Hlavní obsah

Dotknout se hollywoodských hvězd umožňují aukce osobních věcí legend

Právo, Lenka Dostálová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dotknout se hollywoodských hvězd je snem spousty fanoušků. Ti movitější mají šanci: s dražbami osobních věcí legend stříbrného plátna se roztrhl pytel. Většina dražených kousků je i skvělou investicí. Vyhlídky rostou – po rekordních sumách vydaných za šaty Marilyn Monroeové se chystá dražba šperků nedávno zesnulé herečky Elizabeth Taylorové.

Foto: ČTK

Unikátní kolekce šperků Elizabeth Taylorové v hodnotě 150 miliónů dolarů se do aukce teprve chystá.

Článek

Opravdové žně měli milovníci filmového světa koncem června. Americká herečka Debbie Reynoldsová (79) totiž v Los Angeles dražila první část své raritní sbírky hollywoodských memorabilií, kterou dávala dohromady po čtyři desetiletí.

Celkový výtěžek prodeje šesti stovek kostýmů z filmových hitů nakonec všem vyrazil dech – činil 22,8 miliónu dolarů (390 miliónů Kč). „Nejsem schopná slova. Tahle aukce ukázala, že naše velké hvězdy svět miloval,“ řekla dojatá Reynoldsová.

Rekordní kostým? Za 78 miliónů!

Největší perlu z její kolekce – bílé šaty Marilyn Monroeové, které jí ve slavné scéně z filmu Slaměný vdovec zvedá proud vzduchu z větráku podzemní dráhy – neznámý kupec vydražil za rekordních 4,6 miliónu dolarů (78 miliónů korun), a zdolal tak hned dva rekordy. Róba se stala vůbec nejdražším filmovým kostýmem v historii a navíc i nejdražším dosud prodaným oděvem Monroeové.

Do té doby nejvyšší částku za oblečení obletované hvězdy totiž v roce 1999 zaplatil kupec šatů, ve kterých Marilyn v roce 1962 zazpívala prezidentu Johnu F. Kennedymu k narozeninám písničku Happy Birthday – dal za ně 1,4 miliónu dolarů.

Horentní sumu si musel připravit i kupec druhého nejdražšího kousku. Kostým, který na sobě měla herečka Audrey Hepburnová ve filmu My Fair Lady při slavné scéně z dostihů v Ascotu, vynesl 3,7 miliónu dolarů.

Většina kupujících hlasovala po telefonu. V kuloárech se ale nesla zvěst, že se dražby účastnila i řada celebrit, mimo jiné například známá moderátorka Oprah Winfreyová. Kupce tak našel mimo jiné i župánek, který na sobě Monroeová měla ve filmu Pánové mají radši blondýnky (1,47 miliónu dolarů), šaty Judy Garlandové z Čaroděje ze země Oz (1,1 miliónu) i monumentální zlatá ozdoba hlavy Elizabeth Taylorové coby filmové Kleopatry (100 tisíc).

Sama Reynoldsová, která svou kolekci byla nucena nabídnout do dražby z finančních důvodů, ale prodej kostýmů oplakala. „Je to smutné, ale nic jiného mi nezbývalo. Je to jediná možnost, jak mohu šaty ze sbírky zachránit. Já sama si je už nemohu dovolit,“ řekla. Další část ze sbírky, čítající na 3500 kostýmů hvězd jako Greta Garbo, Grace Kellyová nebo Marlon Brando, hodlá herečka dražit v prosinci. Pro ty, kdo by to ale přece jen nemohli vydržet, přijde v brzké době jiná příležitost.

Na prodej i slavný diamant Tádž Mahal

Chystá se totiž dražba šperků nedávno zesnulé herečky Elizabeth Taylorové. Ta během života nashromáždila záviděníhodnou sbírku v odhadované hodnotě 150 miliónů dolarů, kterou odborníci označují za zcela mimořádnou. „Měla kolekci, jakou jsem nikdy předtím neviděl. Navíc přesně věděla, kde má který šperk uložený, jaké to jsou kameny a jaké jsou kvality. Pro ni to ale znamenalo ještě víc. Každý z jejích klenotů měl svou minulost a spousta z nich pro ni měla citovou hodnotu,“ vzpomíná odborník na šperky Peter Sedghi. Očekává se proto, že na aukci, jejíž datum ještě aukční síň Christie’s neupřesnila, budou padat závratné sumy.

Hollywoodská diva si šperky zřídkakdy musela kupovat sama. Její blízká přítelkyně herečka Joan Collinsová jednou zavzpomínala, že slavná představitelka Kleopatry si šperky tradičně nechávala darovat od režisérů jako památku na filmování. „Kariéra není věčná. Jednou jsi nahoře, jednou dole. Musíš dostávat dárky, když se ti daří, a když se ti pak vede špatně, tak si jimi úspěchy můžeš připomínat,“ říkávala prý zbožňovaná Liz.

Režiséři pro ni ale nebyli jediným zdrojem blýskavých ozdob, četné šperky dostala také od svých sedmi manželů. Do kolekce Taylorové tak patří například prsten s obřím 33karátovým diamantem, který jí daroval její osudový muž Richard Burton. Za toho se sice Taylorová vdala dvakrát a dvakrát se s ním i rozvedla, masivní prsten od něj ale nosila každý den až do konce života.

Na prodej nejspíš bude i slavný náhrdelník s obrovskou, pět století starou perlou La Peregrina. Ta po několik generací patřila španělskému královskému rodu a Taylorová ji dostala od Burtona k Valentýnu během jejich prvního manželství. Ve dražbě se také podle všeho objeví i další proslulý šperk – rovněž několik století starý diamant ve tvaru srdce Tádž Mahal, který herečka dostala od Burtona pro změnu ke čtyřicátinám.

Jacksonova rukavice za čtyři milióny

* Téměř milión dolarů (20,8 miliónu korun) vynesla loni v červnu dražba předmětů připomínajících popového zpěváka Michaela Jacksona. Mezi vydraženými položkami byla i jedna z jeho typických bílých rukavic, které nosil během svého koncertního turné – prodala se v přepočtu za téměř čtyři milióny korun.

* Přes 260 tisíc liber (přes 7 miliónů korun) vynesly koncem roku 2009 v londýnské aukci oděvy, klobouky a další věci slavné herečky Audrey Hepburnové. Nejvyšší částka padla za černé koktejlové šaty, které měla hvězda na sobě v roce 1966 v komedii Jak ukrást Venuši. Cena se vyšplhala na 60 tisíc liber (asi 1,7 miliónu korun).

* O poznání skromnější výtěžek měla v říjnu 2009 dražba věcí z majetku herečky a zpěvačky Barbry Streisandové. Šaty, oblečení a umělecká díla vynesla „jen“ několik desítek tisíc dolarů.

Kupci šperků navíc v tomto případě budou mít dvojnásobně dobrý pocit. Kromě získání nádherného klenotu a dobré investice ještě přispějí na dobrou věc, výtěžek aukce má totiž dostat hereččina nadace na boj proti AIDS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám