Hlavní obsah

Diamanty jsou věčné, ale jejich zdroje vyčerpatelné. Barevných kamenů je velmi málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Říká se, že diamanty jsou nejlepším přítelem ženy. Třpytí se, jsou nádherné, tedy ve špercích. Jsou také ale velmi vzácné, protože jejich zásoby v přírodě jsou vyčerpatelné. Mají nejrůznější tvary, a hlavně barvy, které určují jejich hodnotu. Podle odborníků z České gemologické laboratoře je nejvzácnější červený diamant. V jednom pražském klenotnictví mají momentálně šperk s růžovým diamantem, který si cení na více než 15 milionů korun.

Diamanty jsou věčné, ale jejich zdroje vyčerpatelné. Barevných kamenů je velmi máloVideo: Novinky

 
Článek

Diamant je jeden z nejtvrdších přírodních minerálů, je to vlastně krystalická forma uhlíku, podle různých teorií vzniká ve svrchním zemském plášti za velmi vysokých teplot. Vzniká v hloubce až dvou set kilometrů, našly se ale i diamanty v hloubce 700 km.

„Co se týká geneze diamantů, tak dodnes není zcela ověřená. Diamanty se takto vytvořily před miliony lety, vědci nejsou schopni toto detekovat, protože se to od té doby neopakovalo, proto se vychází z teorie,“ řekl Novinkám klenotník Alojz Ryšavý.

Prsten osázený 12 tisíci diamanty se zapsal do Guinnessovy knihy rekordů

Styl

Největší dnešní naleziště diamantů jsou v Kanadě, Rusku, Austrálii, Botswaně a Jihoafrické republice.

„Diamanty se nacházejí v neprůhledném, šedém nebo průzračném stavu. Čím je diamant bělejší, tím je vzácnější,“ tvrdí Ryšavý.

Barevné diamanty

Na trhu jsou ovšem velmi ceněné barevné diamanty, kterých je ale velmi málo. Barva se hodnotí dle své výraznosti. Za odstíny stojí příměsi, jako je bor nebo dusík, případně přírodní vlivy typu radiace.

Foto: Novinky

Žlutý diamant má svou barvu díky příměsi dusíku.

„Barevných diamantů je méně než takzvaně bílých. Jako bílé označujeme zpravidla diamanty, které jsou zařazeny do škály D-Z, kdy D znamená výjimečně bílý, je tedy na vrcholu stupnice, a naopak Z jako zbarvený, tedy nažloutlý, nahnědlý nebo našedlý,“ vysvětlil Novinkám graduovaný gemolog, soudní znalec v oboru drahé kovy a kameny Jaroslav Jiránek z České gemologické laboratoře.

Ten také tvrdí, že patrně nejvzácnější jsou červené diamanty.

„Za celou historii je doloženo pouze několik kusů skutečně červených diamantů. Nálezy dalších nejsou příliš pravděpodobné,“ říká.

Další barvy

Růžový diamant – je velice módní, především od chvíle, kdy prsten s růžovým kamenem začala nosit zpěvačka a herečka Jennifer Lopezová. Patří k nejvzácnějším a nejcennějším.

Zelený diamant – zářivě krásné nerosty, jejichž hloubka odstínu závisí na intenzitě a množství radiace, jež je zasáhla. Není se však třeba obávat ozáření. Než se stihly dostat dostatečně blízko k zemskému povrchu, aby mohly být vytěženy, všeho nebezpečí se zbavily.

Červený diamant – jde o extrémně vzácné a unikátní kameny. Těží se v Brazílii, Austrálii a Jižní Africe.

Šperky za milióny a přesnost na milimetry, tak se pracuje v klenotnické dílně

Domácí

Žlutý diamant – barva slunce je zapříčiněna přítomností dusíku. Tvrdí se, že podporují kreativitu a intuici.

Modrý diamant – rovněž velmi vzácné zbarvení, které symbolizuje čistotu a vnáší harmonii do vztahů. Těží se především v Jižní Africe.

Objevíte však i zajímavé kameny v šampaň, koňakové nebo čokoládové barvě, případně bílé či šedé.

Černé diamanty

Oč se jedná? I kameny v černé barvě jsou pravými diamanty. Některé výzkumy jim přisuzují mimozemský původ. Na světových nalezištích těchto vzácných nerostů totiž černé kameny dosud nebyly objeveny.

Zjistilo se, že obsahují stopy dusíku a vodíku, které vědce vedou k domněnce, že vznikly při explozích hvězdných supernov.

Ruční práce

Do šperkařství míří z vytěženého množství pouze 30 procent diamantů. Zbytek jde do technologií.

„Z oněch 30 procent je pouze 1 procento těch barevných, je to opravdu minimální množství. Po vytěžení kamene se vyhledává co nejoptimálnější tvar, aby se vytěžila co největší část, proto mají diamanty různé tvary,“ vysvětluje Ryšavý a dodává, že šperky z diamantů se brousí vždy ručně.

Foto: archiv firmy ALO Diamonds

Prsten s růžovým diamantem stojí přes 15 milionů korun.

Alojz Ryšavý se momentálně ve svém klenotnictví ALO Diamonds pyšní růžovým diamantem.

„Osadili jsme ho do šperku, který jsme si sami navrhli – 1ct růžový diamant je osázený 12 růžovými brilianty a dvěma bílými diamanty ve tvaru kapky. Prsten stojí kolem patnácti milionů korun,“ říká klenotník.

Reklama

Související témata:
Barevné diamanty
Alojz Ryšavý
ALO diamonds

Výběr článků

Načítám