Hlavní obsah

KYSELINA LISTOVÁ - PŘIROZENÉ OMLAZENÍ BUNĚK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době se často hovoří o přínosu kyseliny listové pro lidské tělo. Tato kyselina (označovaná také jako vitamín B9) se dostala v minulých letech do popředí zájmu odborníků i veřejnosti. V některých vyspělých zemích se stala doslova hitem. Proč?

Článek

CO ZPŮSOBUJE KYSELINA LISTOVÁ V ORGANISMU?

Kyselina listová dopravuje do buněčného jádra vitální energii.Podporuje tak zdravou stavbu genetického kódu a brání naši DNA před poškozením vnějšími vlivy - UV zářením, škodlivinami v ovzduší nebo také špatnou životosprávou. Informace DNA se pak dále reprodukuje zdravá. Tím se objektivně zpomaluje biologické stárnutí buněk.

DOKÁŽE VITAMÍN ŽIVOTA SKUTEČNĚ OMLADIT BUŇKY?

Je zajímavé podívat se například, jaký vliv má kyselina listová na pleť. Zde se nežádoucí vnější vlivy projevují stárnutím pleťových buněk, vznikem vrásek a ztrátou pružnosti pleti. Pokud by ovšem jádra pleťových buněk byla kyselinou listovou zásobována v patřičné míře, nově vznikající pleťové buňky by se reprodukovaly bez vad a pleť by tak fakticky omládla.

ZDROJ VITAMÍNU ŽIVOTA

Kyselina listová je vitamin běžně přítomný v zelenině, v pomerančích, ve výrobcích z celozrnné mouky a dalších potravinách.

Kyselina listová je nezbytná pro vznik a reprodukci nových zdravých buněk. Je proto evidentní, že nemůže chybět při vývoji a růstu lidského embrya.

Jaký význam má kyselina listová při vývoji lidského plodu v těle matky?

Odpovídá primářka Ústavu biologie a lékařské genetiky Univerzity Karlovy v Praze - 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole - MUDr. Markéta Havlovicová.

Příjem kyseliny listové je v době těhotenství obzvláště důležitý. Odborníci se shodují na tom, že těhotné ženy by měly dávky kyseliny listové během svého těhotenství dokonce zvýšit až o 50%. Za klíčové se přitom považuje první měsíc před otěhotněním a první tři měsíce těhotenství. Relativní nedostatek kyseliny listové se může projevit vrozenými vadami novorozenců, jako je například rozštěp páteřního kanálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám