i budoucnost s novým panovníkem.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku z roku 2012 je královská rodina ještě kompletní. Uprostřed sedí král Pchúmipchon Adundét, vpravo korunní princ Mahá Vatčirálongtón.

Článek

Navenek je vše v pořádku. Truchlící, rovněž celí v černém, vstupují po tisících denně do trůnního sálu paláce v Bangkoku, aby se rozloučili s panovníkem, zesnulým 13. října. Jenomže thajské elity i obyčejní lidé s krajními rozpaky vstřebávají fakt, že novým panovníkem se má stát králův jediný syn, čtyřiašedesátiletý korunní princ Mahá Vatčirálongkón.

Zemi zatím vládne jako regent šéf thajské královské rady, šestadevadesátiletý generál Prem Tinsulanond.

Raději by měli princeznu

A je veřejným tajemstvím, že korunního prince z duše nenávidí. Nejraději by dosadil na trůn 61letou princeznu Sirindhorn, známou umírněným životním stylem i charitativní činností. Jenomže v thajské monarchii je jiné než mužské nástupnictví téměř nemožné. Nic na tom nemění, že její starší bratr mnoho respektu nevzbuzuje.

Budoucí král se chová všelijak, jen ne královsky. Miluje – a střídá – ženy, rychlá auta i pudly. Jednoho z nich, slyšícího na jméno FuFu, dokonce jmenoval vrchním velitelem královského vojenského letectva. A když loni uhynul, nechal za něj sloužit po čtyři dny buddhistické rituály.

Jak jen se takový člověk bude starat o jednu z největších královských pokladen na světě? ptají se lidé. V té thajské je v přepočtu 753 miliard korun, což může být pro nevázaného prince velkým pokušením.

Foto: Profimedia.cz

Korunní princ se svou sestrou , princeznou Sirindhorn

Podivný bavorský soused

V bavorském „útočišti celebrit“ Tutzingu s výhledem na Starnberské jezero budoucího krále dobře znají.

Lidé bydlící v sousedství jeho pohádkové vily už si tam zvykli na rituál, při němž Vatčirálongkón vystupuje z bílého porsche a služebnictvo si před něj lehá a zdraví jej čelobitím. A když jede se svými přáteli lyžovat do Alp, obsadí s tuctem přátel klidně sedmdesát pokojů v hotelu a přivezou si vlastní personál do kuchyně, včetně umývačů nádobí.

Z mnichovského letiště zase pochází snímek, na němž králi salutují piloti, zatímco on je v džínách, sandálech a s podivně vykrojeným tričkem, zpod něhož vykukují velké barevně potetované plochy. „V osobním kontaktu by nikdo nepoznal, že je to princ. Je v pohodě,“ tvrdí princův soused Siegmund Löger. Příznačné je jen to, že kdykoli si princ něco kupuje, zejména nemovitost, nasadí takovou cenu, že i zavilým odpůrcům prodeje vyrazí dech. Nikdo mu pak už neřekne ne.

Němci mu přezdívají „princ Bling-Bling“ a playboye, který se rozvedl již se třemi ženami a po Evropě se prohání v soukromém Boeingu 737, přirovnávají k „šílenému“ králi Ludvíku II. Bavorskému.

Milujte krále, nebo zmizte!

V Thajsku si však o jeho výstřelcích jen šeptají. Tam je monarchie předmětem povinné úcty a urážka majestátu se trestá až patnácti lety vězení. Loni vojenská junta, která vládne zemi od roku 2014, zavřela za urážky na Facebooku dva lidi, jednoho na třicet let a druhého na osmadvacet.

Podle článku 112 soudí ženu, která šla v den králových narozenin celá v černém, což je hodnoceno jako těžký zločin. A policie má seznam zhruba dvaceti lidí, kteří se už svatokrádežného pohrdání králem dopustili. Na osm z nich je vydán zatykač.

Vláda dokonce zkouší vyjednávat o extradici kritiků ze zahraničí, i když s tím asi neuspěje, protože urážka majestátu by musela být zločinem i v zemích, kde odpůrci monarchie pobývají. Současně jim ale policejní šéf vzkázal, že by měli raději žít mimo Thajsko. „Ať přijdou, sám a rád jim koupím letenku,“ řekl policejní prezident.

Úcta ke králi nebyla ničím zvlášť obtížným v případě Pchúmipchona Adundéta, který vládl od roku 1946 a byl nesmírně oblíbeným a sjednocujícím monarchou. Za jeho panování se vystřídalo šestadvacet vlád, a tak byl ztělesněním stability. Také vládl z korunovaných hlav nejdéle na zeměkouli, kterýžto pomyslný titul po jeho smrti převzala anglická královna.

Foto: Profimedia.cz

Manželství se Srirasmi Suwadee je už minulostí

Video s „nahým obědem“

Nahrazení takového krále playboyem vyvolává četné otázky. Vatčirálongkón je nejvíce ze všeho podoben svému pradědovi Rámovi V., který měl 150 žen a konkubín a vedl velmi nevázaný život. Nynější následník se oženil nejprve se svou sestřenicí Soamsawali, ale měl souběžně pět dětí s populární herečkou. Tu si nakonec vzal, ale manželství se rozpadlo koncem 90. let. Na zdech královského paláce v Bangkoku se objevily plakáty, obviňující princeznu z nevěry s bodyguardem a z korupce.

Princ úplně přeťal kontakty se čtyřmi dětmi z tohoto manželství, sebral jim diplomatické pasy i tituly a do britských soukromých škol, kde tehdy studovaly, vzkázal, že nadále odmítá platit školné. Všichni čtyři dnes žijí ve Spojených státech.

O tom všem se však v Thajsku mluví jen tiše, případně se informace šíří prostřednictvím sociálních sítí. Jen menšina Thajců viděla tajné video, zveřejněné serverem WikiLeaks. Princ na něm hoduje se svou třetí manželkou, princeznou Srirasmi Suwadee, oděnou pouze v tangách. Kolem nahého páru krouží služebnictvo a skrytá kamera pozvolna mapuje orgie nevkusu, obklopujícího dvojici. Tu se zastaví na dortících s „komiksovými“ prasátky z marcipánu, tu na špercích pohozených okolo.

Jak video uniklo na internet, nikdo netuší. Evidentně jde ale o pokus následníka diskreditovat. Mohou za ním stát lidé, kteří by raději na trůnu viděli jeho mladší sestru. Před dvěma lety každopádně skončilo i třetí princovo manželství katastrofálně – nechal pozatýkat nejméně tři sourozence Srirasmi za nezákonné držení zbraní a za urážku královského majestátu. Podle znalců šlo evidentně o pomstu.

Další čistka následovala loni, tentokrát mezi princovými dvořany. Tři z nich putovali za mříže, dva ale krátce nato v kasárnách zemřeli za podivných okolností. Snaha Bangkoku očistit a vylepšit image prince vyznívá naprázdno.

Foto: Profimedia.cz

Na první pohled by málokdo řekl, že jde o budoucího krále

Manželka-generál

Princova matka Sirikit ovšem předvídala problémy už dávno. Během návštěvy USA v roce 1982, když bylo princovi třicet let, jej označila za „hodného chlapce“, ale „tak trochu donchuána“. „Hodně přitahuje ženy, ale jeho samotného ženy zajímají ještě víc,“ řekla tehdy panovnice. Tou poslední krasavicí, která se objevuje po princově boku, je bývalá letuška Suthida. I ona si přišla podobně jako pudl FuFu na vysoký vojenský titul – byla povýšena do hodnosti generálporučíka.

Princ otálel s nástupem na trůn, prý aby mohl truchlit s lidem. Je tedy docela dobře možné, že v zákulisí probíhal mocenský boj. Parlament v rozporu s vžitou praxí tentokrát nerozhodl o nástupnictví ihned po smrti krále, takže se něco dělo. Thajský korunní princ ale podle BBC bude nakonec 1. prosince potvrzen jako nový thajský král.

Související témata:

Výběr článků

Načítám