Hlavní obsah

Porod císařským řezem ovlivňuje výskyt astmatu u dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Děti narozené císařským řezem jsou náchylnější k astmatu než děti narozené přirozenou cestou. Uvádí se to ve studii, kterou zveřejnil mezinárodní odborný časopis Thorax. Podle norské studie, jsou děti nerozené císařským řezem náchylnější až o 80 procent, počet umělých porodů však stále roste.

Foto: Profimedia.cz

Ženy stále častěji volí porod císařským řezem.

Článek

Tým vedený Caroline Reduitovou z Nizozemského ústavu pro zdraví a životní prostředí sledoval po osm let přes 2900 dětí narozených v době od května 1996 do prosince 1997. Ve věku osmi let bylo astmatem postiženo 12,4 procenta z nich.

Lékaři dospěli k závěru, že u dětí narozených císařským řezem je riziko astmatu o 80 procent vyšší než u ostatních. Nebezpečí je ještě vyšší, jestliže jeden z rodičů, a tím víc oba, trpí astmatem nebo nějakou alergií.

Ženy by měly být na riziko upozorňovány

Autoři studie uvedli, že ženy by měly být na toto riziko upozorňovány. Konstatovali, že počet dětí postižených astmatem v posledních desetiletích přibývá, a to zvlášť v rozvinutých zemích, kde ženy stále častěji žádají porod císařským řezem, aniž jsou pro to lékařské důvody.

V některých oblastech překračoval v roce 2000 podíl císařských řezů na celkovém počtu porodů 30 procent, zatímco v 70. letech to bylo jen pět procent.

Riziko astmatu

Norská studie, která byla zveřejněna letos v červenci, konstatovala mírně zvýšené riziko astmatu u dětí narozených císařským řezem.

Astmatem trpí ve světě podle Reuters asi 300 miliónů lidí. V České republice je podle nedávno zveřejněných informací evidováno asi 156 000 pacientů s astmatem, ale celkový počet lidí postižených touto chorobou, včetně jejích nejlehčích forem, se odhaduje na 800 000. Výrazně jich přibylo v posledních letech.

Reklama

Související články

Nadbytek tuku kolem pasu je velmi nebezpečný

Nadbytek tuku kolem pasu významně zvyšuje riziko předčasného úmrtí, i pokud je celková tělesná hmotnost v normě, varují britští lékaři. Výzkum zahrnující 360...

Výběr článků

Načítám