Hlavní obsah

Poradna: Střídavá péče a komunikace dětí, když jsou u druhého rodiče

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střídavá péče má mnoho úskalí, ale pokud jsou rodiče rozumní, může velmi dobře fungovat. Pro mnohé rodiče je ale někdy těžké zvyknout si, že když je dítě u druhého rodiče, že s nimi někdy přestává úplně komunikovat.

Foto: Profimedia.cz

Děti většinou volají rodičům, když si chtějí postěžovat, málokdy volají, že jsou šťastné. Ilustrační foto

Článek
Dobrý den, jmenuji se Nikol, je mi 37 let a s partnerkou vychováváme dvě její dcery (13, 10 let) ve střídavé péči (týden u matky, týden u otce) a moc nás trápí, že když jsou dívky u tatínka, tak se své matce téměř vůbec neozývají. S partnerkou si tak neustále říkáme, to jim opravdu vůbec nechybíme? Jak bychom se k tomu měly postavit? Je to tak v pořádku? Máme respektovat jejich čas s otcem a brát to tak, že jsou momentálně šťastné? Co byste nám poradila?

Milá Nikol, stává se často, že rodiče nebo blízké osoby si kladou v nepřítomnosti jejich dětí otázky, které uvádíte. Jsou za tím obavy a strachy, zda je dítě spokojené, když není s nimi a proč se neozývá.

V případě, že mezi matkou dětí a otcem funguje komunikace a důvěra, není důvod mít obavy z toho, že se dcery neozývají a nekontaktují vás. Moje zkušenost je navíc taková, že děti většinou volají rodičům, protože si chtějí postěžovat, málokdy volají – jupí, já se mám dobře. Na to obvykle „nemají čas”.

O tom, jak vztah mezi otcem a matkou probíhá a zda je v něm důvěra, se nezmiňujete, proto moje odpověď vychází z varianty, že máte vytvořené hezké vztahy a funguje komunikace na téma výchovy dcer.

Rituál sdílení

Když se děvčata vrátí od táty, povídají vám, co dělala, jak prožila čas, co nového se naučila ve škole? Udělejte si příjemný rituál, jehož smyslem je sdílení prožitků a propojení obou světů, když spolu nejste.

Stejně tak jim totiž můžete povídat vy, co jste dělaly, zažily, podařilo se vám nebo naopak ne, když ony nebyly s vámi.

Takový rituál má více rozměrů. Například sdílení, zájem, opakovanou jistotu, ale také přirozené učení přes příběh rodiče. A ve vztahových věcech, že téma táty není tabu.

Negativní vztah k novému partnerovi může být překážkou střídavé péče, rozhodl Ústavní soud

Domácí

Ptejte se dívek, ony své potřeby znají nejlépe

Děvčata jsou už velká, zeptejte se jich, zda jim to vyhovuje, že si vzájemně nevoláte během týdne u táty. A hlavně jak by to ona chtěla. Je možné, že vycházejí z nastavení, které bylo dříve, a chtěla by to jinak. Bez toho, aniž se o tom pobavíte, nezjistíte jejich potřeby.

Zároveň jim sdělte, že respektujete jejich čas s tátou a nepletete se jim do jejich vztahu. Možná ani netušíte, jak užitečný model tímto dáváte děvčatům pro jejich budoucí vztahy.

Povězte jim, že na ně myslíte, i když nejsou doma, ale jste rády, když jsou ony spokojené... Současně jim zdůrazněte, že kdykoliv mohou zavolat. Tímto zájmem o ně posílíte jejich potřebu důležitosti, že se zajímáte, ale současně nabízíte pro život veledůležitý respekt.

Málem bych zapomněla na další vztahový model, který dáváte. To, že děvčatům vy nebo jejich máma každou chvíli nepíšete, nevoláte, je výraz důvěry jejich tátovi, že se o ně postará a nepotřebuje kontrolovat. Pro vztah s muži je to pro děvčata hodně důležité.

Obzvlášť starší dcera se pomalu dostává do věku, kdy ji bude otcovský vzor hodně přitahovat a může ho mnohem více vyhledávat než doposud.

Pokud jste si v něčem nejisté, nevíte, jak to udělat, zeptejte se děvčat, děti většinou dokážou své potřeby moc hezky popsat. A když nevědí, tak to vymyslíte společně, aby to vyhovovalo všem.

Přeji vám mnoho radostných společných zážitků a v případě potřeby napište.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám