Hlavní obsah

Na výstavě Doll Prague 2018 jsou k vidění i panenky za půl milionu korun

Novinky, Kristýna Léblová, maj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Umělecké panenky, loutky, animační figurky a medvídci Teddy budou až do neděle 25. listopadu k vidění v pražském Slovanském domě na výstavě Doll Prague 2018. Na sto šedesát vystavovatelů ze 40 zemí zde ukáže asi 5000 panenek.

Na výstavě Doll Prague 2018 jsou k vidění panenky i za půl milionu korunVideo: Novinky

 
Článek

„Každá panenka na výstavě je ručně vyráběný originál, a to především stylem, designem nebo barvami. Od typických panenek Barbie se liší velikostí i zdobností. Autoři mnohdy používají antické látky, starožitné detaily nebo třeba šperky,” řekla Novinkám mluvčí a spoluorganizátorka akce Kateřina Petránková.

Foto: Novinky

Panenka od Alisy Filippové vyjde i na půl milionu korun.

Hodnota exponátů stoupá díky materiálu, ale právě i originalitou a ruční výrobou. „Mezi ty nejdražší patří díla Alisy Filippové, která je aktuálně jednou z nejžádanějších umělců. Tam se ceny pohybují kolem půl milionu korun. Tu, co zde máme, vyráběla zhruba půl roku,“ popisuje raritu Petránková.

O její panenky je obrovský zájem. Jakmile nějakou vyrobí, okamžitě se prodá.

Speciální expozice od Anny Zueva a  E. J. Taylora

Hlavní expozici Prague Doll vytvořila Anna Zueva. Její panenky byly vyrobeny speciálně pro tuto výstavu, a to na téma Karel IV. a středověká Praha. Autorka vytvořila nejen Karla IV., ale i všechny ženy, které stály po jeho boku.

Foto: Novinky

Hlavní expozice je téma středověké Prahy, v jejíž čele stojí mladý Karel IV. po boku se svými ženami.

Dalším významným umělcem na výstavě je E. J. Taylor. Tento americký autor vyrobil první vánoční výlohu pro Tiffanyho na Páté avenue v New Yorku. Vyzdobil ji právě panenkami. Umělec dovezl pouze jedno své umělecké dílo. Zbytek tvoří soukromé exponáty sběratelů.

„Přijel jsem do Prahy učit. Měl jsem zde nejlepší workshop za celou svoji kariéru. Skupina žáků se skládala z třinácti lidí, přičemž dva byli začátečníci. To, co vytvořili, je nádherné, nemám vůbec slov,“ svěřil se E. J. Taylor, který do Prahy přijel poprvé před deseti lety a byl místem doslova očarován. Podle něj jsou Češi šikovní díky své minulosti. „Je to tím duchem východu,“ dodává umělec.

Na výstavě si návštěvníci mohou sami vyrobit i svého medvídka.

Jak si vyrobit vlastního medvídka?Video: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám