Hlavní obsah

Penzistka našla na stará kolena smysl života

Novinky, jky

Co plánujete dělat vy, až začnete kroutit devátou desítku let na této planetě? Budete odpočívat v křesle, chodit na procházky do parku nebo si jen užívat přítomnosti vnoučat? Jednaosmdesátiletá Britka Josie Hindová už od roku 2016 plete přibližně 250 medvídků ročně. Ti následně putují na ty nejšlechetnější účely.

Foto: Zambezi Sunrise Trust

Britská penzistka plete a plete a plete...

Článek

Je to dobrovolnice, o které každá charita může jen snít. To štěstí, že s ní může spolupracovat, má však nadace Zambezi Sunrise Trust ze severovýchodní Anglie. Jednaosmdesátiletá penzistka už vlastníma rukama upletla přes 1000 medvídků pro děti. Upletla však už také mnoho šatů, svetrů, přikrývek a nejrůznějších pletených hraček.

Její zapálení pro věc je v dnešní době už vskutku výjimečné: „Ptala jsem se jich, zda už to stačí a zda mají dostatek. Řekli mi, že ne, ať je vyrábím dále. Tak sedím a pletu,” uvedla žena z městečka Alston v malebném hrabství Cumbria.

Josie Hindová plete medvídky z vlastní či darované vlny a plní je vnitřky přikrývek z místního pečovatelského domu, který ukončil provoz. Výroba každého medvídka jí zabere několik hodin.

„Zaměstnává mě to a je to něco, co někomu pomůže. Když jsem se loni v říjnu dostala na 925, říkala jsem si, že to dotáhnu do tisícovky. A myslím, že teď už budu na nějakých 1025 kusech,” řekla penzistka BBC s tím, že k 80. narozeninám dostala od dětí přání.

Charita pomáhá ohroženým dětem v Zambii. Lidé mohou na děti přispívat tak, že si za poplatek pojmenují jednoho z medvídků, které inspirativní penzistka uplete. Zambijské děti pak dostanou medvídka již pojmenovaného.

Reklama

Výběr článků

Načítám