Hlavní obsah

Boření módních mýtů aneb Přežitky, které jsou minulostí

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, co by bylo před 20 lety považováno za totální faux pas, je dnes největším módním hitem a naopak. Trendy v oblečení se neustále vracejí a obměňují se v podobě módních transformací. Někdy můžete mít dokonce pocit, že se vracíte zpět v čase. I proto, že se trendy stále obnovují, mohou vznikat některé módní mýty, které je třeba vyvrátit.

Foto: Profimedia.cz

Flitrovaný top se hodí i do kanceláře. Třpytkami a glitry poseté oblečení může být plnohodnotnou součástí denního šatníku.

Článek

Některé mýty pocházejí z dob dávno minulých, jiné jsou moderního data a jejich „obsah“ je často k vidění na přehlídkových molech a v aktuálních kolekcích světových návrhářů. Jaké jsou nejčastější a proč je třeba je překonat?

Zlato a stříbro spolu? Nikdy!

Foto: Profimedia.cz

Zlatá a stříbrná se skvěle doplňují

Bývávalo. Dnes je naopak kombinace zlatých a stříbrných šperků velmi, velmi módní. Nespočet firem dokonce nabízí šperky, které oba dva cenné kovy kombinují v jednom. A to třeba v podobě prstenu, náušnic nebo setů.

Můžete si na vlastní kůži vyzkoušet, jak chladná stříbrná skvěle doplňuje teplou zlatou a naopak. Nebojte se kombinovat jak dražší šperky, tak i levnou bižuterii. S obojím naděláte spoustu parády.

Horizontální pruhy vás opticky zkrátí

Foto: Profimedia.cz

Proužky dolaďte výrazným svrškem

Bojíte se nosit horizontální pruhy proto, že máte strach, že postavu zkrátí a opticky naopak rozšíří? Nesmysl. V současné době s tímto mýtem nesouhlasí ani přední módní návrháři, píše server Wmnlife.

Naopak kvitují, že každý člověk může v takto zdobeném oblečení vypadat úchvatně. Dokonce radí experimentovat s horizontálními liniemi. Skvěle vypadají například šaty s horizontálními proužky doladěné o barevnou bundu, svetřík nebo sáčko. Jasné veselé barvy jsou k pruhům jako dělané.

Vysoké ženy by neměly nosit vysoké podpatky 

Foto: Profimedia.cz

Vysoké podpatky mohou nosit ženy jakékoliv výšky

Nezáleží na tom, jak vysoká jste. Pokud se vám vysoké boty na podpatku líbí, zkrátka a dobře je noste. Rozhodně nejsou určeny jen pro malé ženy drobného vzrůstu. Vysoká žena ani tak svou výšku nezakryje, a pokud si vezme podpatky, možná ji tak maximálně o něco zvýrazní, nicméně stále zůstane vysoká.

Druhá věc je, že muži milují dlouhé nohy. A vysoká žena s dlouhýma nohama, její sofistikovaná chůze a vzpřímené držení těla, je naprosto nepřehlédnutelná. Výška je výhoda, ne problém.

Třpytky patří na párty

Foto: Profimedia.cz

Flitry nenoste jen na párty, vypadají dobře i k sáčku a společenskému oblečení.

Stále častěji se objevují v módní nabídce i flitrované kousky. Třpytivá tílka, trička, legíny jsou velmi často výsadou právě oslav a klubových sezón. Jenomže už dávno nepatří jen na večerní akce. Nyní jsou i plnohodnotnou součástí denního šatníku.

Samozřejmě je vhodné řídit se pravidlem Všeho s mírou a raději to s flitrovanými kousky nepřehánět. Ale takové flitrované sako nebo top krásně rozsvítí den v nejedné kanceláři.

Malé ženy by neměly nosit dlouhé šaty

Foto: Profimedia.cz

Dlouhé (svetrové) šaty se nosí nejvíc na podzim a v zimě

Dlouhé šaty jsou letos velkým trendem, což se projevilo nejen na letních, ale i na podzimních a zimních kolekcích. A rozhodně se nedají zaškatulkovat pro nějaký typ postavy. Nosí se totiž bez ohledu na centimetry.

Starý mýtus, že ženy nižšího vzrůstu by měly vsadit na krátké šaty, aby jim opticky prodloužily nohy, vážně neplatí. Faktem je, že i malá postava může zazářit v dlouhých upnutých šatech nebo sukních. Stačí doladit vhodnými botami.

Ne více než jedna výrazná barva

Foto: Profimedia.cz

Kombinujte více barev dohromady, ztlumte neutrálními tóny

Nošení výrazných barev většinou svědčí o dobrém sebevědomí. U některých lidí dokonce navozují pocit jistoty. Je ale v pořádku nosit více výrazných barev pospolu? Rozhodně ano. Tlumit je můžete zemitými a tmavými odstíny.

Například sytě barevná halenka a boty nebudou působit tolik nápadně, pokud jejich tóny utlumíte jednoduchou neutrální barvou na kalhotách.

Doplňky by měly vždy ladit

Foto: Profimedia.cz

Hravě zkombinované doplňky působí mladistvěji

Není třeba, aby barva pásku vždy odpovídala botám, rukavicím, šátku, klobouku. Jde o dávný přežitek. Módní experti nám v současné době umožňují nosit i doplňky, které k sobě vizuálně nepasují, přesto ale dohromady fungují skvěle.

Obecně platí jedno zajímavé pravidlo. Pokud chcete vypadat mladší, vsaďte na hravé, jednoduché doplňky. Kožené rukavice ladící s barvou pásku a kabelkou zbytečně přidávají roky a dělají ženu starší.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám