Hlavní obsah

Nasaďte včas pravidelný denní rytmus

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástup dítěte do první třídy lze bez nadsázky přirovnat k nástupu dospělého člověka do prvního zaměstnání. Výrazně se změní režim dne, na dítě jsou kladeny zcela nové požadavky, přibude povinností a ubude volného času.

Článek

"Už jen samotné půldenní sezení v lavici přerušené pouze krátkými přestávkami může být pro čilejší dítě obtížně zvládnutelným úkolem, na což by měli učitelé v prvních měsících výuky brát ohled," tvrdí dětská psycholožka Eva Kneblová. Podle ní by se proto ke konci prázdnin měl do života vašeho předškoláka vrátit určitý řád: pravidelná doba usínání a vstávání; návrat k domácím povinnostem (uklízení v pokojíčku). Vše, co bylo prázdninovou rozevlátostí opomíjeno, by se opět mělo dostat na denní pořádek.

První školní den

Nejen pro první školní den (ačkoli v tomto případě dvojnásob) platí podle psychologů pravidlo dobré nálady a bezstresového rána: každý prvňáček by se měl do školy těšit. Vyhněte se tedy tomu, že svého předškoláka budete školou strašit. I letmo pronesená poznámka z legrace: "Však počkej ve škole, tam teprve uvidíš, jak se má poslouchat!" může v hlavě šestiletého dítka způsobit náležitou paniku.

Škola by měla být prezentována jako sympatická instituce, kde se dítě naučí spoustě nových dovedností a najde si tam kamarády. Neměli bychom však sklouznout ani do druhého extrému a chvalozpěv na školu přehánět.

Aniž si to mnohdy uvědomujeme, přenášíme na dítě své vlastní obavy. Dítě samo nemá důvod se školy bát. Mnohý úzkostný rodič v něm ale strach může vypěstovat.

"Neustále opakovaná věta: Neboj se, ve škole se ti určitě bude líbit, má totiž zcela opačný efekt. Dítě vycítí nejistotu rodiče, a protože je v tomto věku ještě snadno ovlivnitelné, automaticky toto napětí vezme na sebe," vysvětluje Kneblová.

Denní režim

Základním pravidlem je rovnováha mezi prací a zábavou. Tak jako mnohý duševně pracující člověk volí pro svůj odpočinek práci na zahradě či sport, i dítě po psychicky namáhavém školním dni potřebuje dostatečné fyzické uvolnění -"vylítat se venku". K domácím úkolům by mělo zasednout uvolněné a odpočaté.

"Příprava do školy by prvňáčkovi neměla trvat déle než půl hodiny. Je-li práce namáhavá a dítě se cítí unavené, je lepší úkol přerušit a vrátit se k němu později," radí Kneblová.

Důležité jsou i spánkové návyky. O prázdninách jsou děti obvykle zvyklé chodit večer později do postele a ráno si přispat. Vypozorujte proto, po kolika hodinách nočního spánku je vaše dítě skutečně svěží. Délce spánku byste pak měli přizpůsobit dobu usínání. Je-li nutné, aby dítě vstávalo v sedm hodin, nemělo by usínat později než v devět večer.

Poradna pro rodiče
* Máte-li jakékoli dotazy týkající se nástupu vašeho dítěte do školy, zašlete nám je na adresu student.info@pravo.cz.
* Kvalifikovaně vám odpoví dětská psycholožka Eva Kneblová.

Reklama

Související články

Odklad školní docházky

Prvního září by měly do školy nastoupit všechny děti, které v daném roce k 31. srpnu dovršily věk šesti let. Výjimkou jsou děti, které mají odklad školní...

Školní pomůcky pro prvňáčky

Rodiče, kteří mají budoucího prvňáčka, se na sklonku prázdnin často ocitají uprostřed horlivých příprav na začátek školního roku. A jelikož prvňáček toho...

Výběr článků

Načítám