Hlavní obsah

Nošení dětí v šátku stojí za zkoušku

Gabriela Faix, Právo, Gabriela Faix

Nosit kojence a batolata v šátcích či jiných úvazech je moderní trend, který oživuje prastarou tradici. Jeho největší výhodou je blízký, intenzivní kontakt dítěte a rodiče, většinou matky. Při správném úvazu navíc matce doslova uvolňuje ruce – bez ztráty kontaktu s dítětem může vykonávat daleko víc činností a volněji se hýbat, než když nosí dítě na rukou. Takzvané klokánkování má ale i svá rizika. Co bychom tedy o něm měli vědět? A jak na to?

Foto: Profimedia.cz

Mnohým se zdá, že děti v šátku jsou pasivní. Není to tak docela pravda. Miminka nošená téměř od narození se pro mnohé překvapivě rychleji adaptují na okolní prostředí.

Článek

Dětský kočárek je vynález poměrně moderní, přišel s ním anglický vévoda William Kent v roce 1733. Dříve matky běžně nosily dítě přímo na svém těle, jen tak na rukou nebo v různých úvazech. Ostatně podobně jako dodnes v některých kulturách.

Vozit dítě v kočárku má samozřejmě své výhody – na dlouhé procházce venku nebo když dítě spí, je to k nezaplacení. V mnoha situacích ale nejsou, zejména při cestování či nakupování, kočárky příliš pohodlné. Stejně tak při domácích činnostech mívají maminky problém – potřebují volné ruce, ale dítě vyžaduje kontakt nebo pláče…

Odborníci jsou pro

Česká pediatrická společnost ve svém prohlášení uvádí mnoho kladů nošení dětí v šátku:

  • Mezi ty nejdůležitější patří kontakt dítěte s rodičem a na něj navázaná úzká psychická vazba – děti díky bezprostřednímu ukojení svých potřeb méně pláčou a jsou klidnější.
  • Nošení má také pozitivní vliv na kojení a může být i prevencí laktační psychózy a poporodní deprese.
  • Díky poloze dítěte v šátku může nošení fungovat jako prevence kojeneckých kolik.
  • Podněty, které tak dítě dostává, podporují jeho nezávislost a mají dobrý vliv na jeho fyzický i psychický vývoj.
  • Nošení je také prevencí plagiocefalie – dítě nemá slehlou hlavičku od dlouhého ležení na zádech. Toto se ale týká především vertikálního nošení, ne nošení tzv. v kolébce.

Několik tipů pro klidný spánek miminka

Děti

Klid, bezpečí, ale i aktivita

Mnohým se zdá, že děti v šátku jsou pasivní. Není to tak docela pravda. Miminka nošená téměř od narození se pro mnohé překvapivě rychleji adaptují na okolní prostředí, jak ostatně vyplývá i z dobrozdání pe­diatrů.

U mámy na těle slyší tlukot jejího srdce a dech stejně jako po celé prenatální období, podobně známý je jim také houpavý pohyb chůze. Pevný úvaz v šátku jim také dodává pocit bezpečí. Podobně, jako když byly ještě u matky v břiše.

Foto: Profimedia.cz

Nosit kojence a batolata v šátcích či jiných úvazech je moderní trend, který oživuje prastarou tradici. Jeho největší výhodou je blízký, intenzivní kontakt dítěte a rodiče, většinou matky.

Kojenec nošený ve vertikální poloze má k tomu všemu skvělý rozhled a může informace z okolí vstřebávat rychleji než miminko ležící na zádech.

Ne každému dítěti je však nošení příjemné. „Jako máma tří dětí i jako fyzioterapeutka jsem preferovala rozumnou kombinaci šátku a kočárku/postýlky, kde má dítě přece jen větší rozsah pohybu. Děti nejsou stejné, některé neusnou jinak než u mámy na těle, jiné zase jen v prostornějším kočárku. To zkrátka záleží na temperamentu dítěte. Pokud se miminku v nosítku z nejrůznějších důvodů nebude líbit, nenuťte ho a zvolte radši oboustranně příjemnou alternativu,“ radí hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

Pozor na špatný úvaz

Nejpoužívanějším stylem nošení je tzv. kapsa, kdy má nosič dítě na hrudi nebo na boku čelem k sobě. Dítě má roztažené nohy a v jeho kyčelních kloubech je tak správně nastavené skrčení i vytočení ven.

Pánev dítěte je v tomto sedu podsazena, zatímco záda dítěte jsou plně podepřena těsně uvázaným šátkem.

„Mnoho lidí se při pohledu na kulatá zádíčka dítěte v šátku zhrozí. Kdyby takhle seděl dospělý, skutečně by problémy s páteří měl. Ale tak jako není třeba rovnat křivé nohy dítěte, aby správně rostly, není třeba narovnávat jeho záda dříve, než se sama začnou napřimovat. Děti nošené čelem k nosiči mají navíc nohy v anatomicky optimální pozici pro zdravý vývoj kyčlí a je známo, že u přírodních národů se právě díky nošení luxace kyčelních kloubů téměř nevyskytuje,“ podotýká Iva Bílková.

Miminek „do dlaně“ se ročně narodí 8,5 tisíce. Jejich rodiče se navzájem povzbuzují

Děti

Nespornou výhodou šátku je jeho variabilita a možnost pevného dotažení dítěte k tělu. Naopak riziko spočívá v jeho špatném uvázání. Zdravá poloha dítěte se v povoleném šátku totiž rychle ztrácí.

„Páteř dítěte je při špatném úvazu tlakem gravitace více namáhána, rotována a ohýbána, krční páteř se zaklání, kyčelní klouby jsou rotovány dovnitř, není zachováno podsazení pánve. Vhodné je navštívit alespoň dvouhodinový kurz, kde se maminky bezpečně naučí základní úvazy. Použít šátek pak lze již v porodnici, ovšem prvorodičky většinou vyčkávají prvních pár týdnů, než si jsou v manipulaci s dítětem jistější,“ upřesňuje fyzioterapeutka.

Zajistit hlavičku je základ

„Největší chybou šátkujících rodičů je nedostatečně zajištěná hlavička dítěte. Alespoň do tří měsíců by mělo mít miminko hlavu překrytou pruhem látky, jež vede na rameno nosiče, s možností střídavé rotace vpravo-­vlevo, aby nedošlo k záklonu.“

Foto: Profimedia.cz

Pevný úvaz v šátku také dodává dětem pocit bezpečí. Podobně, jako když byly ještě u matky v břiše.

Občasná podpora hlavičky je podle Ivy Bílkové vhodná i u starších dětí, když si rodič není jistý pevností šíje. Například předklání-­li se matka ke staršímu sourozenci, bude cítit, že podložení hlavičky potřebuje i roční nošené dítě. Ve spánku je třeba fixace hlavičky vždy a v jakémkoli věku!

Správné nošení dětí v šátku je přínosné i pro matku. „Nejenže usnadňuje navázání pozitivního citového vztahu k dítěti, ale například úvaz, který využívá zkřížení šátku na hrudi i na zádech, simuluje tzv. zkřížené svalové smyčky a tím napomáhá matce ke správnému držení těla,“ poukazuje fyzioterapeutka.

Baby vak maminku víc zatíží

  • Rodiče, kteří si hned netroufnou na šátek, mohou v prvních měsících vyzkoušet jiná nosítka, nejčastěji se jedná o tzv. baby vak. Nehrozí u něj riziko špatného úvazu a malá miminka v něm zaujímají polohu klubíčka.
  • „Na druhou stranu ale většina vaků neumožňuje pevné dotažení miminka k tělu. Pokud se potřebujete pro něco sehnout či natáhnout, musíte dítě vždy přidržet jednou rukou, aby z vaku nevyklouzlo. Některé vaky je možné pro větší bezpečnost miminka na okrajích stáhnout šňůrkami, ale stále jde spíš jen o takovou kolébku na těle matky,“ říká Iva Bílková s tím, že nošení dětí ve vaku znamená pro tělo dospělé osoby větší zátěž než nošení v šátku. A to kvůli tomu, že se baby vak vždy poutá pouze přes jedno rameno, a navíc je těžiště dítěte oddáleno od těžiště rodiče.
  • V šátku a nosítkách je možné nosit i předškolní děti (poponášet na dlouhých výletech), záleží pouze na variantě úvazu a fyzické kondici nosiče.
  • Vysoké oblibě se u mladých rodičů těší ergo nosítka, a to pro jejich jednoduché nasazení na tělo. „Ergo nosítka se hodí pro odrostlejší děti, zhruba od devíti měsíců, kdy už jsou schopné samy sedět. Málokdy totiž umožňují přirozenou polohu pro novorozence a malé kojence v klubíčku tak jako šátek. Obratle jsou v první polovině roku života dítěte většinou chrupavčité a jakýkoli tlak na ně, v tomto případě gravitace, je může tvarově deformovat.“

Poradna: Jak na stydlivost u malých dětí

Děti

Pozor by si podle Ivy Bílkové měli dát rodiče na ergo nosítka, která nabízejí i variantu nošení miminka čelem vpřed. V takové pozici dítěti visí nohy dolů, nemá podsazenou pánev ani zevní rotaci kyčlí.

„Ač je dítě díky rozhledu spokojené, žádný výrobek mu v této pozici nemůže zajistit správnou polohu páteře,“ varuje fyzioterapeutka.

Foto: Profimedia.cz

Nejpoužívanějším stylem nošení je tzv. kapsa, kdy má nosič dítě na hrudi nebo na boku čelem k sobě.

Co musíte dodržovat

Jak už bylo řečeno, nejlepší je navštívit kurz šátkování, kde vás všechno naučí, abyste předešli chybám a možným rizikům nejen pro dítě, ale i pro vás. Rozhodně byste ale neměli podcenit následujících pár bodů:

  • Vertikální poloha v šátku je obvykle vhodná až v půl roce věku – do té doby se doporučuje pouze šikmá (kvůli podpoře hlavičky a páteře).
  • Vertikální závěs vybírejte se širokou podporou hýždí a stehen.
  • Žádoucí je tzv. „žabí“ poloha s abdukcí kyčlí (roznožení), dítě může být jak vpředu mezi prsy matky, tak na jejím boku.
  • Je třeba střídat strany, na kterých je dítě nošeno.
  • Zajistěte si dostatečný prostor, ve kterém se s dítětem v závěsu pohybujete.
  • Kontrolujte průběžně pevnou fixaci dítěte v šátku, závěsu či sedačce (správnou techniku používání).
  • Typ závěsu, velikost a poloha dítěte mu musí umožnit dostatek prostoru k dýchání a rodiči volný přístup k jeho dýchacím cestám.
  • Pozor! Jako „přiměřenou“ dobu nošení dětí uvádějí odborníci několik hodin denně, určitě nelze doporučit nošení dítěte v šátku celý den! Šátkování či nošení v závěsu nemůže nahrazovat spontánní pohybovou aktivitu dítěte. Při smyslovém vjemu (především zrakovém) dítě reaguje na okolí i pohybem (mrskání končetinami, vrtění se atd.), který odpovídá vývojovému stupni dítěte. Zapojuje svaly – jejich funkce má také vliv na normální vývoj páteře, hrudníku i kyčelních kloubů. Tato aktivita by byla při příliš dlouhém šátkování významně omezena.
Co v zimě či v horku?
Za normálních okolností pediatři nedoporučují s novorozencem chodit ven, pokud teplota vzduchu klesne pod ­5 °C. Nízké teploty totiž kladou vysoké nároky na činnost srdce dítěte. Avšak v případě dítěte nošeného v šátku toto pravidlo neplatí. „V šátku je malé miminko natolik přitisknuto k tělu, že je v chladnějších obdobích zahříváno matkou a přikryté její bundou zároveň vdechuje ohřátý vzduch. Je tedy schováno jako v inkubátoru,“ říká fyzioterapeutka Iva Bílková.
Pro letní dny se pak vyplatí pořídit šátek například lněný nebo z jiných příjemných materiálů, které se hodí i do parného počasí. V horku je také důležité myslet na zvýšený příjem tekutin, víc kojit nebo dávat dítěti napít.

Hračky do šátku si vyrobíte sami

V situacích, kdy je dítě v šátku či nosítku neklidné, se hodí mít po ruce hračku, která připoutá jeho pozornost.

  • Oblíbené jsou například korálkové klipy na dudlík nebo kousátka, která se snadno připnou na nosítko a dítě zabaví.
  • Nemusíte utrácet jmění ve značkových obchodech, vyrobit takovou hračku není nic složitého, a může navíc být i osobitým dárkem.
  • „Pro výrobu hraček pro nejmenší jsou ideální kousací korálky vyrobené z certifikovaného potravinářského silikonu, který neobsahuje žádné zdraví škodlivé látky a používá se například na výrobu pečicích forem. Jsou naprosto bezpečné, a nejen při vycházkách má silikon tu výhodu, že se dá snadno omýt pod vodou,“ říká Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz.

Tip

Dnes existuje spousta druhů jak šátků, tak i nosítek. Jsou také stránky, které nabízejí půjčování pomůcek, a je tak snazší vybrat tu správnou, jež vyhovuje jak dítěti, tak i nosiči.

Zároveň se nemusíte bát ani zimy. Je dostatek těhotenské nosící módy. Zejména bund a kabátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám