Hlavní obsah

Blůzy vyhrávají na celé čáře

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když současná žena na sebe dbá, odmítá se zabývat šatníkem víc, než je třeba. Ráda kombinuje a každý den chce vypadat jinak. S dostatečným počtem šikovně vybraných a dobře udržovatelných halenek to není žádný problém.

Článek

Když se dřív hovořilo o blůze, představil si ji člověk především jako doplněk kostýmu, šatové sukně, vesty a podobně. Postupem času však tato oděvní součást získala samostatnost, vydobyla si svou svébytnost a získala spoustu nových tváří.

Čistota a komfort

První pravidlo pro nákup halenky zní: nebrat takovou, která vyžaduje pracné žehlení. I když bude hezká, častého nošení se nedočká. Platí to zejména pro blůzy bílé, které v čistotě přežijí sotva jeden den. Vzhledem k častému praní se tedy vyplatí investovat do kvalitního materiálu, který už nepotřebuje žehličku. I proto zřejmě vstoupily do módy dobré látky s pomačkaným efektem. Vynaložené finance se mnohonásobně vrátí.

Nositelka bílé blůzy vypadá vždy upraveně, svěže a mladistvě, i když se tak právě v tu chvíli třeba vůbec necítí. Ať už halenka oděv jenom doplňuje, nebo v něm vystupuje sólově, vždycky by měla být dostatečně pohodlná, zbavená jakéhokoli obtěžujícího prvku, což může být třeba i vysoký stojáček, příliš široké manžety nebo mnoho ozdob. Na obměnu a ozvláštnění jsou příjemné hlavně malé šátky a šálky.

Ideální pro vrstvení

Pokud použijeme výraz halena, pak jde zpravidla o volnější modely v různých délkách, které se mohou sice nosit samostatně, ale větší využití najdou ve spojení s topem, tričkem či jinou blůzkou nebo dokonce svetrem. Samozřejmě se uplatní rovněž přes jednoduché šaty. Nyní mohou být i pro denní nošení poloprůhledné, při rovném střihu jsou na nich takřka vždy boční rozparky.

Do módy se dnes vrací manšestr a jemnější prací kord, ten je na zimní kabátkové haleny přímo ideální. Nezapomínejme ale ani na samet, umělý velur a podobné materiály. Větší barevnost a vzor rozjasní černý základ oděvu, ke kterému teď móda opět velmi silně tíhne.

Večer ve slavnostním

Blůzy a haleny společenského charakteru vyjdou rozhodně levněji než celé šaty, avšak ve spojení s kvalitní sukní či kalhotami udělají stejnou službu, ne-li větší. Objevuje se na nich krajka, výšivka, brokát, samet, lehounké transparentní tkaniny, lurex apod. Splývavý, dostatečně dlouhý a lehce rozevlátý model sluší bez výjimky každé ženě. Je tedy řešením i pro tu, která musí hledět, aby skryla různé nesouměrnosti své postavy.

Mnoho žen chodí do společnosti jen zřídkakdy, a tak je příležitost může zastihnout před šatníkem zcela bezradné. Bude-li v něm aspoň jedna luxusní bílá blůzka, kterou je k čemu vzít, pak se to nestane.

Elegance ovšem nespočívá jen v množství parádiček, ale také v kvalitě materiálu. Šetřit se nemusí vyplatit.

Reklama

Související témata:
Blůza

Výběr článků

Načítám