Hlavní obsah

Pražští dobrovolníci zdarma doučují žáky v knihovně. Chodí i děti z Ukrajiny

Zkontrolovat domácí úkol nebo vysvětlit rovnici - každý žák občas potřebuje pomoc. Když nestíhají rodiče, zaskočit mohou dobrovolníci. K dispozici jsou jeden den v týdnu na šesti pobočkách Městské knihovny v Praze. Za svou službu si nic neúčtují. Projekt knihovny a společnosti Nová škola chce časem expandovat i mimo hlavní město.

„Společně v knihovně“ je projekt obecně prospěšné společnosti Nová škola a knihovenVideo: Novinky

 
Článek

„Náš program nazvaný Společně v knihovně je otevřený všem dětem ze základních škol a z prvních ročníků středních škol,“ vysvětluje Michal Kryl, koordinátor ze společnosti Nová škola, kde projekt vymysleli.

Doučování aktuálně nabízejí pobočky v Holešovicích, Bohnicích, Opatově, Modřanech, Lužinách a na Rajské zahradě. Další místa budou přibývat, třeba na Barrandově nebo v Dejvicích.

Žáci nutně nemusí mít do městské knihovny kartičku, není potřeba se ani předem registrovat a za službu se nic neplatí.

„Místo tradičního doučování jde z naší strany spíš o nějakou podporu. S dětmi děláme domácí úkoly nebo se s některými připravujeme na přijímačky na střední školy,“ doplňuje Kryl.

Foto: Novinky

Dobrovolníky jsou často starší studenti ze středních a vysokých škol.

Děti mohou na vybrané pobočky městské knihovny přijít s jakýmkoliv dotazem. Ať už z matematiky, zeměpisu, nebo třeba fyziky – na předmětu nezáleží. Dobrovolníci jsou připravení hledat se žáky odpovědi společně.

„Náš program bez dobrovolníků samozřejmě nejde dělat. Jsou většinou ze středních nebo vysokých škol. Ale máme i paní, která je na mateřské dovolené, nebo seniory. Dobrovolnictví je otevřeno všem. Nemusí to být superhrdinové, naopak. Musí být jen otevření tomu to s dětmi zkusit,“ říká koordinátor.

Středoškoláci se mohou hlásit na stáže do Akademie věd

Věda a školy

A jakou má akce odezvu ze strany dětí a rodičů? „Je docela dobrá, je zájem. Speciálně po covidu a s ukrajinskou krizí nám přibylo poměrně hodně nových klientů,“ potvrzuje Michal Kryl a ukazuje směrem ke stolům v knihovně v pražských Holešovicích, které jsou plné dětí s učebnicemi v rukou.

„Já tu doučuju tři kluky z Ukrajiny. Dva z nich se připravují na přijímačky na střední školu a třetí z nich je v sedmé třídě,“ odpovídá nám jeden z dobrovolníků, Hubert, na otázku, koho má na starosti. Učí je primárně matematiku, ale i další předměty, které jsou zrovna potřeba.

Foto: Novinky

O doučování v Praze-Holešovicích mají zájem i děti z Ukrajiny. Připravují se na přijímačky.

Na doučování sem chodí i žačka Kateřina. Má problém s matematikou, češtinou i dalšími předměty.

„U nás na škole je spousta učitelů, kteří si myslí, že už některou látku máme dávno umět. Ale já ji neumím, protože ti předchozí učitelé nás ji nenaučili. Takže sem musím chodit, abych se ji doučila a měla dobré známky na zkoušky a na střední školu,“ říká a je ráda, že má místo, kde jí pomohou.

Program funguje už od roku 2014 a teď se vrací po covidové pauze. Proniknout chce i mimo hlavní město.

„Hledáme i další knihovny, takže pokud bude nějaká, která by měla zájem, budeme rádi,“ potvrzuje metodik Kryl. Stejně tak jsou otevření i novým dobrovolníkům, kteří chtějí své vědomosti předávat dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám